kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yılda 2 bin Türk Kıbrıs'ta yumurta nakli yaptırıyor
Tam 7 kez denemişti
66 yaşında annelik güzel
Yumurtalar azaldıkça gebelik şansı da düşüyor

Yılda 2 bin Türk Kıbrıs'ta yumurta nakli yaptırıyor

Menopoza giren ya da tüp bebek denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan kadınlar, Türkiye'de yasak olan yumurta nakli' için yurtdışında annelik şansı arıyor. Türkler, başta Kıbrıs ile Yunanistan olmak üzere İngiltere, Amerika, İsrail ve Belçika'da bu operasyonu yaptırıyor

Ortadoğu ve Balkanlar Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi Direktörü Op. Dr. Halil İbrahim Tekin ve Dr. Alper Şişmanoğlu, başkasının yumurtasıyla hamilelik yöntemlerini anlattı.

Yumurta bağışı nedir? Yumurta donasyonu (bağışı); genç sağlıklı kişilerden tüp bebek yöntemi alınan yumurtaların, alıcının eşinin spermleriyle döllenmesini takiben alıcının rahmine yerleştirilmesi işlemine denir. Bu durumda kadın, kendi yumurtasıyla oluşmamış bebeği kendi rahminde taşıyıp doğurmuş olur. Bebek; ailenin sadece babaya ait olan yüzde 50 genetik yapısını taşırken, kadına da gebelik annelik duygusunu yaşatır.

BAĞIŞLAYAN SAĞLIKLI OLMALI
Yumurta bağışı kimlere uygulanabilir?
Rahimi olup erken menopoza giren ve yumurta üretemeyen kadınlara uygulanır. 40 yaş altında yüzde 1-2 kadın bu problemle karşı karşıyadır. Endometriozis (kadın hastalığı), enfeksiyon veya kanser nedeni ile yumurtalıkları alınmış kadınlara uygulanır. Fonksiyon göremeyen overle doğmuş olan, genetik bozukluklu kadınlar yararlanabilir. Yumurta geliştirici ilaçlara az veya hiç cevap vermeyen kadınlar için tercih edilebilir. Genetik hastalık taşıyıcısı olan ve bu hastalığı çocuklarına geçirme riski olan kadınlar (hemofili, Duchenne's muscular distrofisi, Huntington's koreası gibi). Kromozomal anormalliğe bağlı tekrarlayan düşükler yapan kadınlar. Bu gibi durumlarda hastalığın anne karnında tanısı konup gebelik sonlandırılır, ancak bu çiftler için çok travmatik olur. Bu çiftlere IVF uygulanıp embriyo biyopsisi (PGD) ile sağlam çocuklar seçilebilir ve uterus içine yerleştirilebilir. Ancak bu prosedür pahalı ve kompleks bir yol olarak bilinir. Yumurta reservi ve kalitesi iyi olmayan, tanımadığı kişiler olabilir. Yumurta bağışlayan kişiler, 21-33 yaş arasında sağlıklı olmalıdır. Daha önce sağlıklı çocuk doğurmuş olanlar tercih edilir. Aile hikayelerinde zeka geriliği ve kalıtsal hastalıklarla ilgili problem olmamalıdır. olmayan, tekrarlayan başarısız IVF denemeleri olan kadınlar. Yaşı ileri olup menopoz nedeniyle fonksiyon görmeyen overlere sahip olan kadınlar.

Yumurtalarını verecek kişiler nasıl seçiliyor?
Yumurta bağışlayan kişilerin çoğu bunu para karşılığında yapar ve onlara belli ücretler ödenir. Yumurtayı bağışlayan kişi, çiftin bildiği birisi veya hiç tanımadığı kişiler olabilir. Yumurta bağışlayan kişiler, 21-33 yaş arasında sağlıklı olmalıdır. Daha önce sağlıklı çocuk doğurmuş olanlar tercih edilir. Aile hikayelerinde zeka geriliği ve kalıtsal hastalıklarla ilgili problem olmamalıdır.

HAMİLELİK ŞANSI SÜRÜYOR
Alıcı olan kişi nasıl bir işlemden geçiyor? Yumurta bağışında yanlış bilinenin aksine, bütün yumurtalık alıcıya verilmez. Alınan sadece bir hücre yapısında olan yumurtadır. Bağış yapan kişiden standart tüp bebek uygulaması ile yumurtalar alınır. Alıcıdan alınan spermlerle döllenme yapılır ve önceden gebeliğe hazırlanmış rahim içine yerleştirilir. Rahim hazırlığı; alıcı için çok büyük bir öneme sahiptir ve dikkatli bir takip gerektirir. Önemli olan bir konu da alıcı ve yumurta bağışlayıcı arasındaki koordinasyonun sağlanmasıdır.

Tanıdık birinden, akrabadan yumurta alınabilir mi?
Alınabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen kişiler kız kardeşleri, kuzenleri ve arkadaşlarından bağış alabiliyor. Bu yumurta da eşinin spermiyle döllenerek rahime yerleştiriliyor. Böylece bu kişiler tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabiliyor. Bu yöntemle çocuk sahibi olan kadınlar, annelik duygusu olarak bir farklılık yaşamıyor. Asıl çocuğu karnında taşıyıp doğurmak önemli olduğu için; kadınlar bu yolla istedikleri yaşta çocuk sahibi oluyorlar. Doğurganlığın sonu kabul edilen menopoz döneminden sonra bile yumurta nakli ile hamilelik şansı devam ediyor.

ANNELİK ENGELLENEMEZ
Yumurtayı alan kişide reddetme yaşanıyor mu?
'Yabancı bir hücre olması nedeniyle alıcının vücudu oluşan embriyoyu reddedir mi?' sorusu çok doğaldır fakat bebeği reddetmemesi için ayarlanmış olan kadın vücudu, yabancı yumurta ile oluşan embriyoyu da reddetmez.

Donasyon işlemi etik mi?
Bilimsel çevrelerde donasyon işlemi etik olarak halen tartışılıyor. Yumurta donasyonu; kendi çocuğuna sahip olamayacak birçok kadına çocuk sahibi olabilme olanağını sunuyor. Her kadının çocuk sahibi olma hakkı vardır ve en güçlü duygulardan biri olan annelik içgüdüsü engellenemez.

Türkiye'de yumurta nakline neden izin verilmiyor? Türkiye'de yasak olduğu için her yıl binlerce çift, bu uygulamayı yurtdışında yaptırıyorlar. Türkiye'de yasak olduğu için her yıl 2 bine yakın çift, Kuzey Kıbrıs ve Yunanistan başta olmak üzere yurtdışındaki merkezlere gidiyor ve donasyon işlemiyle gebe kalıyor. Ayrıca Türkiye'den İngiltere, Amerika, Yunanistan, İsrail ve Belçika'ya gidenlerin sayısı da oldukça fazla.

Hamilelik için hangi yaş 'ileri yaş' olarak kabul ediliyor? Her ne kadar bu konuda kesinleşmiş bir rakam yoksa bile, bilimsel çevreler bu konuda 35 yaşı bir sınır olarak belirlemişlerdir. Gebe kalabilme özelliği en uygun yaş 20 ile 35 arasıdır. Ama bu '35'ten sonra olamaz' anlamına da gelmez. Üstelik bu azalma 35 yaşından hemen sonra başlıyor. Her artan yaşla birlikte kadınların kısırlık yaşama sorunu da çoğalıyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 İyotlu Tuzla Bebeğinizi Zeka Geriliğinden Kurtarabilirsiniz
 Çikolata Şarap Gibidir
 Yılda 2 Bin Türk Kıbrıs'ta Yumurta Nakli Yaptırıyor
 Çocuk Da Yaparım Kariyer De Deyince Annelik Erteleniyor
 Menopozun Ardından Hamilelik Artık Hayal Değil
 Organ Merkeze Değil Kişiye Gidecek
 Her Yıl 2 Bin Kişinin Hayatı Kurtulabilir
 Kellik Tedavisinin Yeni Umudu Soya Fasulyesi
 O Beni Maçta Sanıyordu
 Kalp Nakliyle Yaşama Döndü Göz Nakilleriyle Işık Veriyor
 Onu Yaşatmanın Tek Yolu Organlarını Bağışlamaktı
 Çocuk Altını Islatıyorsa Şekerini Ölçtürün
 Hamilelik Kadınlarda Diyabet Yapabilir
 Meyve Posası Diyabetlinin Doğal İlacı
Attila İlhan gözyaşları ile anıldı
Attila İlhan gözyaşları ile anıldı
Bilfen Okulları Ataşehir Kampüsü'nde düzenlenen Attila İlhan anma...
Post-it'ten heykel yaptılar
Post-it'ten heykel yaptılar
İcadından bugüne ofis ve ev yaşamının ayrılmaz bir parçası ve haline...
New York yolcuları
New York yolcuları
Akfil'in ortağı Ender Mermerci'nin yeni yıla üç torunu,...
Washington Post Kutoğlu'nu övdü
Washington Post Kutoğlu'nu övdü
Dünyanın en saygın gazetelerinden Washington Post, geçtiğimiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.