kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Oxford, Türk lokumu ve büyülü bir dünya
Oxford, Türk lokumu ve büyülü bir dünya
Clive Staples Lewis: Narnia tarihi
Türkçe'de Lewis
Kahraman aslan

Oxford, Türk lokumu ve büyülü bir dünya

Kötü kalpli cadının lokumla kandırdığı çocukların anlatıldığı bir film. Fantastik edebiyatın köşe taşı yazarlar, Nazi kabusu, Oxford'lu profesörlerin ahlaki değerleri, Kastamonulu köylü Ali Muhiddin Bey hepsinin ortasında ise Narnia Günlükleri
Clive Staples Lewis'in 'Narnia Günlükleri'nden sinemaya aktarılan film ve filmdeki kötü cadının çocukları kandırmak için verdiği Türk lokumu İngiltere'de lokum satışlarını arttırdı." Gazetelere yansıyan haberin öz ifadesi bu şekilde. İngiliz yorumcularının "Osmanlı sarayında işlerin düzgün gitmesi için icat edilen Türk lokumuna hayal edilemeyecek promosyon" ifadeleri lokumları satan Cadbury'nin satışlarını artırmasının ardında büyük bir hikaye yatıyor hem de Oxford Üniversitesi'nin salonlarından, Kastamonu'ya, Avustralya'dan, Yeni Zelanda'ya, İkinci Dünya Savaşı yıllarına kadar uzanan bir hikaye.

LONDRA SOKAKLARI
1930 yılının yani Almanya'da Nazi, İtalya'da Mussolini'nin iktidara yürüdüğü yılların Londrasında da akademik kibirle ortalıkta gezinen üç dilbilim profesörü dikkat çeker. Hırıstiyanlığın, Nazi tehdidiyle Avrupa ideallerinin yanında ahlaki değerlerin de yara aldığına inanan Clive Lewis, J.R.R Tolkien ve Charles Williams adlı profesörler, Eagle and Child adlı barda Inklings adlı bir fantastik edebiyat topluluğu kurar ve yara aldığına inandıkları değerlerin, fantastik edebiyatın büyülü dünyasıyla ifade edilebileceğine inanırlar. (Topluluğun daha az ünlü üyeleri arasında Lewis'in kardeşi de vardır) Aradıkları cephane çocukluklarında fazlasıyla mevcuttur: Oğlu uyusun diye uydurduğu masalsı dünyayı aktaran Tolkien'le, büyükannesinin peri masallarını hatırlayan Lewis'in konuşmaları ve Williams'ın Havva mitolojisi üzerine konuşmalarından fantastik edebiyatın köşe taşlarını oluşturan iki kitap çıkar: Yüzüklerin Efendisi ve Narian Günlükleri.

KARDEŞLİK DAĞILIYOR
Kıskançlık, Williams'ın ölümü ve daha önce yaptıkları dilbilim araştırmalarını sürdürmeye karar veren topluluk üyeleri farklı yollara gitse de klüp üyelerinin yarattıkları eserler büyük bir hayran kitlesi yaratır. Mesela kendisi de bir edebiyat öğretmeni olan Gordon Mathew Singer Yüzüklerin Efendisi'nden mülhem bir ismi (Sting) şarkı söylerken kullanırken, Avustralya menşeili bir teenager grubunun solisti Daniel Johns grubun ismini Lewis'in Gümüş Sandalye kitabından ( Silver Chair) bulur. 1963'te, Kennedy Suikasti'nin gerçekleştiği gün hayata veda eden Lewis ve 1973'te Yüzüklerin Efendisi'nin öncesi olarak düşündüğü Silmarillon'u bitiremeden ölen Tolkien'in ardından Inklings grubunun iki üyesinin eserleri birçok dile çevrilir, sinemaya aktarılır, onların eserlerinden yola çıkan topluluklar kurulur. Yüzüklerin Efendisi'nin Yeni Zelanda'da çekilmesi ise yeni bir başlangıç dönemidir. Yeni Zelanda hükümetinin ülkeyi sinema platosu gibi kullanılması karşılığında verdiği maddi destekten çok, Yüzüklerin Efendisi'nin ve Inklings topluluğunun takipçisi olan J.K Rowling'in yazdığı Harry Potter'ın gişe başarısı diğer fantastik edebiyat ürünlerinin de sinemaya aktarılabileceği fikrini uyandırır ve Yeni Zelandalı yönetmen Andrew Adamson .... "çocukluğumun eseri" dediği Narian Günlükleri çekmeye başlar.

TURKISH DELIGHTS
Ocak ayında gösterime girecek olan filmin büyülü dünyasından bizim payımıza ise Avrupalıların Turkish Delight dedikleri lokum düşer yani Osmanlıca'da rahat ul-hulküm (boğazı rahatlatan) olarak geçen ve Osmanlı'dan önce de Anadolu'da ağzı tatlandırmak, nefesi rahatlatmak için yenilen yiyecek. Kastamonulu bir köylü olan Ali Muhiddin Hacı Bekir'in bugün bulduğumuz lokumu yaratması ise yeni bir gelenek başlatır, lokum onunla birlikte yalnızca konaklarda, özel günlerde yenilen bir yiyecek olmaktan çıkar. Filme konu olan ve Cadbury'nin pazarladığı lokumların satış rekoru kırması da başka bir hikaye: 2003 yılında Kent firmasının yüzde 51 hissesinin alan Cadbury Schweppes bugün Avrupa Türk lokumu piyasasının tek hakimi durumunda. 1940'lı yılların Londra'sında başlayan bir hikaye Yeni Zellanda'yı adeta bir sinema platosuna çevirirken, Kastamonulu bir köylünün icat ettiği lokum Narnia Günlükleri filmini izleyenlerin yeni tutkusu oldu.

Nuh KÖKLÜ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bu atölyede 'Caz yapın'
 Türkiye'de konser veremedi ROMANYA'DA ayakta alkışlandı
 Savaşın izlerini silmek kadınlar için çok zordur
 Sahnelerin en iyi oyunları
 Çıkartacak şeytan yok cinlerle idare ediyorlar
 Bizim evde isteyen başörtüsü isteyen de küpe takar
 N'ayır bu filmleri unutmam mümkün değil
 Yılbaşı alışverişi başlıyor
 Eğlenceli ev aletleri
 Hırsızlığa karşı güvenli kapılar
 Ödüllü sandalyeler
 İlk kez erkeklere özel mobilya üretildi
 Evde kahve kokusu
 Ayşe BRAV: Kadın dövülmeli mi dövülmemeli mi?
 İclal'le ileri derecede arkadaşız bu ilişkiden çok da...
 Karate öğrendi korkular bitti
 Kadınlar haklarını arıyor
 Niye kasıldıklarını şimdi anladım
 Özpetek'in son harikası
    Yazarlar
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
Aksu: Kırmızı Sokak Projesi yok, olmaz da
Aksu: Kırmızı Sokak Projesi yok, olmaz da
İçişleri Bakanı Aksu, "Bakanlığımca valilerden kırmızı sokaklarla...
Üstü örtülü gelişme
Üstü örtülü gelişme
Aksu "yasak değil, tespit" diyor... Doğrudur. Ancak içkili yerler...
AK Parti'de ipler geriliyor
AK Parti'de Çömez-Unakıtan gerginliği büyüyor. Çömez dün Dreyfus...
Avustralya'da ikinci Gelibolu krizi
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Avustralya Federal Başbakanı John...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.