kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Kanallar açılırken

Dışişleri Bakanlığının Irak Savaşı'nın ardından kurguladığı siyaset giderek meyvelerini veriyor. Pazar günü Irak'taki Sünni grupların çoğu adına Tarık el Haşimi ile ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın İstanbul'da buluşmaları bu bağlamdaki önemli gelişmelerden birisi idi. 15 Aralık seçimlerine Sünni grupların da katılımının sağlanması için gösterilen çabaların da bir parçası olan bu görüşmelerde bazı önemli konularda mutabakata varıldığı anlaşılıyor.
Sünni grupların seçime katılmayı kabul etmelerinin önemli sebeplerinden biri, yeni Meclis'in anayasayı değiştirme imkanı sağlamasıydı. Bu değişikliklerin azınlık konumundaki Sünniler'in siyasi sistem içindeki ağırlıklarını artıracak şekilde gerçekleşmesi halinde Irak'ın siyasal bütünlüğünün muhafaza edilebilmesi ihtimali de artacak. Türkiye'nin Irak'ın bütünlüğünü muhafaza etmeye yarayacak çabalarda başı çekmesinin gerek bölge, gerekse giderek batağa giren ABD siyaseti açısından önemi de ortada.
Bir bakıma bu son gelişmeler Irak Savaşı'ndan önce başlamış olan komşular inisiyatifi ve 1 Mart tezkeresinin reddinin Türkiye'ye bölgede sağladığı söz söyleme imkanının da bir yansımasıdır. Türkiye bir taraftan Irak'ın geleceğiyle ilgili inisiyatifler alırken, diğer yandan da hep Bağdat merkezli olarak görmeyi tercih ettiği komşusundaki büyük dönüşümü de doğru değerlendiriyor.

Politikamız değişiyor

Irak'ın toprak bütünlüğünün muhafazası, ancak bu ülkenin federal bir yapıya kavuşmasıyla mümkün. Dolayısıyla Türkiye'nin de Kuzey Irak'taki Kürt federe devletini içine sindirmesi ve Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün de vurguladığı gibi yeni gerçeklere uygun davranışları benimsemesi gerekiyor. Nitekim güneydeki federe Kürt devletinin varlığı giderek kabulleniliyor.
Sözün kısası Türkiye'nin kendi Kürt meselesiyle endeksli Irak politikası değişiyor. Özellikle de bu politikanın Kuzey Irak ve Kürtler'le ilgili yaklaşımı köklü bir değişikliğe uğruyor. MİT müsteşarının Mesud Barzani ile buluşması, İstanbul ile Erbil ve Süleymaniye arasında düzenli uçak seferlerinin başlaması bu değişikliğin önemli göstergeleri. Kuzey Irak'taki Kürt siyasi yapılanmasının da Türkiye ile ilişkileri daha yakınlaştırmakta kendi bekası açısından çıkarı var. PKK meselesinin de bu mantık çerçevesinde Türkiye, Irak Kürtleri ve ABD arasında önümüzdeki dönemde çok daha farklı şekilde değerlendirileceğinin ipuçlarını da bu gelişmelerde bulmak mümkün.

Yeni yaklaşım ve uygulama

Ulusal güvenlik devleti anlayışını terk etmeye çalışan Türkiye, bu dönüşümü gerçekleştirirken ortaya çıkacak bazı boşlukların rejime zarar vermesinden korkuyor. Dünkü Radikal gazetesinde bir yazısı yayımlanan MİT'in eski başkan yardımcısı Cevat Öneş hem bu kaygıları gündeme getiriyor, hem de yapılması gerekenler hakkında ipuçları sunuyordu.
Anlaşılması zor istihbaratçı diliyle yazılmış, Türkiye vatandaşlığı kavramına olumlu yaklaşan yazısında Öneş Türkiye'nin yeni güvenlik konseptlerine ihtiyacı olduğunu vurguluyor. "Türkiye'nin Irak-Suriye-İran üçgeninin yaratabileceği muhtemel risklere karşı kendi Kürt sorununu ve diğer temel sorunlarını, AB kriterleri çerçevesinde, gelişen demokratik-laik yapısını güçlendirerek, kurumsallaştırarak çözebilme potansiyeline sahip oluşu en önemli avantajlarındandır".
Cevat Öneş, Türkiye'nin yeni güvenlik konseptinin küresel ve bölgesel dengeleri gözeten ve Türkiye'nin demokratik laik gelişme modeliyle uyum içinde şekillendirilmesini öneriyor.
Türkiye'nin geleceğini kurabilmenin yolu da içeride ve dışarıda bu türden yeni yaklaşımları üretebilmekten ve tatbik edebilmekten geçiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Uçuş   / 01-12-2005
 Umut?   / 27-11-2005
 Bosna dersleri   / 24-11-2005
 Bölge hareketlenirken   / 20-11-2005
 ABD'nin sıkıntısı   / 17-11-2005
 Hesap vermek   / 13-11-2005
 Avrupa'ya nasıl konuşmalı?   / 10-11-2005
 Öteki Paris   / 06-11-2005
 Mücadele ahlâkı   / 03-11-2005
 Cumhuriyet ve özgürlük   / 30-10-2005
SOLİ ÖZEL
Kanallar açılırken
Dışişleri Bakanlığının Irak...
Mazeret üretmeyin
Mazeret üretmeyin
1- Tecrübe eksikliği:
F.Bahçe Teknik Direktörü Daum, sürekli...
Sath-ı müdafaa
Sath-ı müdafaa
Jean Tigana, Galatasaray'a karşı uygulayacağı imha planını hazırladı:...
Din ve demokrasi araçtır
Din ve demokrasi araçtır
Yeni Zelanda'dan Avustralya'ya geçen Başbakan Erdoğan, burada...
Hasta çok, tedavi yok
Tüp bebek skandalında ikinci perde... Zeynep Kamil'e başvuran bin 32...
İslam ülkeleri reform kararı aldı
İslam dünyasının önemli problemleri yoksulluk, yolsuzluk ve cehalet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu