kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savcının tahliye istemi reddedildi
Van'da rengini belli etmek

Savcıya rağmen

Van Rektörü Aşkın'ın davasında önce reddi hâkim talebi jet hızıyla kabul edildi, sonra mahkeme heyeti savcının tahliye talebine rağmen tutukluluğu kaldırmadı.

61 GÜN SONRA...
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın 61 gün sonra hâkim karşısına çıktı. Van Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada müdahil avukatları, daha önce Aşkın'ın tutuklanmasına karşı çıkan hâkim Ferhat Erbaş için reddi hâkim talebinde bulununca, uygulamada ender rastlanan bir hızla, Erbaş'ın yerine Vahit Baltacı görevlendirildi.

STENTLİ SAVUNMA...
Altı saat süren duruşmada Mahkeme, yine ender rastlanan ikinci bir karara imza atarak, savcının tahliye talebini reddetti ve Aşkın'ın tutukluluk halini kaldırmadı. Doktor nezaretinde duruşmaya katılan Aşkın ise yolsuzluk suçlamalarını reddederek tıbbi cihazların çalışmadığı iddialarını şöyle yanıtladı: O aletlerle bana stent takıldı. Bu sayede buradayım.

Karşı oy kullandı
Ferhat Erbaş'ın yerine atanan yeni hâkim üye Vahit Baltacı da Aşkın'ın tutukluluk halinin devamına muhalefet etti. Mahkeme, bire karşı iki oyla tahliye talebini kabul etmedi. Karşı oy kullanan Baltacı, "Sanığın ifadesinin alınması ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak tahliyesi gerekirken, tutukluluk halinin devamı görüşüne katılmıyorum" dedi.


Savcının tahliye istemi reddedildi

"Çete kurmadım, fişleme ve baskı yapmadım" diyen Rektör Aşkın için savcı da tahliye istedi. Ancak mahkeme tutukluluk halinin devam etmesine karar verdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve 9 sanık, dün Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Savcının tahliye istemine rağmen mahkeme Rektör Aşkın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. İfade verdikten sonra sağlık durumu göz önüne alınarak Hastaneye gönderilen Aşkın'ın ardından mahkeme heyeti 9 sanıktan beşinin daha ifadesini aldı. Yaklaşık 6.5 saat süren duruşma 22.30 sona erdi. Savcı Sezgin Kanmaz, suç niteliğinin değişme ihtimali, delillerin toplanmış olması, kaçma ihtimali olmaması, ifadesinin alınmış olması, duruşmada gözlenen sağlık durumuna nazaran Rektör Aşkın'ın tutuklu kalmasında hukuki yarar bulunmadığı kanaatiyle tahliyesini istedi.

KARAR 1'E KARŞI 2 OYLA
Müdahillerin tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürerek reddi hakim talebinde bulundukları Ferhat Erbaş'ın yerine görevlendirilen yeni hakim Vahit Baltacı da, karşı oy kullanarak "Sanığın savunmasının tespit edilmiş olması ve sağlık durumu göz önüne alınarak tahliyesine karar verilmesi gerekirken tutukluluk halinin devamına karar verilmesi görüşüne katılmıyorum" dedi. Ancak mahkeme savcının talebi ve yeni Hakim üye Vahit Baltacı'nın karşı oy vermesine rağmen Rektör Aşkın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. 1'e karşı 2 oyla alınan kararda Ağır Ceza Hakimi İlhan Kaya Başkanlığındaki heyet, henüz 4 sanığın dinlenmediğini de gerekçe göstererek, 'Atılı suçun vasıf ve mahiyeti dikkate aldığını" belirtti. Bir dahaki duruşmanın da 29 Aralık'ta yapılmasına karar verildi. Ambulansla adliyeye getirilen Aşkın, yürüyerek girdiği adliye binasının 5'inci kattaki duruşma salonuna tekerlekli sandalyeyle çıkarıldı. Bir anestezi uzmanı ile kardiyolog Doç. Dr. Niyazi Güler de rektörün sağlık kontrolü için mahkeme salonunun kapısında bekledi. Aşkın ön sırada tek başına dururken, arkasındaki sıralarda YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Ceylan ve Prof. Dr. Ayşe Yüksel, İspanyol Expansion firması Türkiye Temsilcisi MehmetDavayı izleyen 7 kişilik CHP heyeti, duruşma arasında dışarıya çıkınca 15-20 kişilik bir grup tarafından protesto edildi. Grup, Gidin üniversiteyi kurtarın diye bağırdı.Ümit Ayral, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe, Yardımcısı Salih Yurtkuran, Yazı İşleri Şube Müdürü Şükran Yurtkuran, Yazı İşleri Bilgi İşletmeni Bülent Şahin ve Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara hazır bulundu.

REDDİ HÂKİM TALEBİ
Duruşmada, ihbar dilekçesinde imzası bulunan ve fişlendiklerini öne süren müdahillerden YYÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Abdurrahman Üner ve Davut Okçu, Rektör Aşkın'ın tutuklanmasına, "karşı oy" yazarak itiraz eden hâkim Ferhat Erbaş için, karardan önce görüş belirttiği ve davada tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle reddi hâkim talebinde bulundu. Hâkim Erbaş ise reddi hâkim talebinin davayı uzatmaya yönelik kötü niyetli bir talep olduğunu söyledi. Ancak Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi talebi kabul ederek, Erbaş yerine Şemdinli davasında astsubayların tutuklanması kararını alan hakim Vahit Baltacı'yı atadı. Baltacı'nın katılımıyla duruşma, hakim Muharrem Ballı ve mahkeme heyeti başkanı hakim İlhan Kaya ile devam etti. Verilen arada nezarethaneye götürülen Aşkın, burada fenalaşınca sorgu odasına alınarak banka yatırıldı.

TEDAVİ O CİHAZLARLA OLDU
14 Ekim'den beri tutuklu olan Aşkın, duruşmadaki ifadesinde ihalenin kendisinden önce yapıldığını belirterek, müdahale etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Aşkın, göreve Nisan 1999'da geldiğini, ihalenin ise Nisan 1998'de yapıldığını belirtti. Hakkındaki "fişleme" iddialarını da reddeden Aşkın, üniversitede bulunan kasanın kendisine değil üniversiteye ait olduğunu ifade ederken, şunları söyledi: "İçinden çıkan evraklar OHAL döneminde güvenlik güçleri ve YÖK tarafından rektörlüğe gönderilen belgelerdir. Çete kurmadım ve kişisel veri toplamadım." Aşkın, kendisine yönelik suçlamalarda çalışmadığı ve alınmadığı öne sürülen cihazlarla kendisine anjiyo yapıldığını ve stent takıldığını kaydetti. Duruşma devam ederken mahkemeden çıkarılan Aşkın, dinlenmesi için hastaneye götürüldü. Kilo kaybına uğradığı gözlenen Aşkın'ın bugün de Van Asliye Ceza Mahkemesi'nde bir başka davaya katılması bekleniyor.

Ercan DEMİRCİ - Nergis DEMİRKAYA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 NATO uçakları Türk'e emanet
 Türkiye'deki CIA ajanları fazlalaşacak
 Pamuk davasında 8 gün kavgası
 'Keşke ben çekseydim'
 Millet kafayı hırsızla bozdu
 Önder'in izni kâbus oldu...
 Boşanan ebenin hayatı karardı
 AIDS'le mücadeleye Diyanet desteği
 Polisler yargılanacak amirler bakacak!
 Özgür Gündem'e 'kayıp ajanda baskını'
 Çifte diploma sistemi başladı
 'Buradan kaçmak mümkün değil'
 Borcunu gaspla kapatmak istedi
 Öğrenciler, bıçaklanan öğretmenleri için yürüdü
YILMAZ ÖZDİL
Bir kısım medya...
CIA mevzuundan sıkıldım.
Biraz...
ALİ KIRCA
Hagi'den selam var!
Bu satırların yazarı; G.Saray'ın...
ÖMER LÜTFİ METE
Siyasetçinin erdemine dair
Eski Almanya başbakanı...
UMUR TALU
VIP davalar!
İnsan huzursuzlaştıkça huysuzlaşıyor da.
ERDAL ŞAFAK
Terör ve zorunlu göç
MGK, 29 Aralık'ta yapacağı yılın...
Sahte pusula tuzağı
Sünni, Şii ve Kürtler... Iraklılar kendilerini 4 yıl temsil edecek...
Bağdat Caddesi çocuklara kaldı
Seçim bugün start alıyor... Önceki günden itibaren seçim...
Canın sağ olsun
Canın sağ olsun
Beşiktaş, UEFA'da grubundaki son maçında İbrahim Toraman (2) ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu