kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Emlak
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ÜÇÜNCÜ GÜNÜN DURAĞI CUMHURBAŞKANLIĞI... New Yorktaki Amerikan Yahudi Komitesinin organize ettiği Türk gazetecilerine özel İsrail gezisinin üçüncü gününde Cumhurbaşkanı Katsav ile görüştük.
En büyük tehdit 3 element
Erdoğan'dan Şaron'a: Geçmiş olsun
"Filistin seçimine müdahale etmeyeceğiz"
Kapıda Karşıladı
Kıbrıs'ta görüşmeler barışla sonuçlanacak
Komşularımızla barış istiyoruz

En büyük tehdit 3 element

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, ABD Başkanı Bush'un şer üçgenine aldığı İran'la ilgili ilginç bir benzetmede bulundu. Tahran'ın elindeki üç özelliği nedeniyle dünyaya büyük tehdit oluşturduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin de bölgedeki öneminin altını cizdi.

Amerikan Yahudi Komitesi'nin davetlisi olarak bir haftalık bir İsrail gezisindeyiz. Türkiye'den televizyoncu ve gazeteci 13 kişilik bir grupla oldukça önemli ve keyifli görüşmeler yapıyoruz. Ancak bu görüşmeler arasında en önemlisi İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav'la olanıydı. Çünkü İsrail önemli bir seçim sürecine girdi. Belki de ülke tarihinin en önemlisi... Ülkede geleceğini tamamen değiştirecek sonuçlara gebe bir seçim hazırlığı yaşanıyor. 28 Mart günü erken seçime gitme kararı alan Başbakan Ariel Şaron son anketlere göre rakiplerine oranla önde gidiyor. 120 sandalyeli meclise 40-45 milletvekili sokarak girmesi beklenen yeni partisi Kadima 2 devletli çözümü destekliyor. Bu yeni parti sol siyasetin önemli ismi Şimon Peres'i de destekçileri arasına kattı. Hem çözüm isteyen sol kesimden hem de çatışmalardan bıkmış barış artık sağlansın diyen sağ kesimden önemli miktarda oy alması bekleniyor. İşte bu bölge açısından kritik seçim arifesinde Cumhurbaşkanı Katsav tarafından Kudüs'teki rezidansında ağırlandık. İşte İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türk gazeteci grubuna bölgedeki ve ülkedeki siyasi gelişmelerle ilgili yanıtlar:

İRAN KONUSUNDA KONUŞTU
Dünyaya yönelik en büyük tehlike üç elementin biraraya gelmesidir. Bu üç element "totaliter, uluslararası terörle işbirliği yapan ve kitle imha silahı olan" bir ülke olmaktır. İran bu üçünü biraraya getirme kapasitesine sahip. İran bir diktatörlük ülkesi. Totaliter bir ülke. El Kaide ve Hizbullah ile işbirliği yapıyor. Irak'taki terörist faaliyetleri destekliyor ve şimdi kitle imha silahı, nükleer silah üretmek için çalışmalar yapıyor. Bu bir felakettir. İran'ın varlığı tehlikede değil. Kendisine yönelik bir tehdit yok. Peki neden böylesi güçlü nükleer silahlara yatırım yapıyor?

"BÜYÜK TEHDIT"
Uluslararası terörizmle işbirliği yapıyorsa demokratik bir ülke değilse bu kombinasyon dünya için büyük tehdittir. Bu İran'ın yapmaya çalıştığı kirli bomba teröristlerin eline geçebilir aynı zamanda körfez ülkeleri de bu durumdan tedirgin ve korkuyorlar. Tek tedirgin olan ülke İsrail değil Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır da endişeli. Bu duruma uluslararası tepki çok sert olmalı. Askeri müdahalenin gerekli olduğuna inanmıyorum. İran politikasını değiştirecektir. Çünkü İran bir Kuzey Kore değil. Uluslararası toplumun bir parçası olmak istiyor. İzole edilmek istemiyor. Çünkü çok sayıda uluslararası örgütte kuruluşta faaliyetleri var. Ekonomik ilişkiler halinde Avrupa Birliği ve diğer ülkelere ihtiyacı var. Yani uluslararası toplum ne kadar kararlılık gösterirse ne kadar tereddüt etmeden güçlü ve sert bir mesaj verirse İran da bu mesajı alacaktır.

"ABBAS'A GÜVENİYORUZ"
İlk önce Oslo Anlaşması vardı. Ardından yol haritası geldi ve sonra da Gazze'den çekilme planı bu üç siyasi karar da İsrail'i böldü. Fakat bizim beklentimiz bunun karşılığında Filistin yönetiminden bir adım. Mahmud Abbas dürüst asil onurlu bir adam ona güveniyoruz şu anda Filistinlilerle uzlaşmak için önemli bir fırsat var. İki taraf arasındaki siyasi mesafe hiç bu kadar azalmamıştı. Peki durum böyleyse neden bir uzlaşma sağlanamıyor bunun nedeni terörizm. Filistin yönetimi Arap dünyası ve Avrupa ülkelerinden terörizmi önlemek için daha fazla şey yapmalarını bekliyoruz. Terör durursa uzlaşma da olur, biz ilk kez bir Filistin liderine Mahmud Abbas'a güveniyoruz. Eğer terörü durduramazsa Hamas ve İslami Cihad güçlenecek onlarla ortak nokta bulunma şansı hiç yok. Çünkü Hamas İsrail'in varolma hakkını tanımıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'O bir yalancı'
 ABD askerinin korkulu rüyası
 Bu pengueni gören var mı?
 AİHM, Türkiye'yi tazminattan kurtardı
 Avrupa Türkiye'nin AB üyeliğine karşı
 Fransa'da camiler gözetlenecek
 Vatanseverlik yasası 6 ay uzatıldı
 "AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var"
 Hitler'in resmi açık artırmada
 Samanlık seyran oldu
 Japonya'da nüfus düştü
Riva'yı TOKİ yapacak
Riva'yı TOKİ yapacak
Refik Arkan, Riva'da bilinmeyenleri anlattı: "Projeyi TOKİ...
Gücünüz bu mu?
Gücünüz bu mu?
Şans isteyen ve G.Antep maçında dökülen oyuncular Daum'u kızdırdı.
Gençlere Kubilay uyarısı
Gençlere Kubilay uyarısı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, "Menemen" mesajında irtica...
Başsavcı mesajı aldı
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, Rektör Yücel Aşkın'ın yargılanmasına...
Kapıkule hallaç pamuğu gibi
Edirne Emniyeti'ne yaklaşık 6 ay önce atanan Hanefi Avcı'nın 5...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu