kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Pazar Sabah
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Etiler'e cami yolda
Etiler'e cami yolda
Mahalleli çocukları için oyun alanı istiyor
Araziyi inceleyeceğiz
Karakol ve sağlık ocağı gerekli
Dinsiz değiliz

Etiler'e cami yolda

Göztepe Parkı'na cami projesinin yankıları sürerken İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi sosyetenin gözbebeği Etiler'e de cami yapmayı planlıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin imar planında 'cami alanı' olarak geçen araziye bir konteyner yerleştirildi bile.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Göztepe Parkı'na cami yapılmasına olanak sağlayan plan değişikliği kararının yankıları sürerken, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin sosyetenin gözbebeği, barlarıyla ünlü Etiler'e de cami yapmayı planladığı ortaya çıktı. Cami, Etiler'de Uçaksavar Sitesi, Boğaziçi Üniversitesi Futbol Sahası, TEM Otoyolu ve Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü dörtgeni arasında yer alacak.

ARAZİ BÜYÜKŞEHİR'İN
Etiler, Cengiz Topel Caddesi, Mineli Sokak'taki 3 bin 335 metrekarelik arsanın, 1985 yılında planlara işlendiği ve bölgede ihtiyaç olmadığından yıllarca o alanın boş kaldığı belirtiliyor. Daha sonra 1993 yılında meclise cami yapımı için teklif geldiği, bu alanın 26 Nisan 1995'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi imar planına 'cami alanı' olarak işlendiği biliniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlayıp, Beşiktaş Belediyesi'nin onayladığı 1/1000 ölçekli imar planında da cami alanı açıkça görülüyor. Cami yapılacak 3 bin 335 metrekarelik arsa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Cami inşaatı için araziye bir konteyner konuldu bile. Konteynerın başında İhsan İnci adlı görevli 24 saat nöbet tutuyor. Araziye cami yapılacağını doğrulayan İnci, "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapılırken, bir cami yıkılmış. Bu cami, onun yerine plana konmuş. Beş aydır buradayım. Burada cami yapılmasını istemeyenler olduğu kadar, isteyenler de çok" diyor. İnci, bir süre önce Büyükşehir Belediyesi'nden uzmanların araziye gelip inceleme yaptıklarını ve fotoğraf çektiklerini de söylüyor. Konteynerın üzerine asılan ve Beşiktaş Belediyesi Başkanlığı'na hitaben İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yazılan resmi yazı dikkat çekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden imzalı yazıda, "Beşiktaş, Rumelihisarı Mahallesi, 12 pafta, 643 ada, 114 parsel sayılı 3335 metrekare alanlı belediye malı taşınmaz üzerine bağış kapsamında imar planına uygun olarak yapı yapılacaktır. Yapılan çalışmalar, bilgimiz dahilindedir" deniyor. Arazinin çevresinde Etiler, Hisarüstü ve Armutlu çevresindeki Fatih Sultan Mehmet Camisi var. Alana en yakın cami, 600 metre uzaklıktaki Hisarüstü Cami. Onu bir kilometre uzaklıktaki Etiler Camisi takip ediyor. Fatih Sultan Mehmet Camisi ise araziye 1 kilometre 200 metre uzaklığında. Zaten Arya Sitesi'nden bu camiler görülüyor. Yine cami yapılacak olan arsanın sosyetik barlardan Dalmaz Center'a uzaklığı 800 metre, alışveriş merkezi Akmerkez'e uzaklığı ise 1 kilometre.

MAHALLELİ İSTEMİYOR
Cami yapılacak olan arazinin hemen karşısındaki Arya Sitesi sakinleri ise cami projesine karşı. Önce Beşiktaş Belediyesi'ne başvurarak, buranın yeşil alan ve çocuk parkı olmasını istediklerini dile getiren mahalleliler, "Yaptığımız başvuru üzerine Beşiktaş Belediyesi'nden olumlu yanıt aldık ve arazinin bir kısmı çocuk parkı için düzleştirildi. Ancak konteyner gelince cami için hazırlık yapıldığını öğrendik" diyor. Cami projesine karşı 300'e yakın imza topladıklarını belirten mahalleliler, "Biz dinsiz, imansız değiliz, ancak cami yerine yeşil alan, çocuklarımız için park istiyoruz" diye görüşlerini dile getiriyor. Mahalleli, topladıkları imzaları, hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, hem de Beşiktaş Belediyesi'ne sunduklarını da vurguluyor. Bu arada cami inşaatının yapılacağı yerin çukur bir alanda kalması da eleştiriliyor. Mahallelinin Beşiktaş Belediyesi'ne verdiği dilekçelerde, "Etiler'de çukurluk boş alana cami yapma girişimini gerek estetik, gerekse sakinlerin ihtiyaçları açısından uygun bulmamaktayız. Alan, cami için çukur kalmaktadır. Biraz ilerdeki Hisarüstü Camisi, yörenin en yüksek yerinde olmasına rağmen yer seçimindeki hata yüzünden şirinliğini gösterememektedir. Bölgenin ihtiyacı çukur içindeki bir cami değil, park ve çocuk bahçesi gibi yeşil alandır. Planın yeniden gözden geçirilmesini ve hazırlıkların durdurulmasını talep ediyoruz" ifadesi yer alıyor.

'CEMAATSİZ' OLUR MU?
Cami inşaatı, çıkmaz bir sokak olan Mineli Sokak'ta yapılacak. Bunu da eleştiren Etiler sakinleri, araziye cami istemediklerinin altını çiziyor. Tepki için cami arazisi önünde toplanan mahallelilerden Arya Sitesi'nin kurucusu, Orkestra Sanatçıları Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Ekrem Tekeşin, cami inşaatına Beşiktaş Belediyesi eski Başkanı Ayfer Atay zamanında başlanmak istendiğini, ancak Atay'ın cami temellerini yıkıp attığını ifade ediyor. Tekeşin, "Biz burada çocuk bahçesi istedik. Beşiktaş Belediyesi bunu olumlu karşıladı. Burası 'cami ve sosyal alan' olarak planlanmış. Beşiktaş Belediyesi, çocuk bahçesi için araziyi düzelttirdi. Ancak sonradan araziye konteyner kondu. İdris Güllüce'nin bu caminin yapımını özellikle istediğini duyduk. Tüm mahalle imza topladık. Her yerde cami var. Biz cami istemiyoruz. Cemaatsiz cami olur mu?" diyor. Cami yapımıyla ilgili projeyi, Oyak Sitesi Aydınlar Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği hazırladı. Bu proje hem belediyeye, hem de 3 No'lu Koruma Kurulu'na sunuldu. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın bunu mimari açıdan uygun bulmadığı, daha iyi bir proje hazırlanması için projeyi durdurduğu öğrenildi. Proje için Tokyo Camisi'ni yapan Dr. Hilmi Şener'e teklif götüren Topbaş, "Oraya çok daha kaliteli bir proje uygulanması lazım. Bundan sonra yapılacak camiler, estetiğiyle, her şeyiyle bir güzellik katmalı" dedi.

HAZIRLIK YAPILIYORDU
CHP'li Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi İdris Eşki de, "Kasım ayında alanda cami değil de, yaşlılar için dinlenme yurdu, spor alanı, park yapılması için bir plan değişikliği yapıldı. Büyükşehir, cami yapılması için hazırlık yapıyormuş. Camiye karşı değiliz ancak 10 yıldır ihtiyaç olmadığı için o alana cami inşa edilmemiş" dedi.

Özlem Yılmaz / MERKEZ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Nazi kamplarındaki Türkler
 Çoktan susmuş sesin dinmeyen yankısı
 Put değil bin yılın kanatları onlar
 20. yüzyılın aklı Sartre 100 yaşında
 Bu romanlar edebiyatta değil adliyede konuşuluyor
 Filmin sevileceğini tahmin etmiştim
 Bu Japon'a Türkiye yasak
 Dedektif cinayeti sezgileriyle çözdü
 Ayda 200 YTL'ye siyahi futbolcu
 Bu savcıya dikkat
 Abidin Dino'dan panorama
 Portakal Ağacı'nda sanat var
 Hakkari ümitle adaleti bekliyor
 Başbakan'ın koruması da Kürtçe konuşuyordu
 Paris varoş isyanını çıkartanlar özgürlükçü mü, çapulcu mu?
 Gözlerinde dünyalar gizleyen genç
 Tuna Kiremitçi'nin biten evliliğine tanık oldum
 Asyalı çocukların güzel meleği
 Dönmeyi unutan göçmenlerin öyküleri
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Kendinizi şımartın oyun oynamaya gidin
Cumartesi cep...
MEHMET ALTAN
Işık'ın dedesi, Orhan Kemal'in babası Abdülkadir...
REFİK DURBAŞ
Gönülden düşen şiir
Şiir kitabı yayınlayan yayınevi...
KAZIM KANAT
Roma'da spagetti Porto'da şarap sorma!
Bizim Levent...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bedel ödetmeyen hayat arkadaşı
Ben öyle hayvanlarla...
THY 2006'da farklılaşacak
THY 2006'da farklılaşacak
Yeni uçaklarla filosunu genişleten Türk Hava Yolları, yolcularına...
Atlasjet'in A319'u geldi
Atlasjet'in A319'u geldi
Dört adet Airbus A-319 sipariş eden Atlasjet ilk uçağına kavuştu.
Çocuk da yaparım iç çamaşırı defilesine de çıkarım
İkinci çocuğunun doğumundan sadece iki ay sonra ünlü iç giyim markası...
Kendiniz için yaşayın
Sevdiklerinize kendinizle aynı derecede değer vermek hiç de zor...
İdeolojinin keskin kılıcı bilimin ışığını söndürdü
Rektör Yücel Aşkın'ın başlattığı Van yöresine ait Norduz koyun ve keçisinin yok...
Rejans'ın mutfak sırları kitap oldu
İstanbul'un en eski Rus restoranı tarihi ve yemekleriyle kitap haline geldi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.