kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
32 yıldır hokus pokus diyor
32 yıldır hokus pokus diyor
Meraklıları için kurslar

32 yıldır hokus pokus diyor

Yaptığı televizyon programlarıyla tanınan bir dönemin ünlü illüzyonisti Sermet Erkin Türkiye'yi dolaşıp çocukları sihirle tanıştırıyor
O Türkiye'de illüzyon denilince ilk akla gelen isimlerden biri. Bir jenerasyon, televizyonda yaptığı gösterileri izleyerek büyüdü. İllüzyonda 32. sanat yılını kutlayan Sermet Erkin, bundan yedi yıl önce Karamürsel'e taşınarak neredeyse kendini unutturdu. Oysaki geçen geçen süre içinde 'sihir' dolu kariyerine ara vermedi. Türkiye'de ve yurtdışında neredeyse gösteri yapmadığı yer kalmadı. Şimdilerde yine aynı çalışma temposuyla miniklere deneyimlerini aktarıyor. Zaten geçen yıllar onu yıldırmış gibi gözükmüyor. 48 yaşındaki sanatçının illüzyonla tanışması çocukluğuna denk geliyor. Teşvikiye'de aynı apartmanda oturduğu Zati Sungur'un ilk ve tek öğrencisi olduğunu söyleyen Sermet Erkin, hala gösterilerinde üstadının şapkasını takmaktan gurur duyuyor. Erkin'in profesyonelliğe geçişi Zürih'te bir gece kulübünde oldu. Daha sonra İstanbul'a döndü ve dönemin ünlü müzikholü Kervansaray'daki 18 yıllık macerası başladı. Aynı zamanda önce Türk dili ve edebiyatı, sonra felsefe eğitimi alan sanatçı bir süre Şehir Tiyatroları'nda da çalıştı. Erkin, Şehir Tiyatroları ile gece kulübü çalışmalarını aynı anda yürütemediğini gizlemiyor: "Şehir Tiyatroları'nda sivrilebilmek için ahlakınızdan ödün vermeniz gerekiyordu. Tiyatro oynamak istiyorsam bu da bir tiyatro. Hayatta bir tek rolüm olsun, o rol de sihirbazlık rolü olsun' dedim. Ama tiyatrodan kopmadım."

MAFYA PEŞİNE DÜŞTÜ
Sermet Erkin böylece tüm Türkiye'nin tanıdığı bir isim oldu ama bu ona yetmedi. Bir illüzyonist olarak dünya literatürü olarak bilinen "The History of Magic" e girmek istiyordu. Ama bunun için David Copperfield'ın yaptığı gibi büyük şovlar yapması gerekiyordu. 1997'de canlı yayında, Sayısal Loto sonuçlarını iki gün önceden bilebileceğini açıkladı. Belirlediği rakamları bir zarfın içine koyarak noter huzurunda sakladı. Sayısal Loto'nun açıklandığı gün bir başka televizyon kanalında aynı saatte onun da zarfı açıldı. Ve rakamlar aynıydı. Böylece dünya literatürüne de girmiş oldu. Bu olayın sonrasında başlarına gelmeyen kalmamış tabii. Bir dahaki lotonun sonuçlarını söylemesini isteyen komşulardan mafyaya kadar... Hatta eşi Nuray Erkin bu dönemde üç günde beş kilo verdiğini söylüyor. Karamürsel'e taşınmalarında bu olayın etkisi de yok değil... Bundan sonra Sermet Erkin kendini Anadolu turnelerine adamaya karar vermiş. Çünkü Anadolu'da tiyatro ve illüzyonun hep ikinci sınıf muamele gördüğünü söylüyor; "Sahnede bir masa iki sandalye yeter diye düşünmüşler. Ben oralara kendi müziğimle ve dekorumla gidiyorum. Bazılarının yaptığı gibi okul okul dolaşmak gibi bir tarzım yok. Tiyatro salonuna gelmek, beklemek ve dağılmak da bir eğitimdir diye düşünüyorum. Türkiye'de sahne almadığım sadece altı şehir var; bunlar Muğla, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Erzurum ve Erzincan." Ayrıca sürekli eşiyle birlikte turnede olduklarından dolayı nerede oturduklarının önemi olmadığını düşünüp Karamürsel'e yerleştiklerini söylüyor.

'ÇOCUKLAR ÇOK DEĞİŞTİ ÇOK!'
Sermet Erkin'e en çok sorulan sorulardan biri de David Copperfield'ı nasıl bulduğu... Erkin, Copperfield'ı "Çok iyi sermayesi olan çok iyi bir ilüzyonist" olarak tanımlıyor. En çok şikayet ettiği konulardan biri Türkiye'de illüzyonun gelişmemesi. "Bizde tiyatro, bale, opera ne kadar ileriyse illüzyon da o kadar ileri. İllüzyon Türkiye'de çok ilkel insanların elinde kalmış. Onlar provasız bile sahneye çıkmışlar." Sermet Erkin her ne kadar illüzyon gelişmese de kendisini izleyen çocukların çok değiştiğini düşünüyor. 20 yıl önceki çocukların şimdikilere göre daha durgun olduğunu söyleyen sanatçı, günümüz çocuklarının kavgaya ve gürültüye alıştığını, bu nedenle gösterilerde de çok sessiz kalamadıklarını anlatıyor. Erkin illüzyonun yanı sıra tiyatroyla olan bağını hiç koparmamış. Çeşitli şehirlerde tiyatro festivalleri düzenliyor. Geçtiğimiz hafta 2. Bilecik Tiyatro Festivali'ni organize eden Erkin, Türkiye'nin en büyük tiyatro oyunu metni koleksiyonuna sahip. Önümüzdeki günlerde hiç ara vermeden Anadolu'yu dolaşmaya devam edecek olan ünlü illüzyonistin yaz aylarında açıkhavada gerçekleştireceği bir müzikal gösteri projesi de var.

Ece KOÇAL

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Sağlıklı yaşam faşizmi
 Otyam'ın kadınları artık gülümsüyor
 Dağcılık mabedinde bir hafta
 Modacı enflasyonu yaşanıyor
 İtalyan sofrası
 Farklı mekanlar, tatlar
 Dışarı çıkmadan önce
 Bu ne krizi bilemiyorum!
 Uzakdoğu'dan değişik tatlar
 Farklı mekanlar keşfedin
 Polanski, Dickens ile buluşursa
 Ailecek izlenebilecek bir film
 "34 FCP 14 vurdu kaçtı"
 Dalmak en iyi terapi
 Hem eğlence hem spor
 Geleceğin mucitleri hayallerini anlattı
 Egzotik Fas lezzetleri
 Farklı mekanlar keşfedin
 İstanbul artık onların evi oldu
    Yazarlar
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Hasılat rekoru kıran 'Civciv'
Geçen haftanın 7 filminden...
Olay gecesi polis kapıda bekliyormuş
Olay gecesi polis kapıda bekliyormuş
Zeynep Tokuş ile jinekolog doktor kocası Alp Nuhoğlu arasındaki dayak...
Doktorları açığa alıp özele destek verdiler
Doktorları açığa alıp özele destek verdiler
Zeynep Kamil'deki tüp bebek skandalı büyüyor. Merkezde çalışan...
Aksu: Kırmızı Sokak Projesi yok, olmaz da
İçişleri Bakanı Aksu, "Bakanlığımca valilerden kırmızı sokaklarla...
Üstü örtülü gelişme
Aksu "yasak değil, tespit" diyor... Doğrudur. Ancak içkili yerler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.