kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İyotlu tuzla bebeğinizi zeka geriliğinden kurtarabilirsiniz
Hazır gıdalardan uzak durun
En İyisizeytinyağıdır

İyotlu tuzla bebeğinizi zeka geriliğinden kurtarabilirsiniz

'Bir ileri yaş annesi iseniz; bebeğinizi guatr hastalığı ve zeka geriliğinden korumak için hamileliğiniz süresince yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. Haftada iki kez düzenli olarak balık yiyin. Yemeklerinizi zeytinyağı ile ve az yağlı pişirin. Lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin. Ayrıca çay-kahve, alkol ve gazlı içecekler yerine bitki çayı ve bol bol su için

Alman Hastanesi Aile Hekimi, Kısırlık Beslenme Uzmanı Dr. Murat Berksoy, ileri yaşta hamile kalanların beslenmede dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

İleri yaş gebeliklerinde beslenme hatalarına bağlı olarak en çok hangi sorunlar görülüyor?
İleri yaştaki çiftlerde, gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunur. Beslenme bozukluklarına bağlı olarak, en çok demir yetersizliği anemisi (kansızlık) ile kan hücrelerinin yapımında gerekli olan folik asit; fiziksel ve zihinsel gelişimde etkili iyot ve kemik gelişiminde de rol oynayan kalsiyum yetersizlikleri görülmektedir.

İleri yaşta hamile kalanlar nasıl beslenme programı nasıl olmalıdır?
Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olması, besin depolarının yeterli olması ve yaşı, hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacak en önemli etkenlerdir. Çünkü bebek, annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için gerekeni seçip alarak büyür ve bu şekilde beslenir. Gebe kalmadan önceki vücut ağırlığınız önemlidir. Boy uzunlukları ile orantılı olarak normal kilolarının üzerinde veya altında olan kadınlar gebelikleri sırasında, vücut ağırlıkları normal olan kadınlardan daha fazla problem yaşarlar. Gebelik gebelik öncesi kilonuzun bebeğin doğum kilosu üzerinde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Gebelik planı yapıyorsanız; sorunsuz bir hamilelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için, gebelik öncesi ideal kilonuza ulaşmaya çalışmalısınız.

DİYET IQ'YU DÜŞÜRÜYOR
Normalden düşük kilo nedir, hamilelikte sorun yaratır mı?
Vücut ağırlığınız ideal kilonuzdan yüzde 10 daha düşük ise zayıf sayılırsınız. Zayıf kadınlarda yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri sık görülür. Zayıf olan kadınların gebelik öncesi kilo almaları ve prenatal vitamin takviyesine başlaması gerekir. Bu kadınlarda erken doğum ve bebeğin düşük doğum ağırlıklı olma ihtimali artar. Bu bebeklerde gelişme geriliği de görülür. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde hızlı kilo alınması sakıncalıdır. Bu dönemde çok fazla gıda alınması bebeğin ilerideki kilosunu etkileyebilir. Obezite, kilonuzun ideal kilonuzdan yüzde 20 daha fazla olmasıdır. Fazla kiloluysanız; gebelikten önce kilo vermeye çalışmanız önemlidir çünkü gebelik döneminde diyet yapılması önerilmez. Gebelikte diyet yapmak; sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan temel gıdaların eksilmesine neden olur. Diyet sırasında vücutta depolanan yağlar tüketilir, bu durum vücudun metabolik dengesini bozar. 'Ketozis' olarak adlandırılan durum ortaya çıkabilir. Ketozis de; bebeğin sinir sistemini etkiler ve düşük IQ'lu olmasına neden olur. Fazla kilolu olan kadınlar, büyük bebekler dünyaya getirirler. Bu durum bebek ve anne için travmatik doğum nedenidir, forsepsle veya sezaryen ile doğum yapılmasını gerektirir.

Kırmızı et nasıl tüketilmelidir? Fazla protein böbrek taşları, gut, yüksek kan basıncı ve kalp hastalıkları ile bağlantılıdır. Ayrıca hayvansal protein tüketimi arttıkça idrarla kalsiyum atımı da artar. Yani vücuttan kalsiyum kaybı fazlalaşır. Proteinli gıdalarda fosfor da fazladır. Bu da kalsiyum kaybı demektir. Bütün bunlar osteoporoz (kemik erimesi) için risklerdir. Bu dönem için en iyi seçenek beyaz ettir. Özellikle haftada iki kere balık yemeğe özen gösterin. Günde bir porsiyondan fazla et yemeyin.

LİFLİ GIDALARI TERCİH EDİN
Yiyeceklerde nelere dikkat etmeli?
Lifli (posalı) yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde çok yararlıdır. Genellikle tüm sebze ve meyveler lif açısından zengindir. Lifli gıdalar en sık olarak kepekli ekmek, yulaf ezmesi, barbunya, kepekli makarnalar, kayısı, kuru üzüm, bezelye, pırasa, esmer pirinç, ahududu ve kuruyemişte bol miktarda vardır. Posa hem kan şekeri düzeyinizi ayarlarken hem de kabızlık gibi sorunlarınızın çözümünü sağlayacaktır. Çay, kahve, kola, çikolata ve kakao gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler yerine bitkisel çayları tercih edin. Kafeinli gıdalar yemeklerle birlikte tüketildiğinde demirin emilimini engeller. Ayrıca uykusuzluk, sıcak basması ve osteoporoz belirtilerinin azalması için de kafein tüketimini azaltmak gerekir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çocuğunuzun Tokatına Boyun Eğmeyin
 Birlikte Zaman Geçirmeye Özen Gösterin
 Çocuk Resimlerindeki Mor Renk Dayağın İpucunu Veriyor
 Çocuk Dayağı Asla Söylemez
 Cinsel Kimlikte Sorun Olabilir
 Erkekler Dayak Attıktan Sonra Kadınıyla Sevişmek İstiyor
 Erkek Dayağına Yol Açan Genin Adı Xyy
 Kimne Derse Desin Annelik Hakkınız
 İyotlu Tuzla Bebeğinizi Zeka Geriliğinden Kurtarabilirsiniz
 Çikolata Şarap Gibidir
 Yılda 2 Bin Türk Kıbrıs'ta Yumurta Nakli Yaptırıyor
 Çocuk Da Yaparım Kariyer De Deyince Annelik Erteleniyor
 Menopozun Ardından Hamilelik Artık Hayal Değil
 Organ Merkeze Değil Kişiye Gidecek
'Huzurla mutluluk bir arada olmaz!'
'Huzurla mutluluk bir arada olmaz!'
İlişki bitince sevgi de biter mi? Karşılıksız sevgi aylar boyunca...
Filmini beğenmediği zaman sinirlenenler var... Niye sinirleniyorsun? Film lan bu!
Filmini beğenmediği zaman sinirlenenler var... Niye sinirleniyorsun? Film lan bu!
Cem Yılmaz'dan Altan Erkekli'ye, Demet Akbağ'dan Ebru Akel'e pekçok...
Tarih kokan mücevherler!
Tarih kokan mücevherler!
2005'in son demlerini yaşadığımız şu günlerde İstanbul'un...
Kendin yetiştir, kendin iç...
Kendin yetiştir, kendin iç...
Starbucks'a girip kahve satın almak artık "out"! İngiltere'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.