kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sağlıklı yaşam faşizmi
Sağlıklı yaşam faşizmi
Mon Arabesque
Ginga hadisesi

Sağlıklı yaşam faşizmi

Salı günü SABAH'ın manşeti Aslı Aydıntaşbaş'la konuşan Melih Gökçek'in sözleriydi. 'Alkol yasağının sebebi, kokusudur. Sigaranın dumanı gibi içkinin kokusu da insanları rahatsız ediyor. Bu yüzden yasaklıyoruz biz restoranlarda falan alkolü...' demeye getiriyor Gökçek. Biliyorsunuz Başbakan da Anayasa gereği gençleri alkolden korumak için belediyelerde ve kamu binalarında içkinin yasak olması gerektiğini, özendirmenin yanlış olacağını söylemişti. Buyurun bakalım çıkın işin içinden. 'Sigara, kırmızı et, her şey yasak. Ama her gece bir kadeh kırmızı şarap kalbe iyi gelir'ciler ne diyecek merakla bekliyorum. Eğer sağlıklı yaşamak için kötü alışkanlıklardan kurtulmak gerekiyorsa ve bu 'toplumsal sağlıkçı' paranoya evde sigara içen insanı işten attıracak konuma geldiyse (bkz. 'Evde sigara içti işinden kovuldu,' Akşam, Dış Haberler, 2 Aralık Cuma. Ayrıca bence bkz. 1984, George Orwell) Ak Parti'nin alkol yasağı neden desteklenmesin?

YEDİ BÜYÜK GÜNAHTAN BİRİ
Lisede bir felsefe hocam vardı. İsmi Fabbio Bandini. Bizim lisede (İtalyan Lisesi) felsefe dersleri, en kopil öğrencilerin bile susup merakla dinlediği saatler olurdu. Bunun nedeniyse Bandini'ydi. Emeği geçenler sağolsunlar, okul sosyal faaliyetler açısından berbat bir yerdir fakat ben Antik Yunan felsefesini, Roma dönemini, Yakınçağı, modern düşünürleri filan bu derste öğrenmişimdir. Hiç yoktan iyi yani. Bandini, ders anlatırken sigara içerdi. İsteyen var mı diye ikram da ederdi. Okulda sigara içmek yedi büyük günahtan biri sayılırken, bu tavırdan dolayı adama hayrandık. Kimsenin ikramı kabul ettiğini hatırlamıyorum. Belki o da hiçbir zaman verme niyetinde olmadı. Bunu asla bilemeyeceğim. Ama diğer hocaların azardan başka bir şey bilmediği bir ortamda bizler için bu süper bir hareketti. 'Sigara için' demezdi. Ama 'İçecekseniz bu sizin bileceğiniz bir iş, sizi bunun için yargılamam, konuyu da uzatmam' demeye getirirdi. Türk hocaları hiç dinlemezdik, Bandini'ye kulak kesilirdik. Sigara içmenin gerçekte ne anlama geldiğini düşünürdük. Neyse Bandini, bir gün modern tıp ile antik çağdaki tıp anlayışı arasındaki farkı anlatıyordu. Antik Çağ'da hekimler hastalıklarla savaşırdı. Vebayla, tifoyla, nedeni anlaşılamayan ağrılarla, zehirlenmeyle. Savaş alanlarında yaralananları tedavi ederlerdi. Şimdiyse hekim dediğin, başlangıcından bitimine kadar senin hayatından sorumlu (bkz. koruyucu hekimlik). Tedaviye gerek kalmaması için elinden geleni yapıyor. Amacı seni uzun ve 'sağlıklı' yaşatmak. Sana rağmen, her ne pahasına olursa olsun. Bu tür hekimliği artık devletler, hükümetler üstlenme noktasına geldi dünyada. Türkiye'deki alkol yasağına karşı gelirken neyi savunacaksınız? Bir insan sigaraya karşı bu kadar katı olup alkole bu kadar anlayışlı olabilir mi? Rahatsız olma kriterleri nedir mesela? Kim samimi sağlıkçı, kim türbanlı sağlıkçı, kim laik sağlıkçı bunu ayırt edeceğiz şimdi de? "Sigara karşıtları samimi, alkol karşıtları takiyeci."

SIRADA NE VAR?
Asıl mesele şu: Sokakta sigara içmeyi bile yasaklama noktasına geldik. Tüm dünyada sigara içeni ikinci sınıf insan yerine koyuyor, saygı duymuyor, aşağılıyoruz. Filmlerde kliplerde sigara içme sahnelerini kaldırıyoruz, reklamı zaten yasak, suç. Son 20 - 30 yılda gelişen, daha önce olmayan bir hadise bu. Peki yarın bizi neler bekliyor? Alkolsüz, sigarasız, hamburgersiz, pizzasız, kahramanların haşlanmış brokoli yediği, meyve suyu içtiği filmler izleyip, kitaplar mı okuyacağız? Restoranlarda kırmızı et ne zaman yasaklanacak? Ayrıca böyle bir olası gelecek acayip ikiyüzlü, sahtekar ve şizofrenik gelmiyor mu size de? Böyle mi kurtulacak yani insanlık? Ancak totaliter rejimlerde bulunabilecek çözümlerle insanları ve toplumu zorla sağlıklı yapmaya meraklıysanız ve bu sayede yıl sonu istatistiklerinde daha az kanser ve kalp hastası olduğu müjdesini vermek için yanıp tutuşuyorsanız bu yasakları desteklemeniz şart. Ve yüzyılın en büyük diktatörü ve ari ırk teorisyeni Hitler'in vejetaryen olması, sigara ve alkol kullanmamış olması beni feci halde kıllandırıyor. Motörhead'in solisti Lemmy'nin dediği gibi kendisi bugün yaşasa, tüm dünya restoranlarının ağırlamaktan memnuniyet duyacağı örnek bir kişilik olurdu. Bu işte bir terslik var bence. Aslında olması gereken şudur: Sigara ya da içki karşıtı mücadelenizi yürütün, fikirlerinizi özgürce savunun, insanları ikna edin, zararlarını anlatın. Yasaklamadan. Cezalandırmadan. Bir de şunu anlamamız gerek herhalde. Binlerce yıldır insanlığı insanlık yapan şey sağlıklı ve uzun yaşamak değil. Neden taktım ben bu kadar bu işe bilmiyorum. Bu son, bundan sonra konu kapanmıştır.

Mehmet Tez

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Otyam'ın kadınları artık gülümsüyor
 Dağcılık mabedinde bir hafta
 Modacı enflasyonu yaşanıyor
 İtalyan sofrası
 Farklı mekanlar, tatlar
 Dışarı çıkmadan önce
 Bu ne krizi bilemiyorum!
 Uzakdoğu'dan değişik tatlar
 Farklı mekanlar keşfedin
 Polanski, Dickens ile buluşursa
 Ailecek izlenebilecek bir film
 "34 FCP 14 vurdu kaçtı"
 32 yıldır hokus pokus diyor
 Dalmak en iyi terapi
 Hem eğlence hem spor
 Geleceğin mucitleri hayallerini anlattı
 Egzotik Fas lezzetleri
 Farklı mekanlar keşfedin
 İstanbul artık onların evi oldu
    Yazarlar
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Hasılat rekoru kıran 'Civciv'
Geçen haftanın 7 filminden...
Olay gecesi polis kapıda bekliyormuş
Olay gecesi polis kapıda bekliyormuş
Zeynep Tokuş ile jinekolog doktor kocası Alp Nuhoğlu arasındaki dayak...
Doktorları açığa alıp özele destek verdiler
Doktorları açığa alıp özele destek verdiler
Zeynep Kamil'deki tüp bebek skandalı büyüyor. Merkezde çalışan...
Aksu: Kırmızı Sokak Projesi yok, olmaz da
İçişleri Bakanı Aksu, "Bakanlığımca valilerden kırmızı sokaklarla...
Üstü örtülü gelişme
Aksu "yasak değil, tespit" diyor... Doğrudur. Ancak içkili yerler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.