kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Köklerini ve ülkesini parfümüyle anlatıyor
Köklerini ve ülkesini parfümüyle anlatıyor

Mardinn 1923 adlı parfümü ile bütün dünyada beğeni toplayan modacı Serap Koç, ürünün yeni tasarımı ve gay'ler için hazırladığı özel koleksiyonuyla dikkat çekiyor.

Onu birçok kişi MARDINN 1923 adlı parfümü ile tanıdı. Aslında o bir parfüm üreticisi değil, bir modacıydı. Ve ilk kez bir Türk modacı kendi adıyla parfüm çıkarmıştı... Latin şarkıcı Ricky Martin'in dünyayı kasıp kavurduğu 2001 yılında, ünlü şarkıcının New York konserinde giydiği kıyafetleri o tasarlamıştı. İşte o tarihten sonra Serap Koç'un adı daha çok duyulmaya başladı. Ancak Türkiye'den çok Almanya'da ve modacı olarak... Sandra Bullock, Lou Bega, Enrique Iglesias ve Ricky Martin gibi isimlerin onun tasarımlarını giymesi; kariyerinde önemli bir sıçrama yapmasına vesile oldu. Peki 28 yaşındaki bu modacının farkı neydi?

1. Ocak ayında daha önce dünyada denenmemiş bir ambalajla yeniden piyasaya çıkaracağı erkek parfümüne, babasının memleketi Mardin'in adını verdi. Sonuna da 1923; yani Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihini ekledi. MARDINN 1923, şimdi aşık olduğu ülkesini simgeleyen bir dünya markası olma yolunda...

2. Ocak ayında piyasaya çıkaracağı 'Gay Line Collection' adlı koleksiyonu, dünyada bir ilk. Zira daha önce hiç, bir modacı 'gay'ler için özel bir koleksiyon hazırlamamıştı... Üstelik onları daha yakından tanımak için 'GLAAD' adlı uluslararası gay-lezbiyen derneğine de üye...

'ÖNCE KUMAŞ PAZARLADIM'

* Serap Koç ismini MARDINN 1923 adlı parfüm ile duyduk ilk olarak. Serap Koç kimdir?
Bana hep 'nasıl başladın' diye soruyorlar... Çocukken bebeklerimin elbiselerini yırtarak, keserek bir şeyler yaratmaya çalışırdım. Daha okuldayken el işi dersi alırdık; iplikler beni cezbederdi. 12 yaşında annemin makinasını aldım. 'Burda' dergilerini alıp ilk kalıbımı çıkarmış, bir pantolon dikmiştim. Başkalarından farklı giyindiğimi ve bir tarz oluşturduğumu farkettim ve bu beni çok heyecanlandırdı. Dergiler ve MTV'de gördüğüm şarkıcıların tarzları çok ilgimi çekiyordu. Yavaş yavaş bu hayatla ilgili bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Ama nereden başlamam gerektiğini bilmiyordum. Modacıların biyografilerini okudum. Bir modacı ne yapmalı ki hem para kazanabilsin hem tanınsın, bilmiyordum. Gördüm ki; Armani, Gucci, Estee Lauder hepsi farklı başlangıçlar yapmış. Para kazanmak için koleksiyon yapmam gerekiyordu. Bunları yapmak için paramın olması gerekiyordu. Bunun için de önce kumaş pazarlamaya başladım. Çin'deki italya'daki kumaşçılarla bağlantıya geçtim, numuneler istedim. Oradan beğendiğin bir kumaşı alırken en az 1000 metre almanız gerekir. O yüzden de mecburen ısmarlıyor, onları büyük şirketlere pazarlıyordum. 50 metresini kendime alıp, gerisini satıyordum. Kazandığımla koleksiyonlar oluşturdum.

OCAK'TA PİYASADA
* Peki ya ilk tasarımlar?
İlk yarattıklarım mavi erkek gömlekleriydi. Satışa sunulduğunda albenisi olması ve dikkat çekmesi için çekici ambalajlar yaptırdım. Bende 'erkeklere çok fazla önem verilmediği' takıntısı olduğu için onlara yönelik kravat ve gömlekler yapmaya başladım. Sonra Collection Premiere Düsseldorf (CPD Düsseldorf) Moda Fuarı'na katılmıştım. İşte orası benim hayatımın dönüm noktası oldu.

* MARDINN 1923 nasıl çıktı ortaya? Bu çok ses getiren bir parfüm olmuştu ilk çıktığında...
Düsseldorf Fuarı'ndan sonra baktım ki modacıların hepsinin parfümü var. Moda guruları, diyor ki; bir modacının hem en çok satabilecekleri, hem de herkesin evine girebilecekleri üründür parfüm. Ve baktım ki hiçbir Türk modacının parfümü yok. Bir laboratuvar buldum. Bana nasıl bir parfüm istediğimi sordular. En çok sevdiğim baharatları, çiçekleri sordular. Ben de tarçın, zencefil ve papatyayı söyledim.

* İsmi neden MARDINN 1923?
Akılda kalmalıydı ve piyasada olmayan bir isim olmalıydı. Bir de Türkiye'yi de temsil etmeliydi. Yakın arkadaşım Yaşar Alptekin "Mardin olsun. Baban Mardinli. Hem ülkemizin tarihi bir kenti" dedi. Ben iki 'n' kullandım. 1923 de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu. Ülkemi anlatması için bu tarihi seçtim. Piyasaya 2001 yılında soktum ama şişesi içime sinmeyince satışını durdurdum. Şimdi yeniden tasarlanıyor. Ocak'ta yeni ambalajıyla çıkacak. Yoğun iş adamları için gümüş bir dolmakalem görünümünde olacak. İçindeki şişe bittiğinde değiştirilebiliyor. Normal şişe tipi de olacak.

* Türkiye'de adınız bir modacı olarak henüz çok bilinmemesine rağmen siz dünya starlarını giydirdiniz. Ricky Martin, Sandra Bullock, Enrique Iglesias, Lou Bega gibi. Bu isimlerle bir araya gelmeniz nasıl oldu?
Sandra Bullock bir derginin moda çekiminde benim bir elbisemi kullandı. Enrico Iglesias'a, Almanya'da konser veren Julio Iglesias vasıtasıyla, Sandra Bullock'a da Alman annesi sayesinde ulaşmıştım. Sony Müzik Almanya'da çalışan bir arkadaşım vardı. Sony'nin sanatçıları Almanya'ya geldiğinde onlarla ilgileniyordu. Bana bir katalog hazırlamamı önerdi. Özellikle Ricky için söylemişti bunu. Çok güzel bir katalog hazırladım. O sırada Armani de giydiriyordu onu. 99'un kasım ayındaki New York konserinde onun için yaptığım kıyafetleri giydi. Onun dışında bazı moda dergilerinde kıyafetlerimle yer aldı. Birlikte 10 ay kadar çalıştık. Şimdi mart ayına kadar onun için yeni bir katalog hazırlayacağım.

Sezen Başaran

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Derin'in kredi kartını kullanan ortaya çıktı
 Mısırlı Ahmet'ten darbuka ziyafeti
 Kitaplıkta mutlaka olmalı!
 Acılar enerji akışını kesiyor
 Reha Muhtar: İşte o çok merak edilen Mikla...
 Yeni yıla özel iki yeni tat
 Şimdi gay'ler için çiziyor
 Muhammed Ali efsanesi adidas'ın yeni koleksiyonunda
 Vitrin Meleği
 İstanbul'un lezzet ve eğlence durakları
 Masallar Matt ile gerçek oluyor
 Hayatı ertelemeyin!
 Tekzip Metni
GÜLSE BİRSEL
Pedagojiyle ilgili faydalı tespitlerim
Hayatta en...
AYŞE TÜTER
Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Fırında...
Şahan Gökbakar da geleneği bozmadı
Şahan Gökbakar da geleneği bozmadı
Ünlü şovmenler, idari işlerini yürütmek için profesyonel isimleri...
Romantik ve nazik erkek seviyor
Romantik ve nazik erkek seviyor
Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, ideal erkek modelini açıkladı:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.