kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Siyasetçinin erdemine dair

Eski Almanya başbakanı Schröder'in dev bir Rus şirketinde üst düzey denetleyici olarak -herhalde dolgun bir maaşla- işe başlamasıyla ilgili Avrupai tartışma bizim için de adeta ' kardeş mevzu' niteliği taşıyor. Zira tartışmanın odağındaki kuruluş, dünyanın en büyük para makinelerinden biri olan Gazprom, bizim ' Mavi Akım' belamızın da ağababası! Alman basını acımasızca sorguluyor:
- Sayın Schröder, görevi Angela Merkel'e devretmeden iki hafta önce Rus doğalgazını Baltık Denizi altından Almanya'ya taşıyacak boru hattı anlaşmasını imzaladınız. Şimdi de Gazprom denetleme kurulunun başına geçiverdiniz. Acaba o anlaşmayı imzaladığınız sırada bu yüksek maaşlı işin mukavelesi cebinizde miydi?
İma edilen rüşvet ilişkisinin karlı tarafı olan Rusya'da da basın konuyu kurcalamaktan geri durmuyor. Ünlü Pravda sanki hüsnü zan beslediği bir devlet adamının façasını bozan bu bağlantıdan ötürü hayal kırıklığına uğramış gibi:
- Schröder siyasi içgüdüsü sağlam biri olarak tanınırdı, şimdi ise bundan yoksun davrandığı ortaya çıkıyor...... Schröder'i kayırmacılık, yolsuzluk ile suçlayanların, aldığı siyasi kararlardan şahsi çıkar elde etmeye çalışan biri olarak görenlerin sayısı hiç de az değil.
Doğrusu Pravda'nın Schröder hakkındaki bu kanaatini toplum olarak biz de paylaşıyorduk. Ayrıca AB üyeliğimiz konusunda destekçi beyanatlarından ötürü kendisine cömertçe 'Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük dostu' unvanını vermiştik. Ancak bu tartışma sadece o yüzden bizim için 'kardeş mevzu' niteliğinde değil, benzerlik daha derin! Dünyanın en büyük para makinelerinden biri olan, aynı zamanda bir tür gizli mülkiyetle Rus derin devletine ait bulunan Gazprom öyle bir şirket ki, başındaki kişi daima sistemin en önemli ilk üç-dört adamından biridir.
Siyaseti bırakır bırakmaz bu şirketin baş denetçisi olduğu için Schröder'in zan altında kalmasını kaçınılmaz kılan nedir? Baltık denizinin altından gelecek boru hattı ile ilgili anlaşmaya, giderayak imza atan Alman başbakanı olması! Deniz altından geçecek bir boru hattı! Aynen Karadeniz'deki ' Mavi Akım' denen hat gibi.
Açık ki Schröder vakası bizim için derinlemesine kardeş mevzu niteliğinde! Yalnız bu iki kardeş hat pek özdeş sayılmazlar! Bir kere Mavi Akım'ın Türkiye tarafındaki imza babası olan o zamanki başbakanımızın Gazprom'da -bilinen- maaşlı bir işi yok! Neye hükmedelim; yolsuzluk liginde dünya şampiyonluğuna oynayan Türkiye'nin siyasetçisi Almanya'nınkinden daha mı temiz diyelim? Üstelik Mavi Akım Rusya lehine ve Türkiye aleyhine bir anlaşma iken, Baltık Hattı'nın Almanya için bir felaket olması mümkün değildir. Orası gerçek bir devlet olduğu için sadece başbakanın imzası ile enerji konusunda ülkeyi bir başka memleketin rehinesi haline getirecek herhangi bir anlaşma yapılamaz. Bizde ise bin defa söylediğim gibi Türk tarihinin gelmiş geçmiş en büyük dalalet veya ihaneti Mavi Akım denen kazıktır.
Bu anlaşma ile Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 40'tan fazlasını Rus doğalgazından elde etme durumunda kalmıştır. Ancak hainler veya deliler tarafından yönetilen bir ülke, komşularından herhangi birine bu oranda bir enerji ihtiyacı ile bağımlı hale gelmeyi göze alabilir. Yine bu anlaşma ile Türkiye'de doğalgaz hatları döşeyecek firmaları belirleme hakkını dahi Rusya'ya verdiğimiz için komşumuzun enerji rehinesiyiz. Böylece Türkiye, İnönü'nün başlattığı Amerikan mandasından kurtulsa bile Rusya mandasına sürüklenme riski ile karşı karşıya getirilmiştir.
Şimdi; bütün bunlara rağmen, Türkiye aleyhine ve Rusya lehine bu kadar fedakarlık yapan bizim siyasetçilerimiz Gazprom'da işe girmemiştir ama Almanya'nınki girmiştir! Sebebi nedir acaba? Baltık hattı Almanya açısından bizim Mavi Akım gibi benzersiz bir kazık niteliği taşımadığı için mi yoksa oradaki siyasetçiler daha açgözlü oldukları için mi? Yalan dünyanın hangi gerçeğini sevelim?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 CIA ne satıp ne alacak?   / 13-12-2005
 'Hezeyan' yarası için dua   / 12-12-2005
 İtfaiye yanarsa   / 09-12-2005
 Kimlik yangınına dinli ve dinsiz benzin!   / 08-12-2005
 ABD veya Moğol icazeti   / 06-12-2005
 Şu feleğin işine bak   / 05-12-2005
 Susurluk Don Kişot'luğu   / 02-12-2005
 'Bağlanın ve bekleyin gelip sizi öldüreceğim'   / 01-12-2005
 Üstü de nifak, altı da   / 29-11-2005
 STK mı güçlü, atom mu?   / 28-11-2005
YILMAZ ÖZDİL
Bir kısım medya...
CIA mevzuundan sıkıldım.
Biraz...
ALİ KIRCA
Hagi'den selam var!
Bu satırların yazarı; G.Saray'ın...
ÖMER LÜTFİ METE
Siyasetçinin erdemine dair
Eski Almanya başbakanı...
UMUR TALU
VIP davalar!
İnsan huzursuzlaştıkça huysuzlaşıyor da.
ERDAL ŞAFAK
Terör ve zorunlu göç
MGK, 29 Aralık'ta yapacağı yılın...
Sahte pusula tuzağı
Sünni, Şii ve Kürtler... Iraklılar kendilerini 4 yıl temsil edecek...
Bağdat Caddesi çocuklara kaldı
Seçim bugün start alıyor... Önceki günden itibaren seçim...
Canın sağ olsun
Canın sağ olsun
Beşiktaş, UEFA'da grubundaki son maçında İbrahim Toraman (2) ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu