kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Paşa'ya 'Kâtibim' jesti
"Şemdinli'de neyi araştırıyorlar asıl ben onu merak ediyorum"

Büyükanıt'a Kâtibim' jesti

Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın ABD gezisini değerlendiren üst düzey bir yetkili, "Konuştuğu herkesi çok etkiledi... Irak konusuna hâkimiyeti muhteşemdi" dedi... Aynı yetkili, Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı konusunda ise şunları söyledi: "Biz YAŞ üyesi değiliz. Muhatabımız, Türkiye'de sistemin getirdiği askeri liderlerdir." ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Peter Schoomaker'ın evinde ise bir sürpriz vardı. Bando, "Kâtibim" şarkısını çaldı... Amerikalı solist de Türkçe söyledi..

Paşa'ya 'Kâtibim' jesti

Büyükanıt'ın gezisi ABD bandosunun Paşa'ya jest yapıp 'Kâtibim'i Türkçe söylemesiyle bitti. Büyükanıt ve ABD'li general ağustostaki YAŞ öncesi bir kez daha buluşmak üzere sözleştiler Üst düzey ABD'li kaynak, Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na tepkiler için "Ondan çekiniyorlar. Ama biz YAŞ'ta oy sahibi değiliz. Favori belirlemiş de değiliz" dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Washington gezisi, Türk Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfanın açıldığının göstergesi olarak renkli anlar ve kritik toplantılarla geçiyor. Org. Büyükanıt'ın muhataplarından olan ve Washington gezisini SABAH'a değerlendiren üst düzey bir ABD'li yetkili "Temaslarımız çok iyi geçiyor. Büyükanıt burada konuştuğu herkesi etkiledi. Gezi çok parlak geçti" dedi. Büyükanıt'ı "karizmatik" diye tanımlayan ABD'li muadilleri, görüşmelere katılan yetkililer, tartışmaların "yapıcı" bir üslupta geçtiğini, Yaşar Paşa'nın Irak ve Kuzey Irak konusundaki bilgi derinliğinin ABD tarafını özellikle etkilediğini vurguladı. Washington, ağustostaki Yüksek Askeri Şura kararları sonrasında ya ABD Genelkurmay Başkanı Peter Pace'in Türkiye'ye gelmesi ya da Büyükanıt Paşa'nın Genelkurmay Başkanı olarak yeniden Washington'a davet edilmesini planlıyor.

ŞAŞIRTAN YORUMLAR
Büyükanıt'ın gezisi, iki başkent tarafından da 1 Mart tezkeresiyle bozulan Türk-Amerikan askeri diyalogunun tamirinde önemli bir sembol olarak görülüyor. Büyükanıt'ın geçmişte ABD'de görev yapması nedeniyle, ABD Genelkurmay Başkanı Peter Pace ve eşi dahil olmak üzere Pentagon üst düzey komuta kademesini şahsen ve ailece tanıyor oluşu da gezinin Washington nezdindeki önemini arttırdı. Ancak gezinin içeriğinden haberdar olan kaynaklar, Büyükanıt Paşa'nın Türk medyasında çıkan yorumlarda Washington'daki resmi temaslarının CIA ve FBI Başkanları'nın "sürpriz" Türkiye gezileriyle ilişkilendirilmesinden rahatsızlık duyduğu öğrenildi. Türk ve ABD'li yetkililer, bu gezilerin aynı döneme denk gelmesinin "tesadüf" olduğunu, ancak tüm bunların ABD Yönetimi'nin Türkiye'de tüm kurumlarla ilişkileri yeniden ve "en üst seviyede" kurmak isteğinin bir uzantısı olduğunu belirtti.

"SINIR ÖTESİ" DEMEDİ
Görüşmeler Irak, terörizm, PKK ve ikili askeri ilişkiler üzerine yoğunlaştı. Görüşmelere katılan Türk ve ABD'li yetkililer, Kara Kuvvetleri Komutanı'nın PKK ve Irak sınırından sızmalar konusunda bilgiler vererek "PKK konusunda bir şey yapılması gerektiğini güçlü bir biçimde ortaya koyduğu"nu belirtti. Büyükanıt, PKK'ya "acil eylem" gereğini vurguladı; ancak görüşmenin içeriğinden haberdar olan taraflara göre Komutan, sınırötesi operasyon için bir talepte bulunmadı. Genelkurmay kaynakları, TSK'nın içinde olduğu ikilemi açıklarken; "Yaşar Paşa'nın sınırötesi operasyon gereği hissettiğini, ancak bölgedeki gerçekler doğrultusunda bunun şu an için mümkün olmadığını bildiğini" söylediler. Ayrıca görüşmelerde Irak'ın mevcut yapısını meşrulaştıran BM kararlarını da masaya koyan Yaşar Paşa, bu kararların açık ve net bir dille ırak'ın terör örgütlerinden temizlenmesi gerektiğini vurguladığını söyledi. Büyükanıt Paşa'nın Kuzey Irak konusundaki bilgisinden etkilenen ABD tarafı da, Amerikan ordusunun Irak savaşı ve Katrina felaketlerinden çıkardığı dersleri anlatan bir sunum yaptı. Irak ordusunun inşasından sorumlu ABD'li General Petreaus, yeni Irak ordusunu anlattı.

"YAŞ'TA OY SAHİBİ DEĞİLİZ"
Geziyi değerlendiren üst düzey ABD'li kaynak, Türkiye'de bazı çevrelerin Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'nı istemediğini hatırlatmamız üzerine, "Ondan çekiniyorlar. Ama kimse bizi Türkiye'nin bürokratik kavgasına çekmeye çalışmasın" dedi. ABD'nin Türkiye'de kimin genelkurmay başkanı olacağı yolunda olumlu ya da olumsuz bir tavrı olamayacağını belirten yetkili "Biz YAŞ'ta oy sahibi değiliz. Bizim muhatabımız, Türkiye'de sistemin getirdiği askeri liderlerdir. Favori belirlemiş de değiliz. Gezi favori belirleme çabası değil. Kimin genelkurmay başkanı olacağı Türkler'e bağlıdır. Büyükanıt'ın çok iyi, hatta müthiş geçen gezisi kendi içinde değerlendirilmeli" dedi.

ŞARKILARLA AKŞAM YEMEĞİ
Yaşar Paşa'nın gezisinin atmosferini en iyi yansıtan sahnelerden biri, ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Peter Schoomaker'ın evinde verilen akşam yemeği oldu. Katılan Türk ve ABD'li yetkililer, yemeğin "çok sıcak" geçtiğini belirttiler. Yemekte Büyükanıt ve ABD Kara Kuvvetleri Başkanı Schoomaker'le eşlerinin yanında, Washington Büyükelçisi Faruk Lağoğlu, ABD Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Eric Edelman ve Peter Flori, Ulusal Güvenlik Başkan Yardımcısı JD Crouch da vardı. Schoomaker, Büyükanıt'a bir de jest yaptı. Kara Kuvvetleri telli çalgılar bandosunun konserinde, solist Türkçe bilmediği halde, "Kâtibim" şarkısını ezberden söyledi. Büyükanıt ile Washington Büyükelçimiz Faruk Loğoğlu'nun eşi Mevhibe Loğoğlu da şarkıya eşlik ettiler.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erdoğan'ın sokağında kurşunlar uçuştu
 Dünürün evini dokuz polis memuru koruyor
 Buruk beraat
 Limitleri zorlayınca boğularak öldü...
 Başbakan devreye girdi, rehin bebek kurtuldu
 2005'in "en pahalıları"
 DYP'li Adan'ın evi önünde el bombası
 Eski vekil İsen'in 2 yeğeninin kaybolması gerginlik yarattı
 Gürbüz Çapan'a 21 yıl hapis istendi
 Şemdinli zanlısı iki astsubaya tahliye yok
 Mahmut Övür'e gazetecilik ödülü
YILMAZ ÖZDİL
Maaş...
Memur zamları belli oldu.
Az maaş alana,...
ÖMER LÜTFİ METE
YÖK'e bir zafer daha mı?
İmam-Hatip mezunları için...
UMUR TALU
Ne diyosun!
300 million $ Pentagon...
FATİH ALTAYLI
Batık banka yöneticisine 1 milyon dolar ödendi mi?
TMSF...
ERDAL ŞAFAK
Kazasker'den Ombudsman'a
Çok şükür! Türkiye, AB...
İran'ın 'şüpheli kabine'si
İnsan Hakları Örgütü, iki bakanın 1980'lerde siyasi cinayetlere...
Şaron Kudüs'ü bölecek
Yardımcısı, İsrail Başbakanı'yla ilgili ilginç bir iddia ortaya attı:...
Daum çocukça davrandı
Daum çocukça davrandı
"Derbide Daum'un çocuksu duygusallığı vardı. Bizim sürekli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu