kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şeytan taşlama 4 katlı oluyor
Şeytan taşlama 4 katlı oluyor

Hac için Suudi Arabistan'a giden 2 milyona yakın hacı adayından birçok kişinin, Mina'da şeytan taşlama alanında meydana gelen izdihamlarda hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçen Suudi Arabistan yetkilileri, Mina'ya 4 katlı şeytan taşlama alanı yapmaya başlıyor.

Bu yıl hac dönemi biter bitmez başlayacak inşaat çalışmaları, 2010yılında bittiğinde, 4 katlı alanda günde 3 milyon kişinin şeytan taşlayabileceği belirtiliyor.

A.A muhabirinin, projeyi ihaleyle kazanan ve Suudi Arabistan'ın enbüyük inşat firmalarından Bin Ladin grup yetkililerinden
aldığı bilgiye göre, hemen her yıl şeytan taşlama alanında meydana gelen izdihamları önlemek için 4 yılda geliştirilen proje, 2006 yılı ilkbaharında başlayacak. Hac dönemi biter bitmez çalışmalarına başlanacak proje, 4 yıl 8 ay sürecek.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Mina'daki şeytan taşlama alanında yapılan ilk köprü 1975 yılında devreye girdi. Ancak her yıl gelen hacı adayı sayısının artması nedeniyle köprü yeterli olmamaya başladı. Özellikle aşırı sıcakların da etkili olduğu aylarda köprü üstünde meydana gelen izdihamlarda çok kişi hayatını kaybedince, SuudiArabistan yetkilileri, çeşitli kesimlerden yöneticilerle araştırmalar yaptı. Oluşturulan projeler incelendi ve yeni 4 katlı köprülerin yapılmasına karar verildi. Proje yetkililerinden alınan bilgiye göre, 4 katlı köprü alanının en üstünde bir de çadırlı alan bulunacak. En üst katı şeytan taşlama amacıyla kullanacak hacı adayları, bu şekilde olumsuz hava şartlarından etkilenmeyecek. Şeytanı simgeleyen işaretler her katta yer alacak. Hacı adayları, Mina'da kaldıkları çadırlardan ve Mekke'denher kata farklı giriş alanlarından girip, şeytan taşladıktan sonra, yine farklı çıkış noktalarından geldiklere yere dönecekler.

Mina'da şeytan taşlama alanında bulunan araç trafiği ise tamamen yer altına alınacak. Bu şekilde alan tamamen yayalara kalacak. BöyleceMina bölgesinde meydana gelen kargaşa sona erecek. Özellikle büyük şeytanı simgeleyen bölgede zemin katta meydana gelen izdihamları önlemek için, giriş ve çıkış alanları yapılacak. Zemin kat, özellikle atılan taşların ve toplanan çöplerin şeytan taşlama bölgesinden dışarı çıkarılması için kullanılacak. Zemin katta ayrıca, acil durumlar için en üst kata yapılacak iki helikopter pisti ve her kata ulaşacak asansörlerin girişleri bulunacak.

Birinci kata Mina'da kalacak hacı adayları yaya olarak gelip, geridönecekler. İkinci kata ise Mekke yönünden hacı adayları iki farklı yönden gelecekler. Üçüncü kata ise Mina'da kalan hacı adayları Kral Fahd Yolunu ve içinde yürüyen merdiven bulunan 5 binayı kullanarak gelecekler.

Dördüncü kat ise Mina'nın güney kısmında bulunan hacı adayları Kral Abdulaziz Yolu'nu kullanarak gelecek ve yine aynı yürüyen merdiven bulunan 5 girişi kullanacaklar. Binanın en üst katında ise iki helikopter pisti ve acil müdahale için yerler bulunacak. Bu alanlar asansörlerle en alt katta bulunan acil kurtarma ekiplerinin beklediği yerlere bağlanacak. Burada ayrıca,hac bakanlığı ve hacla ilgili bütün yetkililer için ofisler yer alacak.

4 katlı binanın birinci, ikinci ve üçüncü katında özel havalandırma üniteleri de yer alacak. Dördüncü katta ise üst kısım özel çadırlarla kaplanacak. Burada soğutma ise havaya soğuk su sıkacaközel sprey sistemiyle kontrollü olarak sağlanacak. Her katta özel ışıklandırma, ses ve kamera sistemi bulunacak. Buralar kontrol odasından sürekli izlenecek. Her katta ve giriş noktalarında yer alacak bilgi panolarıyla hacı adayları yönlendirilecek.

Mina'daki şeytan taşlama alanında hemen her yıl meydana gelen izdihamlar nedeniyle çok kişi hayatını kaybediyor. 1998 yılında şeytan taşlama sırasındaki izdihamda 119 hacı öldü, 2001 yılında da yine şeytan taşlama sırasındaki izdihamda 35 kişi öldü. 2003 yılındakiizdihamda 14 hacı hayatını kaybetti. 2004 yılında yine aynı yerde meydana gelen izdihamda ise 9'u Türk 251 kişi hayatını kaybetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Londra'da patlama
 Karzai için ölüm fetvası
 Dalay Lama da artık nette
 Pakistan'da havai fişek faciası: 40 ölü
 ABD'ye "İşkenceyi durdur" çağrısı
 Bu ne yaman çelişki Gerhard!
 Ali Kemal'in torunu "gölge bakan" atandı
 Skandalların 'kara dulu' Bush'u yakacak
 Tecavüzcü, kurbanını Türkiye'ye de getirmiş
 Bu mesaj 40 saniyede yok olacak
 'Düşmanlar' deprem bölgesi için sahnede
 Tsunaminin aldığı kızını yeniden buldu
 Ünlü komedyen Pryor bu kez ağlattı
 "Irak'ta hak ihlalleri yapılıyor"
 Nijerya'da uçak düştü: 103 ölü
 Alman parti Türk esir için bilgi istedi
 Dünya güzeli İzlanda'dan
SOLİ ÖZEL
Gerçeğin dili
Bir olayın nasıl anlaşıldığında, bir sorun...
Hızır Acil Servis
Hızır Acil Servis
Süper bir derbiydi. İlk 6 dakikaya İbrahim Toraman ve Necati'nin...
Toraman yetmedi
Toraman yetmedi
Beşiktaş'ın iki golünü de defans oyuncusu İbrahim Toraman hem de...
Erdoğan: Bedelli askerliği düşünüyoruz
Erdoğan: Bedelli askerliği düşünüyoruz
Başbakan Erdoğan, Sidney'de bedelli askerlik isteyen Türkler'e "Milli...
'Kozmetik reform' eleştirisi
Hakkında "Türklüğe hakaret" suçlamasıyla dava açılan yazar Orhan...
İnsan haklarına buruk kutlama
Dünya İnsan Hakları Günü etkinliklerle kutlanırken, Şemdili'ye giden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu