kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çıkartacak şeytan yok cinlerle idare ediyorlar
Çıkartacak şeytan yok cinlerle idare ediyorlar
İnsan kendini kötü hissedince bunu cinler diye yorumluyor

Çıkartacak şeytan yok cinlerle idare ediyorlar

Şeytan Çarpması adlı filmle birlikte şeytan çıkartma ayinleri de konuşulur oldu. Peki İslam dünyası bu konuda ne yapıyor? Şeytan için ne gibi önlemler var? Cin çıkarma ayini mümkün mü? Konunun tarafları anlattı
Federal Almanya Wurzburg'da 16 yaşındaki Anneliese Michel 1968 yazının sıradan bir günü, kardeşleri tarafından bulunduğunda vücudu kontrol edemediği titremelerle sarsılıyordu. Önce epilepsi tanısı kondu. Kısa sürede tekrarlayan atakların ardından dua ederken tuhaf seslerin eşliğinde şeytani yüzler görmeye başladı. Doktorlar bir şey yapamayınca ailesi 1973 yılında onu şeytan çıkartan bir papaza götürdü. Ancak kasabanın piskoposu, papaz Ernst'in şeytan çıkartmasına izin vermedi. Kardinal dinle dolu bir hayatın huzurlu olmasına yeteceğini düşünüyordu. Ataklar daha doğrusu şeytanın görüntüleri hiç bitmedi. Birkaç yıl sonra Kardinal de ikna olmuştu. "Romanum Ayini" adı verilen büyük şeytan çıkartma ayini yapılmasına karar verildi. Bir yıl boyunca her hafta bir-iki şeytan çıkartma seansı yapıldı. Ataklar o kadar güçlüydü ki Anneliese ya zincirleniyordu ya da iriyarı üç adam tarafından ancak zapt ediliyordu. Şeytan çıkartma dayanılmaz bir işti, haftalarca yemek yemiyor bazı ayin günlerinde ortalama 600 kez diz çöktürüldüğü için dizleri kan içinde kalıyordu. Ayinler boyunca genç kızın hırıltılarını ve anlamsız sözlerini içeren 40'tan fazla teyp kaydı yapıldı. 30 Temmuz 1976 günü Anneleise'nin ateşi aniden yükselince şeytan çıkartma ayini de bitti. Genç kız bir gün sonra da öldü. Rahip Ernest Alt savcı tarafından soruşturulmaya başladı ve altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

PAPA DA YAPMIŞTI
Geçen hafta vizyona giren Şeytan Çarpması işte bu gerçek hikayeden yola çıkıyor. Hıristiyan dünyası için hala güncel olan "şeytan çıkartma" günümüzde de kullanılan hatta bizzat Papa tarafından yönetilen yaygın bir ayin. 1999 yılında Kardinal Medine Estevez Vatikan'a davet ettiği gazetecilere eski "Romanum Ayini"nin yeni versiyonunu gösterdi. Zaten Papa II. John Paul de 23 yıllık Vatikan kariyerinde 1982 yılından başlayarak üç kez "şeytan çıkartma" ayinine katılmıştı. Bir rahibin tanıklığı ile gazetelere de yansıyan bu ayinlerden birinde tanıklar gözlerine inanamamışlardı; Papa, ayin sırasında yerlerde yuvarlanmaya başlayan genç kızın vücuduna kutsal sudan dökmüş ve şeytanın oradan uzaklaşmasını sağlamıştı. Şeytan çıkartma ayinleri bazen facialara da yol açıyordu. Koyu dindar bir Amerikan vatandaşı Milwaukee şehrinde, 8 yaşındaki otistik bir çocuktan "şeytan çıkarmaya çalışırken", kilisede boğularak ölmesine yol açtı ve 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Benzer bir olayda Romanya'da, 1 rahip ile 4 rahibe, "şeytan çıkartırken" 23 yaşındaki bir rahibeyi öldürdü. Genç rahibe soğuk bir odada çarmıha gerilmişti. 3 gün boyunca yiyecek ve su verilmemiş ve ağzı da havlu ile kapatılmıştı.

MÜSLÜMAN KURBAN
"Şeytan çıkartma"nın yarattığı bir başka facia 1994'de Fransa'da yaşandı. Ancak kurban genç bir Müslüman kızdı! Akrabaları Louisa Lardjoune'nu cinlerin ele geçirdiğini inanıyordu. İmam da bunu ciddiye alarak camiye getirdiği kızı dövmüş ve bir kova tuzlu suyu boğazından aşağı boca ederek öldürmüştü. İmam polise şeytanın tuzlu sudan nefret ettiğini ve Louisa'yı öldürenin de şeytan olduğunu savundu. Ancak Hıristiyan mitlerinden fazlasıyla etkilenen bu imamın tersine, İslamiyet "şeytan çıkartma" işini pek de ciddiye almıyor. Halk arasında "cin çıkartmaktan" söz edilse de bu daha çok hurafe olarak değerlendiriliyor. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Bayraktar "İslam dininde şeytan çıkartma diye bir şey yok. Hıristiyanlıkta var. Ama dış etkilerden dolayı kültürde olabiliyor. Bazı hocalar bunları yaptıklarını, çıkardıklarını söylüyorlar." diyor. Bayraktan "Aslında bunlar hareket halinde olan varlıklar. Cinler, şeytan, melekler de dahil olmak üzere bunların gök cisimlerinde yer ettiklerine dair işaretler var" diyor. Ancak bu noktada İslamiyet'te, şeytanın insanı ele geçirmesinden çok, yoldan çıkardığı kabul ediliyor. "Ayetlerde şeytan insana düşmanlık ediyor. Ancak Müslüman olanların şeytana uymayacağı da Kuran'da söyleniyor" diyen Bayraktar sözlerini şöyle sürdürüyor; "İnsanları şeytan etkileyebilir. Ama bunu defetme yolu onu yakmak, eziyet etmek değil. Hocaların yaptığı muskalar ya da dualar. Ancak bu bir halk inanışı, din otoritelerinin kabul ettiği bir şey değil. Müslümanlar sadece dua eder." İnternet sitesinde "Büyü, göz, nazar ve cin musallatına maruz kalan kişilere" yardım vaad eden Medyum Pelin Özdemir ise kendisinin de bu tür hurafelere inanmadığını, ancak insanları psikolojik olarak rahatlattıklarını anlatıyor. Özdemir "psikolojik olarak böyle olduğuna inanıyorlar" diyor.

ŞEYTANIN ROLÜ
Aslına bakılırsa bu farklılık şeytanın rolünün tanımlanmasından kaynaklanıyor. Hıristiyanlık Tanrı'ya ve ve tanrısal düzene rakip bir "şeytan" anlayışına sahip. Müslümanlıkta ise şeytan Tanrı'nın rakibi değil, bizzat onun tarafından bazı yeteneklerle donatılmış bir varlık olarak kabul ediliyor. Ancak teknoloji bütün bu teolojik farklılıkları törpüleyebiliyor. İnternette "online" hizmet verenler arasında "25 bin kişilik" referansla şeytan çıkartan siteler de var, muska ve benzeri yöntemlerle müminleri cinlerden arındıran girişimciler de...

Cengiz ERDİNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bu atölyede 'Caz yapın'
 Türkiye'de konser veremedi ROMANYA'DA ayakta alkışlandı
 Savaşın izlerini silmek kadınlar için çok zordur
 Sahnelerin en iyi oyunları
 Bizim evde isteyen başörtüsü isteyen de küpe takar
 Oxford, Türk lokumu ve büyülü bir dünya
 N'ayır bu filmleri unutmam mümkün değil
 Yılbaşı alışverişi başlıyor
 Eğlenceli ev aletleri
 Hırsızlığa karşı güvenli kapılar
 Ödüllü sandalyeler
 İlk kez erkeklere özel mobilya üretildi
 Evde kahve kokusu
 Ayşe BRAV: Kadın dövülmeli mi dövülmemeli mi?
 İclal'le ileri derecede arkadaşız bu ilişkiden çok da...
 Karate öğrendi korkular bitti
 Kadınlar haklarını arıyor
 Niye kasıldıklarını şimdi anladım
 Özpetek'in son harikası
    Yazarlar
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
Aksu: Kırmızı Sokak Projesi yok, olmaz da
Aksu: Kırmızı Sokak Projesi yok, olmaz da
İçişleri Bakanı Aksu, "Bakanlığımca valilerden kırmızı sokaklarla...
Üstü örtülü gelişme
Üstü örtülü gelişme
Aksu "yasak değil, tespit" diyor... Doğrudur. Ancak içkili yerler...
AK Parti'de ipler geriliyor
AK Parti'de Çömez-Unakıtan gerginliği büyüyor. Çömez dün Dreyfus...
Avustralya'da ikinci Gelibolu krizi
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Avustralya Federal Başbakanı John...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.