kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Emlak
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kızıltepe davası ertelendi

Mahkeme heyeti, eksik evrakın tamamlanması için duruşmayı 22 Şubat 2006'ya erteledi.

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden sorumlu tutulan 4 polisin yargılanmalarına Eskişehir'de dün devam edildi.

Duruşma nedeniyle geniş güvenlik önlemi alınırken, baba Kaymaz'a ait olan silahın daha önce PKK tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

Bu arada tutuksuz yargılanan sanık polislerin tutuklanma talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki üçüncü duruşmada, tutuksuz yargılanan polis memurları Mehmet
Karaca, Yaşafettin Açıkgöz, Seydi Ahmet Döngel ve Salih Ayaz ile ölen Ahmet Kaymaz'ın kardeşleri Murat ve Reşat Kaymaz hazır bulundu. Duruşmaya yaklaşık 15 müdahil, 15 de sanık avukatı katıldı.

Duruşma öncesi, kent giriş ve çıkışlarıyla adliyenin bulunduğu Vilayet binası çevresinde kontrol noktaları oluşturuldu. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kentte, çevre illerden gelenlerle birlikte toplam 1400 polis görev yaptı. Mardin'den gelen 6 kişilik izleme komitesi adliyeye girerken polis tarafından üzerleri didik didik arandı ve daha sonra adliyeye girmelerine müsaade edildi.

"9 KURŞUN DA ÖLDÜRÜCÜ"


Mahkemede söz alan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Tahir Elçi, operasyonu düzenleyen Mardin Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Dönmez'in tanık sıfatıyla mahkemede yüzyüze dinlenilmesi gerektiğini belirtti.

Adli Tıp raporunda Ahmet Kaymaz'ın vücuduna isabet eden 9 kurşunun
her birinin öldürücü olduğunun tespit edildiğini ifade eden Elçi, ''Adli Tıp Raporu yargısız infazı belgelemiştir. Kurşunlar arkadan girmiştir. Kütüklük ve palaskada kurşun izine rastlanılmamıştır. Ancak, karın bölgesinde kurşun izi var. Bu nasıl olur? Bu mümkün değildir. Palaska ve kütüklüğün sonradan olay yerine konduğu ve delillere müdahale edildiği açıktır. Gerçeğin ortaya çıkmasına yardım edecek, belki de sanık olacak kişi Kemal Dönmez Ankara'da, olay Mardin'de, duruşma Eskişehir'de yapılıyor. Bu durum gerçeğin ortaya çıkmasına ciddi zarar veriyor. Olaydan sonra çekilen video kayıtları mahkemede izlensin. Olay yerinde detaylı bir keşif yapılsın.'' dedi.

"AŞKIN HASTA OLMASINA RAĞMEN TUTUKLU YARGILANIYOR"

Avukat Elçi, sanık polislerin tutuklu yargılanmaları gerektiğini belirterek, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın hasta ve yaşlı olmasına rağmen tutuklu yargılandığını bildirdi. Ancak Mahkeme heyeti, avukatın bu talebini geri çevirdi.

"PKK, ÇOCUKLARI KULLANARAK DUYGU SÖMÜRÜSÜ YAPIYOR"

Sanık avukatlarından Veysel Güler ise terror örgütünün son zamanlarda çocukları kullanarak duygu sömürüsü yaptığını ifade ederek ''Çatışmada ölen Uğur Kaymaz'ın ilkokul 2'deki fotoğraflarının gösterilerde kullanılması örgüte sempatizan toplamaya yöneliktir. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çocukların bu tür eylemlerde kullanıldığı olaylara şahit olduk. Şayet bu olay olmasıydı Uğur kimbilir kimin canını yakacaktı. Maktül Ahmet Kaymaz'ın atletinde yapılan incelemede en üst ve en alttaki kurşun deliği arasında 17 santimetre olduğu belirlendi. Palaskanın eni de 5-5.5 santimetre olduğuna göre kurşun izi olmaması doğaldır"dedi. Güler, olay günü yapılan çatışmanın (L) şeklinde cereyan ettiğini belirterek, maktullerin arkalarını dönmek zorunda kaldığını kaydetti.

BABA KAYMAZ'IN SİLAHI TERÖR EYLEMLERİNDE KULLANILMIŞ

Güler, "Ayrıca Ahmet Kaymaz'a ait kalaşnikof marka silahta yapılan incelemede silahın daha önceden de terör eylemlerinde kullanıldığı belirlenmiştir. Adli Tıp Raporu'nda gerçekler ortadadır'' dedi.

Güler konuşmasının ardından otopsi raporlarında Ahmet Kaymaz'ın vücuduna isabet eden kurşunların yerini gösteren atletin bir benzerini mahkeme heyetine verdi. Mahkeme heyeti, eksik evrakın tamamlanması için duruşmayı 22 Şubat 2006'ya erteledi.

"ADALETİN GERÇEKLEŞMESİNDEN YANAYIZ"


Avukat Tahir Elçi, çıkışta yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Adaletin Türkiye'de gerçekleşmesinden yanayız. Biz maddi gerçeğin peşindeyiz, başka hiçbir amacımız yok. Biz baba-oğul Kaymazların ölümünden sorumlu olanların adil ve tarafsız bir yargılama sonunda saptanmasını ve adaletin gerçekleşmesini istiyoruz. Mardin Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Dönmez ve yine onunla birlikte bazı amirlerin duruşmada dinlenmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu talebimizi israrla ifade ettik. Ancak bu talebimiz reddedildi. Bu bize göre aykırıdır"diye konuştu.

BABA AÇIL: "İHD YÖNETİCİLERİYLE GÖRÜŞEBİLME UMUDUYLA GELDİM"


Şırnak'ın İdil İlçesi yakınlarında 9 Ekim'de bir grup terörist tarafından kaçırılan polis memuru Hakan Açıl'ın babası Muammer Açıl, 4 polisin yargılandığı Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmayı izlemek için gelebileceklerini düşündüğü İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileriyle görüşebilme amacıyla adliyeye geldi. Açıl, yakın zamanda İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile görüştüklerini, Bakan Aksu'nun konuyla yakından ilgilendiğini belirterek, ''Oğlumun bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Dayanacak gücümüz kalmadı. Hakan'ı Kurban Bayramı'nda evde görmek istiyoruz. Ramazan Bayramı'nda olmadı, bari Kurban Bayramı'nda serbest bıraksınlar. Ailece bayram müjdesi istiyoruz'' dedi.

ADLİ TIP


Öte yandan İstanbul Adli Tıp Kurumu, Mardin Kızıltepe'de güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ölen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın sırt bölgesinden giren 9 kurşunun da öldürücü olduğunu, bu bölgelerden yaralanan bir kişinin silahlı çatışmaya giremeyeceğini saptadı. Yaşça büyük olduğu iddia edilen Kaymaz için 1.60 boyunda, orta yapıda olduğu belirtildi.

Rıdvan UYSAL / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 KKTC Meclisi 'Rumlara mal iadesi' tasarısını kabul etti
 Baydemir'e soruşturmaya gerek yok
 Kürşat Yılmaz'ın 307 yıl hapsi istendi
 Bilim asık suratlı orta yaşlı bir erkek
 100 YTL'ye alınan çocuklarla el-Kapkaç
 Kalplerdeki yeri çoktan açıldı
 ABD Büyükelçisi Topkapı Sarayı'nda
 Mehmetçik'ten helal kurban
 Batı'da doktor yığınağı
ÖMER LÜTFİ METE
Pamuktan panikler
Başımızdan eksik olmayan...
UMUR TALU
Mahcup iyilik
"Babam ve oğlum" a gittiniz...
FATİH ALTAYLI
Lady Di'nin kenarı
İlk gün gazetelerde okuyunca tepem...
ERGUN BABAHAN
SABAH Ankara'da
Ulusalı ve uluslararasını en iyi biçimde...
ERDAL ŞAFAK
Tehdit mi, fırsat mı?
Türkiye'de Kürt sorununda ana...
MEHMET ALTAN
İki ayrı hükümet mi var?
Cuma günü Orhan Pamuk davasını,...
ABD bir eyalet daha kazandı: Süleymaniye
Kuzey Irak'taki Süleymaniye kenti, bölgedeki değişimin bir aynası...
1 milyon $ tazminat istiyoruz
11 Türk askerini Kuzey Irak'ta yakalayıp başlarına çuval geçiren...
Trabzon'a ballı badem
Trabzon'a ballı badem
Lige erken havlu atan 2 takımın maçında 3 puan Karadeniz ekibinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu