kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İçtihatta ayıp olmaz!
İçtihatta ayıp olmaz!

İlahiyatçı Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, ramazan ayında yaptığı programlarla büyük beğeni kazandı, artık Star TV'de çarşamba akşamları, bir tür ilahi talk-show yapıyor ve önemli bazı sorulara açıklık getiriyor; örneğin Hac yolculuğu sırasında eşle cinsel yakınlaşma mubah mıdır?.

Yüzde doksanı müslüman olan ülkemizde, birçok konunun İslam açısından ele alınması, bazı hayati sorulara açıklık getirilmesi muhakkak ki çok önemli bir ihtiyaç. İlahiyatçı Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, aslında bu alanda yıllardır çalışan bir isim. Yazılı eserleri de var; onu yayımlanmış, üçü yayıma hazır olmak üzere kitapları mevcut ama kamuoyuyla daha ziyade sözlü ilişki kurmayı tercih etmiş; kırkı aşkın, VCD, CD ve kaset formatında, sesli ve görüntülü çalışması var. Bütün bu eserlerinde izleyicileri İslam dini açısından bilgilendirmeyi hedefliyor.

TV KARİYERİ
Hatipoğlu, aslında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nda uzman olarak çalışıyor. Anlaşılan bir zamanlar Devlet Tiyatrosu oyuncuları için söz konusu olan kısıtlamalar Diyanet mensupları açısından mevzu bahis değil. Hatipoğlu'nun televizyon macerası Ankara merkezli Kanal A'da başlamış. Beyaz ekrandaki ününü geçen yıl ramazanda Flash TV'deki programıyla yapmış. Ama hayranlarıyla ilk buluşması mikrofon yoluyla; Hedef Radyo'daki adı yine Dosta Doğru olan programı dillere destan. Halen de bu radyoda ve Arifan Radyo'da programlarına devam ediyor. Geçerken belirtelim, "Dosta Doğru", Abdurrahman Karakoç'un İslami camiada çok sevilen bir şiirinin adı. Bu isim Hatipoğlu için uğurlu olmalı ki, bu yıl ramazan ayında Star TV'de yaptığı sahur programı çok beğenildi ve artık sürekli program yapıyor.

PROGRAM FORMATI
Aslında sohbetlerin ana temasının din olması yanında, epeyce popüler bir program formatı var Dosta Doğru'nun. Önce Nihat Hatipoğlu bir süre belirli bir konuda konuşuyor. Hocanın sohbetini, freni boştayken yokuş aşağı kaptırıp gitmek olarak tanımlamak mümkün. İzleme fırsatı bulduğumuz sohbette, programın konusu Hazreti Peygamber'in Hayatı olarak duyurulmuştu. Nihat Hatipoğlu, bir süre çocukların namazının satın alınması konusuna değindi, daha sonra kendi çocukluğundan hatıralar anlattı. Ama bir yandan da şunu vurgulamadan geçmeyelim, hocanın sohbetini cazip kılan büyük bir ihtimalle bu özelliği ile sıcak ve dışavurumcu olarak tanımlanabilecek vücut dili. Ve tabii, en önemlisi canlı bağlantı ve e-mail yoluyla kendisine sorulan sorulara verdiği cevaplar. Ama programın konukları da çok önemli tabii. Herhangi bir televizyon programına katılan konukların, kendi kişilik ve dünyalarına göre değil de programın formatına uygun konuştukları herkesin dikkatini çekmiştir; örneğin annesine doğum kontrolü konusunda akıl danışamayacak ev kadınları, Haydar Dümen'in karşısında Vaginismus sorunlarından bahsedebiliyorlar. Aynı şekilde, Nihat Hatipoğlu'nun konukları da, her kim olurlarsa olsunlar, programın formatına uygun konuşuyorlar. Yine izleme fırsatı bulduğumuz Yaşar İpek, Hatipoğlu'nun hatırını sorması karşısında, "Allaha şükür hocam" diye başladığı program boyunca, her cümlesinde en az üç kere "nasip" kelimesini kullandı, annesini hacca göndereceğine söz verdi, ilk orucunu nasıl tuttuğunu anlattı ve en şaşırtıcısı, o sırada oruç tutar gibi yapıp gizli gizli su içen ilkokul sıra arkadaşı Barbaros'u 70 milyona müzevirledi. Bu olayın gıybet sayılıp sayılmayacağının değerlendirilmesinin yapılmaması ise programın en büyük eksikliklerinden biriydi.

SORULAR, SORUNLAR
Programa sorularıyla renk katan başka ünlüler de oluyor. Örneğin bir başka programda, manken Esra Eron, Allah yazılı kolyeyle içkili mekanlara girmenin günah olup olmayacağını sordu. Tam olarak ne kastettiğini anlamamız için olacak, söz ettiği kolyesinin dekoltesinde asılı olduğu bir görüntüsü izleyicilere ulaştı. Hocanın izleyicilere sorduğu ve cevabını beklediği soru ise, Kabe'nin içine girildiğinde namaz kılmak için ne tarafa dönmek gerektiğiydi. Bu sorudan kısa bir süre önce, Kabe'ye ancak çok özel kişilerin girebildiğine değinilmişti. Bu durum göz önüne alındığında programın izleyicileri hayatın her durumuna hazırlama hedefi güttüğünü düşünmek yanlış olmaz. Dosta Doğru, bu açıdan bakıldığında çok yararlı bir program; benim de açıklığa kavuşturulmasını gerekli gördüğüm bazı sorular var; erotik SMS almak, flört amaçlı chat yapmak, selülit tedavisi abdest bozar mı? Yeni yıla girerken kelime-i şehadet getirmek, cevşenle seks shop'tan alışveriş etmek, Umre'de gstring giymek caiz midir? Ayıp demeyin, doktorda ayıp olsa bile, içtihatta olmaz. Sayın hocamızın zaman içinde bütün bu konularda izleyicileri aydınlatacağından hiç ş ü p h e m yok.

Ayşe DÜZKAN aysemelek@sabah.com.tr

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 820 Ali işte, 134 Zeynep sokakta
 Oğlanlar okula kızlar işe
 İki gözüm iki çeşme
 Ünlüler Kendi Yeni Yıllarını Anlatıyor
 Piri Reis Haritası'nın esrarı
 Enver'in hırsı faciayı yarattı
 Tarihimizde duygusal bir boşluk olduğunu gördüm
 Japonya'da 115 yıllık Türk izleri
 Cumhuriyet Cumhuriyet'i tartışıyor
 Arka bahçeden gelen 'gürültü' Hugo Chavez
 Peynirdeki diş izi hırsızı ele verdi
 Noel Baba yine çocukları sevindiriyor
 Hastalar ölüyor ve Babuna kaybetti
 Attila İlhan anılacak
 Nazi kamplarındaki Türkler
 Çoktan susmuş sesin dinmeyen yankısı
 Put değil bin yılın kanatları onlar
 20. yüzyılın aklı Sartre 100 yaşında
 Bu romanlar edebiyatta değil adliyede konuşuluyor
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Komplo teorisi sever misiniz?
Yabancı elçiler bilgi...
MEHMET ALTAN
Bamya çorbası
Bamyaya bayılarak yiyen çocuk var mıdır,...
ÖNCEL ÖZİÇER
Kurban olurum ben, bize!
Herkes neden bu kadar...
REFİK DURBAŞ
Siena ve Ülkerspor kültür maçı
Kırk yıla yaklaşan...
KAZIM KANAT
Yaş 75... Yolun yarısı eder
Umudun umudu...
En devrimci Fransız otomobili
En devrimci Fransız otomobili
Renault Espace, Fransa'da Robespierre'den sonraki en büyük devrimci.
Paşanın gece uçuşu
Paşanın gece uçuşu
atv Airport, dünyanın sayılı hava akrobasi timlerinden Türk...
Bangladeş yetimhaneleri-ne Türk modeli
Türk ve Bangladeşli gençler, kendi sivil toplum kuruluşları...
Terapistim yok koçum var
Son yılların gözde mesleği "koçluk" giderek yayılıyor. Elmas Genç ise...
Yemeklerin cilası pilav
Türk pilavı ne İtalyanlar'ın rizottosuna ne Çinli ve Japonlar'ın pirinç...
Fatih'in sevdiği karidesler
Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.