kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Şam'ın inadı

Lübnan basınının gözdesi EnNahar, ikinci kurbanını verdi. Suriye rejiminin Hariri cinayetindeki rolünün altını bir kez daha çizen ve rejimin soruşturmayı yokuşa sürmek için hangi yollara başvurduğunu anlatan Mehlis raporunun açıklanmasından birkaç saat önce gazetenin yayıncısı ve başyazarı Cibran Tueyni öldürüldü . Daha önce de gazetenin radikal yazarlarından, Lübnan iç savaşıyla ilgili başvuru kaynağı sayılan bir kitap yazmış Samir Kesir öldürülmüştü. Her iki cinayetin de Suriye tarafından planlandığı, soruşturma sonuçlanamıyor olsa da genel vicdani kanı.
Bu gazetecilerin ve En-Nahar'ın özelliği Lübnan'ın Suriye tahakkümünden kurtulması için mücadele etmeleriydi. Bu düşüncelerini ve tavırlarını da olabilecek en açık ve sert dille yazıyorlardı. Cibran'ın babası, En-Nahar'ın efsanevi yayıncısı Hasan Tueyni'ye açık bir mektup yazan Arap dünyasının şair-i azamı Suriyeli Adonis, yaşananı "ruhun ve direncin yıkılışına tanıklık ediyoruz " diye tanımlıyordu. Katillerin bir "korku mabedi" yaratmak istediklerini yazıyordu.

Hizbullah'ta
tavır değişikliği
Şam'daki rejimin Lübnan'da bir korku krallığı yaratarak kendisine yönelik muhalefeti sindirmek, bağımsızığını asla kabul etmediği bu ülkeyi yeniden tahakkümüne almak istediği meçhul değil. Önde gelen siyasetçilerin, yargı mekanizmasının pısmış suskunluğuna bakıldığında başarısız olduğu da söylenemez. 1980'lerin sonunda Suriye ile savaşmış ve ülkesine ancak dönebilmiş Mişel Aun sesini çıkaramadı. Bir zamanlar Hariri ile kader ortaklığı etmiş, bir efsane sayılan kendi babası da Suriye rejimince öldürülmüş olan Velid Canbolat ise "Suriye rejimi gitmelidir" diyerek yeniden açık ve cesur bir tavır aldı.
Lübnan'da herkes Suriye'yi suçlamıyor. Kendi siyasi geleceğini çok farklı hesaplarla Suriye rejimine bağlamış olan Şiiler'in en güçlü temsilcisi Hizbullah, genel duruşa aykırı bir tavır sergiliyor. Ancak Hizbullah'ın pozisyonunda da bir değişiklik gözlemlemek mümkün. Daha önceleri Lübnan'daki cinayetlerin faillerinin açığa çıkarılması için bir uluslararası mahkeme fikrine karşı çıkan Şiiler'in militan örgütü, giderek bu konuda tarafsız kalmaya başlıyor.

Lübnan mahkemesine verebilir
Eğer tahmin edildiği gibi Suriye rejimi bu son cinayetin de sorumlusuysa, Şam'daki oligarşinin gerçekle bağını kopardığına hükmetmek gerekecek. Suriye'nin Lübnanlılar'ı öldürerek, şahitleri tehdit yoluyla sözlerini geri almaya zorlayarak ya da bazı tanıkları Şam'a kaçırarak Mehlis raporunda ortaya konan kanıtlarla başa çıkması mümkün değil. Dahası Arap dünyasında olduğu gibi Güvenlik Konseyi'nde de Suriye'nin ayak oyunlarına tahammülün sınırına gelinmiş durumda. Cibran Tueyni konumundaki bir Lübnanlı'nın öldürülmesi bu sabırsızlık ve kızgınlığı artırmış durumda.
Ancak Şam'ın bir cezayla karşılaşması şu aşamada olası değil. Önümüzdeki günlerde BM Güvenlik Konseyi, Mehlis raporunu müzakere ederek yeni bir karar çıkaracak. Bu kararda Lübnan hükümetinin talebi doğrultusunda bir uluslararası mahkeme kurulmasına karar verilirse, iş Şam açısından iyice ciddiye binecektir. Böyle bir mahkeme kurulmasa bile Mehlis, Güvenlik Konseyi kararının ardından 6 Suriyeli hakkında tutuklama emri çıkartarak Lübnan mahkemelerine başvurabilir.
Bu işlerin sonunun Suriye'ye yönelik bir ambargo rejimine varması ihtimali giderek yükseliyor. Şam'daki rejimin safları sıklaştırarak krizi derinleştirecek bir tavır alması olası olumsuz gelişmelerden etkilenecek Türkiye'nin talihsizliğidir. Bir de Ankara'nın tüm çabalarına rağmen Şam üzerindeki etkisinin sınırlılığının göstergesidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gerçeğin dili   / 11-12-2005
 Kanallar açılırken   / 08-12-2005
 Uçuş   / 01-12-2005
 Umut?   / 27-11-2005
 Bosna dersleri   / 24-11-2005
 Bölge hareketlenirken   / 20-11-2005
 ABD'nin sıkıntısı   / 17-11-2005
 Hesap vermek   / 13-11-2005
 Avrupa'ya nasıl konuşmalı?   / 10-11-2005
 Öteki Paris   / 06-11-2005
SOLİ ÖZEL
Şam'ın inadı
Lübnan basınının gözdesi EnNahar, ikinci...
Canın sağ olsun
Canın sağ olsun
Beşiktaş, UEFA'da grubundaki son maçında İbrahim Toraman (2) ve...
Tatil hesabı
Tatil hesabı
F.Bahçeli futbolcular, evlerinde oynayacakları ligde Denizlispor,...
Bakan'dan Başbakan'a şaşırtan kimlik tepkisi
Bakan'dan Başbakan'a şaşırtan kimlik tepkisi
Sanayi Bakanı Coşkun, Başbakan Erdoğan'ın başlattığı tartışmayı...
Savcının tahliye istemi reddedildi
"Çete kurmadım, fişleme ve baskı yapmadım" diyen Rektör Aşkın için...
NATO uçakları Türk'e emanet
NATO, E-3A uçaklarının modernizasyonu için Tusaş Havacılık ve Uzay...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu