kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Emlak
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Galatasaray'ın ölüsü 500 trilyon eder
Kulüp bir yılda kurtulur

Galatasaray'ın ölüsü 500 trilyon eder

Galatasaray, dev bir şirket. Ölüsü 500 trilyon edecek bu şirketin, 62 milyon dolarlık borç yüzünden sıkıştığı söyleniyor. O halde dünyada batık olmayan şirket yoktur.

* 2006 Mart ayında yapılacak kongrede düzgün bir aday seçimi kazanırsa 100. yılında F.Bahçe'nin şampiyonluğunu engeller. G.Saray bunu hedef edinmelidir kendine. Ve Özhan Canaydın'ın düzgün bir adaya karşı kazanma şansı olduğunu düşünmüyorum.

*
Liseli liseli olmayan ayrımı olduğuna katılmıyorum. Bugün Canaydın'a muhalefet edenlerin yüzde 80'i liseli.

* Galatasaray sosyal demokratlar gibi biraz... Deniz Baykal'ın CHP'yi nereye getirdiği ortada ama koltukta oturmaya devam ediyor, kimse onu deviremiyor! G.Saray'da da durum pek farklı değil.

* Canaydın'ın Kulüpler Birliği Başkanı olması hata... Aziz Yıldırım haklı. Birliğin kurulma amacı Anadolu kulüplerinin 4 büyük kulübe karşı naklen yayın haklarını korumak. Şu anda ortaya birdenbire 'Fenerbahçe ve diğerleri' gibi bir tablo çıktı. Bu durum F.Bahçe'yi yalnızlaştırmaz, tersine güçlendirir.

G.Saray'da Canaydın yönetiminin tek çıkış yolu olarak gösterdiği Riva Projesi'nin oylaması cumartesi yapılacak. Siz oy kullanacak biri olarak Riva projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Riva, mantık itibariyle doğru bir projedir. Tabii ki bugünkü yönetimin yapış biçimiyle doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Biz yönetimde olduğumuz dönemde de G.Saray'ın en önemli varlıklarından biri olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşündük. Hatta bununla ilgili bir kongre yaptık. Bizim de hedefimiz bütün gayrimenkulleri değerlendirmek. Ama bugün bakarsanız ortada net bir şey yok. 70-150 milyon dolar arası teklifler olduğu söyleniyor. Bu ne demek? 70 ile 150 arasında yüzde 100'den fazla fark var. O zaman 150'den bahset. Yönetimin kafasında hiçbir şey net değil. Net olan bir şey var; çok sıkışmış durumdalar. Canaydın kulübü 60-62 milyon dolarlık borca soktu. Bu kendi ifadesidir. Bu borcun ödenebilmesi için böyle bir varlık satışı gerçekleştiriyorlar. Geçtiğimiz haftalarda başkan, eski başkan ve eski ikinci başkanlardan biriyle bir araya geldik. Riva için destek istedi, ona "Riva'yı sattın sonra ne yapacaksın?" dedik, cevap alamadık. Diyelim ki, yönetim bugün Riva'yı 70 milyon dolara sattı ve 62 milyon dolarlık banka borcunu kapattı. Peki sonra, bir sonraki adım ne? 2-3 sene sonra gene 40-50 milyon dolar borç yapacaklar. Bu sefer de "Florya'yı satalım" diyecekler. Onu sattık 1-2 sene daha kazandık. Sonra ne olacak? Gelecek planı yok.

TAM BİR KÖYLÜ ANLAYIŞI
Doğru olan şu; G.Saray'ın tek varlığı Riva değil. Florya var, Ali Sami Yen var, şirketleri var. G.Saray bunları doğru değerlendirmek zorunda. Bir gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulur. G.Saray'ın bütün mal varlıkları bu ortaklık içinde toplanır ve sonra bunlar halka açılır. Bunun yanı sıra bir arazi birleştirme şirketiyle oturulur, anlaşılır ve neler yapılacağı ortaya çıkarılır. Her şey doğru düzgün, şirket anlayışı içinde yapılır. Bugünkü tam köylü anlayışı.

* Bu iş neden seçim öncesi alelacele yapılıyor?
Canaydın, kendi riskini azaltmak istiyor, bir de artık para bulur tarafı kalmadı. Futbolcuların paralarını alamadıklarını biliyoruz. Seçimden hemen önce veya hemenFatih Altaylı arkadaşımız Murat Bereket’e konuştusonra bankalardan, 70 milyon dolar alıp kendi riskini sıfırlamak istiyor.

* Riva'yı Canaydın'dan ayrı mı tutmak lazım?
G.Saray'ın varlıklarını değerlendirme projeleri Özhan Canaydın'dan ayrı tutulmalı. Kim olursa olsun G.Saray'ın mal varlıklarını değerlendirmek zorunda. Bunu Real Madrid de yaptı zamanında. Ama bu sistem yanlış. Bugün deniyor ki "Galatasaray batık:" Galatasaray, Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biridir. Neden? Sportif AŞ'nin 2 milyon 700 bin hissesi var. Bu hisselerin her biri 135 bin lira. İkisini çarpınca 364,5 trilyonluk bir şirketi var. Bu şirketin % 84'ünün G.Saray'da olduğunu düşünürsek, (%16'sı halka açık) kulübün kendi elinde, 306 trilyonluk bir şirketi var. G.Saray, hiç Riva'yı satmaya, Ünal Aysal gibi bir takım adamlara kulübü ipotek etmeye kalkmadan sadece bu şirket üzerinden, iyi bir yönetimle kendi çıkışını sağlayabilir. Bununla da bitmiyor. 306 trilyon, 226 milyon dolar eder. Riva'ya yönetim "130 milyon dolar" diyor. Florya'yı koyalım üstüne; minimum 30 milyon dolar. Üzerine Ali Sami Yen'in 49 yıllık üst kullanım hakkını koyalım 50 milyon dolar daha... Toplayın hepsini; 436 milyon dolar. Yani G.Saray'ın ölüsü 500 trilyon ediyor. Ve bu dev şirketin 62 milyon dolarlık borç yüzünden sıkıştığı söyleniyor. O halde dünyada batık olmayan şirket yoktur.

F.BAHÇE NASIL YAPIYOR?
* Başkan'a bu görüşlerinizi açıkladınız mı?
Bütün bunları başkana ilk seçildiğinde destek verirken anlattım. Fakat başkan beni dinlemedi ve dediklerimi uygulamadı. İkinci dönem gene destek istedi, hatta bana 2. Başkanlık önerdi, ama ben kabul etmedim ve dedim ki, benim hedefim bunları yapmak ama sen bunları yapmıyorsun. Bana "Benim bunlara aklım ermez" dedi. Modern şirket teknik yönetimlerine, modern şirket finansman yönetimlerine aklınız ermiyorsa bu işi yapamazsınız, herkes böyle finanse ediyor. F.Bahçe nasıl finanse ediyor, Fenerbahçe'nin de üç aşağı beş yukarı benzer gelirleri var, son 1.5 senedir stat gelirleri yükseldi onun dışında hemen hemen aynı paralar ödeniyor 2 kulübe. Bugün finans dünyası her gün yeni bir teknik bulup geliştiriyor. G.Saray da artık yeni teknikler uygulamalı.

İNGİLİZ BANKALARI BİLE GELİR
Bu şirketin varlığının % 50'si kadar borçlandığını varsayalım, gidersiniz bankalara dersiniz ki "Benim 306 trilyonluk bir şirketim var, bana 80 milyon dolar borç verin." 62 milyon dolarla borcu kapatırsın, 18 milyon dolarla da futbol şubesinin işlerini halledersiniz ve nefes alırsınız. Nefes aldığınız zaman da varlıklarınızı değerlendirirsiniz. Bugün borç yükü altında sıkıştığınız için bunları sağlıklı bir şekilde yapma imkanınız yok, olmadığın halde batık göründüğün için. Ali Sami Yen için bir yatırımcı ile görüştüm, yatırımcı 'ben yatırım yapmaya hazırım' diyor. Bankacılık açısından bakarsak Galatasaray bugün iyi para kazandıran bir marka, Türk bankaları değil sadece İngiliz bankaları bile girebilir işin içine. Yeter ki yönetimde doğru işler yapılsın...

MURAT BEREKET


1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Her şeyin bir ilki vardır!..: 0-2
 Cavcav'a koruma
 Taraftarlardan Cavcav'a tepki
 Fatih Trabzon
 Ülker durdu
 Kalpar'dan ikinci çalım
 Merhaba dünyalı! Ben, Kobe
 Bir haftada biter
 İstanbul'a dönmeyebilir
 Eczacı rövanşı verdi
 Fortis Halı Saha Turnuvası!..
 Tarsus direnemedi
 Bir sana, bir bana
 Diyarbakır zorlandı
 Günün içinden
 Dünkü Sonuçlar
GÜRCAN BİLGİÇ
Böyle yenileceksin
Maçın havası zaten kendi içinde...
İSKENDER GÜNEN
Sonuç iyi ama...
Trabzonspor'un kupada var...
Fidan davası can çekişiyor
Fidan davası can çekişiyor
Muhalif tavrı nedeniyle PKK tarafından infaz edilen Hikmet Fidan'ın...
İsrail'den kritik gezi
İsrail'den kritik gezi
CIA ve FBI başkanlarından sonra şimdi de İsrail Genelkurmay Başkanı...
Uçan Hollandalı
Uçan Hollandalı
Hollandalı manken Kroes Doutzen, bugünlerde mutluluktan havaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu