kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hrant Dink'e yeni dava
Hrant Dink'e yeni dava

Agos gazetesinde 2004 yılında yazdığı bir dizi yazıda "Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek" suçundan 6 ay hapis cezasına mahkum olan gazetenin genel yayın müdürü Hrant Dink'e bu kez "Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs" iddiasıyla dava açıldı. Dink'in, verilen kararı eleştirdiği ileri sürüldü.

Ermeni cemaatine yönelik yayın yapan Agos Gazetesi'nin genel yayın müdürü Hrant Dink, gazetede yayınlanan bir dizi yazıda "Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek" iddiasıyla yargılanmış, 7 Eylül 2005 günü Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından
görülen son duruşmada, 6 ay hapis cezasına çaptırılmış ve cezası ertelenmişti. Dink, verilen kararı eleştirdiği ve Agos Gazetesi'nde de yargılamayı teşebbüs derecesine varacak şekilde haberler yer alması üzerine, aralarında Avukat Kemal Kerinçsiz'in de bulunduğu 10 müşteki, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Soruşturmanın tamamlanmasından sonra, Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Hrant Dink, Aydın Engin ve Agos Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürleri, Arat Dink ile Serkis Seropyan'ın, "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçunu işledikleri ileri sürüldü.

BASIN AÇIKLAMASINDAKİ SÖZLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

İddianamede, 14 Ekim 2005 günü Agos Gazetesi'nin ilk sayfasında yer alan ve yazarı belli olmayan "Bu ceza maddesiyle mi demokrasi sağlanacak?" başlıklı yazıda, şüpheli Hrant Dink'in Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen cezanın ardından yaptığı basın açıklamasında karara tepkisini, 'Bu suç benim algılamamla ırkçılıktır ve ben böyle bir suç işlemedim. Bu benim alnıma sürülmek istenen kara bir leke. Yargı eğer bunu düzeltmezse ülkemi terkeder çeker giderim' sözleriyle belirttiği ifade edildi.

ENGİN'İN YARGIYI ELEŞTİREN YAZISI GÖSTERİLDİ

Ayrıca aynı tarihli gazetenin bir başka sayfasında, şüphelilerden Aydın Engin'in ise "Haftalık" isimli köşesinde yazılan, "Yargıya dokunmak gerek" başlıklı yazısında, "Hrant Dink'in yazısını, ilkokul mezunlarının da anlayabileceği açıklıkta değerlendiren bilirkişi raporuna rağmen anlamayıp bence anlamazlıktan gelmeyi yeğeleyip 6 ay ceza kesen Şişli Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı... Yargıçlar ve savcılar da bu ülkenin insanları. Nasıl medya ve siyaset dünyası bu toplumun bir aynasıysa, yargı erkinde görev alanlar da bu toplumun aynası... Bu toplum nasıl ideolojik, politik ve kültürel bir parçalanmışlık ve altüstlük içinde çalkalanıyorsa bu toplumun aynasından biri olan yargı erkinde çalışanlar da aynı çalkantının içinde. Onlar da Avrupa Birliği, Kıbrıs sorunu, Ermeni sorunu, Kürt sorunu sözkonusu olduğunda, ideolojik tercihlerini ortaya koyuyor. Bu tercihleri onların hükümlerini etkiler mi? İdeal hukuk bu soruya 'etkilemez, etkilememeli' yanıtını veriyor. Ama hayat da aynı yanıtı verebilir mi acep? Bu soruya ben korkumdan yanıt veremiyorum. Siz de benim gibi korkun ve yanıt vermeyin. Ama bir düşünün" şeklindeki sözlerin yer aldığı öne sürüldü.

HAPİS İSTEMİYLE YARGILANACAKLAR

Savcılık, 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen ve henüz kesinleşmemiş bir kararı yargıtay safhasında da olsa adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs derecesinde yayın yaparak 4 şüphelinin "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçunu işlediklerini ileri sürdü. Hrant Dink, Aydın Engin ile Agos Gazetesi'nin görevli yazıişleri müdürleri, Arant Dink ile Serkis Seropyan'ın, 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Davaya önümüzdeki günlerde Şişli Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

Ali OKTAY-MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Tokat atsam suç olur mu?"
 Genel Kurul'da kravat bağladı!
 Başbakan'ın makam aracı kaza yaptı
 "Milli gelirde adeletsizlik var"
 Baykal, Humeyni benzetmesi yaptı
 Camide çocuklarla sohbet etti
 Davalarla ilgili Adalet Bakanı'na bilgi verdim
 AB: Her davayı takip edecek adamımız yok
 Aşkın'ın penceresinin önüne park yasağı
 Şirin, Erdoğan'ı savcılığa şikâyet etti
 Van'da beş öğretim üyesine soruşturma
 Sezer ve Arınç'tan Noel kutlaması
MAHMUT ÖVÜR
TÜSİAD önce 'çizmeyi aştı' şimdi 'suç işledi'
Başbakan...
YAVUZ DONAT
İdris'in kedisi
İktidar partisi, Türkiye'nin "en...
Spreyle uyutup soydular
Dentİstanbul'un sahibi Mehmet Ali Özer'in villasına giren hırsızlar,...
Narkotik'ten Kuştepe'ye operasyon
Beş eve baskın yapan ekipler, bir sokak satıcısında telsiz bulunca...
Tuvalette 4 bin dolar
Tuvalette 4 bin dolar
Kapıkule'de gözaltına alınan gümrük memurlarından birinin adliye...
Sanık polis: Kanun yetkisiyle zor kullandık!
Sanık polis: Kanun yetkisiyle zor kullandık!
Birtan Altunbaş'ın gözaltında ölümü davasına ilk kez gelen sanık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu