kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kellik tedavisinin yeni umudu soya fasulyesi
İktidarsızlık yapar mı?

Kellik tedavisinin yeni umudu soya fasulyesi

Ne yazık ki, erkeklerin çoğunun, daha elli yaşına gelmeden saçları dökülmeye başlar. Bir erkeğin babası, amcası, dayısı veya dedesinin saçları dökülmüşse, kendisinin bu aile geleneğinin (esasında genetik kodlamanın) dışında kalması pek olası değildir. İnsanoğlu, çok eskiden beri, saç dökülmesine çare arıyor. Birçok araştırma ve özellikle gen mühendisliği ciddi ümitler vaat ediyor ama erkeklerin çoğu, hala saçlarının yasını tutmaya devam ediyorlar. Son ümidimiz, soya fasulyesi sindirilirken açığa çıkan, 'equol' adlı bir madde. Equol, prostat kanserine ve saç dökülmesine karşı şaşırtıcı sonuçlar sergiliyor. Mutlu sona yaklaştık mı acaba? Galiba biraz daha beklememiz lazım ama yine de haberler iyi! Equol maddesi, Cincinatti Çocuk Hastalıkları Merkezinden Dr. Kenneth Setchell tarafından 20 yıl önce keşfedilmişti. Tıp her ne kadar hızlı ilerliyorsa da, deneyler ve araştırmalar yine de zaman alıyor.

EQUAL'İN FAYDALARI

* Erkeklerin saçları neden dökülür? Erkeklerdeki saç dökülmesine, 'Androgenik alopesi' adı verilir. Bu sorunun tek nedeni, erkeklik hormonu olan testesteron'un, bütün erkeklerde, yüzde 10 oranında dihidrotestesterona (DHT) dönmesidir. Yani saçın dökülmesine neden olan, doğrudan doğruya erkeklik hormonu testesteron değil onun dihidrotestesterona (DHT) dönüşmüş şeklidir. DHT'nin görevi, anne karnındaki erkek bebeğin cinsel organının gelişmesini sağlamaktır. Ayrıca kadınlarda da az miktarda bulunur ve kadında cinsel isteği arttırır. Gelgelelim, diğer sonuçları iç açıcı değildir. Çünkü DHT bir yandan saç dökülmesine neden olurken, öte yandan prostat büyümesinden ve prostat kanserlerinden de sorumludur. İnsanlar her şeyde teselli ararlar. Kel kalan erkeklerin de, erkeklik hormonu güçlü olduğu için, saçlarının döküldüğünü söyleyenler olur. Kulağa hoş gelebilir ama bunun gerçekle bir ilişkisi yoktur.

* Soya çok yönlü bir çözüm olabilir: Yakın bir zamana kadar kelliğin en etkili tedavisi, erkek vücudundaki testesteron hormonunun DHT'ye dönüşümünü engelleyen bazı ünlü ilaçlardı. Ancak bunların bazı yan etkileri olabiliyordu. Soya fasulyesinden elde edilen 'equol' ise bu sorunları ortadan kaldırıyor. Çünkü vücutta DHT oluşumunu engellemiyor, sadece onu etkisizleştiriyor. Yani DHT oluşuyor, hormonal döngü normal seyrinde devam ediyor, ancak soya fasulyesinin sindirimi sırasında oluşan equol maddesi, DHT fazlasını bloke ederek, işlevsiz hale getiriyor. Bu çok önemli bir buluş. Böylece yalnız kelliğin değil prostat kanserlerinin de önlenmesi mümkün olabilir.

* Yan etkilere veda! Gerek kellik, gerek prostat kanseri için uygulanan en etkili tedaviler, genellikle vücuttaki testesteron hormonunu ve onun DHT'ye dönüşümünü azaltmaya dayanır. Ama bu ilaçları alan erkekler, testesteron seviyeleri aşağı çekilince bitkin düşerler ve iktidarsızlık tehditi ile baş etmeye çalışırlar. Bu nedenle Equol'un androjenleri yani erkeklik hormonlarının yararlı etkilerini önlemeden, zararlarını yok etmesi çok etkileyici bir olasılık.

BAKLAGİL TÜKETİN

* Daha fazla soya yiyin ve yeşil çay için: İlginç olan başka bir konu, soyanın sindirimi sırasında herkesin equol üretememesi. Equol üretimi yapabilen insanların oranı, ortalama yüzde 30-50 arasında. Araştırmalar soya ürünlerini ve yeşil çayı daha sık tüketenlerin daha rahat equol üretebildiğini gösteriyor. Japonya'da prostat kanserleri, şişmanlık, kellik gibi sorunlar batı ülkelerine ve Orta Doğu'ya oranla yüzde 45 oranında daha düşük. Bu imtiyazın altında yatan neden soya tüketimi olabilir.

* Equol kaynağı olan gıdalar: Equol maddesi, soya fasulyesi ve soya ürünlerinin (soya unu, kıyması, soya sütü, tofu, soya filizi vs.) yanı sıra, diğer kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde (ıspanak, marul, pazı, semizotu) bulunuyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kimne Derse Desin Annelik Hakkınız
 İyotlu Tuzla Bebeğinizi Zeka Geriliğinden Kurtarabilirsiniz
 Çikolata Şarap Gibidir
 Yılda 2 Bin Türk Kıbrıs'ta Yumurta Nakli Yaptırıyor
 Çocuk Da Yaparım Kariyer De Deyince Annelik Erteleniyor
 Menopozun Ardından Hamilelik Artık Hayal Değil
 Organ Merkeze Değil Kişiye Gidecek
 Her Yıl 2 Bin Kişinin Hayatı Kurtulabilir
 Kellik Tedavisinin Yeni Umudu Soya Fasulyesi
 O Beni Maçta Sanıyordu
 Kalp Nakliyle Yaşama Döndü Göz Nakilleriyle Işık Veriyor
 Onu Yaşatmanın Tek Yolu Organlarını Bağışlamaktı
 Çocuk Altını Islatıyorsa Şekerini Ölçtürün
 Hamilelik Kadınlarda Diyabet Yapabilir
Derin'in kredi kartını kullanan ortaya çıktı
Derin'in kredi kartını kullanan ortaya çıktı
Sosyetik güzel Derin Mermerci'nin kredi kartını kullanarak New...
Mısırlı Ahmet'ten darbuka ziyafeti
Mısırlı Ahmet'ten darbuka ziyafeti
Türk darbuka üstadı Mısırlı Ahmet'in Avrupa Birliği tarafından...
Şahan Gökbakar da geleneği bozmadı
Şahan Gökbakar da geleneği bozmadı
Ünlü şovmenler, idari işlerini yürütmek için profesyonel isimleri...
Romantik ve nazik erkek seviyor
Romantik ve nazik erkek seviyor
Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, ideal erkek modelini açıkladı:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.