kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel SABAH için yazdı
Örnek bir girişimcilik
Yabancı okullar Türkiye mozaiğinin rengi oldu

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel SABAH için yazdı

Ülke geleceğini girişimci belirler

Artık ülkelerin zenginlikleri bilgi ile ölçülüyor diyen Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, eğitim girişimciliğinin ülkelerin geleceğinde hayati önem taşıdığını vurguluyor.


"Bilgi, günümüz ekonomisinde toplumların rekabet güçlerini ve gelişmişlik düzeylerini belirleyen en önemli unsur haline gelmiştir. Bilgi ekonomisine geçişte insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yaşam boyu eğitim öncelikli önem taşımaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı açısından gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkeler arasındaki uçurum, yaşamın her alanına yansımaktadır. Teknolojideki bu hızlı değişimler ülkeleri bir yandan çeşitli ekonomik ve sosyal çalkantılar içine sürüklerken, diğer yandan da yeni ekonomik süper güçler yaratmaktadır. İster geri kalmış olsun, isterse gelişmiş, eğitimin gücünün farkına varan tüm ülkeler, teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmek için var güçleri ile planlar yapmakta, mevcut sistemlerini sorgulamakta ve bilgi toplumunun temel taşı olan insan gücünün eğitimini her şeyin önüne çıkarmaktadırlar.

EĞİTİMDE KALİTE
Artık ülkelerin zenginlikleri para ile ya da doğal kaynaklarının zenginliği ile değil, bilgi ve insan kaynaklarının zenginliği ve onun eğitimi ile ölçülmektedir Kaliteli insan gücü yetiştirmenin tek yolu da eğitim ve öğretimdir. Eğitim, çağımızda devletlerin kamu kaynaklarını kullanarak sağlayabilecekleri bir hizmet alanı olmaktan çıkmıştır. Buda özel sektörün ve girişimcilerin eğitim alanında yatırım yapmalarının teşvik edilmesi gerekliliğini kaçınılmaz olarak karşımıza çıkarmaktadır. Maalesef bu konuda ülkemiz diğer ülkelere göre gerilerde kalmıştır. Ülkemizin her alanda gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmesi için özel sektörü yani girişimcileri desteklemesi gerekmektedir. Bu noktada girişimciliği tanımlamak ve eğitim girişimciliğini biraz açmakta fayda olduğu kanısındayım. Girişimci, risk alarak yenilik veya geliştirme yapan kişidir. Diğer bir deyişle, girişimci fırsatları gözleyen ve onları bulduğunda her tür riski alarak fikrini gerçekleştirmeye çalışandır. Dolayısı ile girişimcilik için fikir üretmek, yenilik üretmek ya da bir geliştirme yapmak gerekmektedir. Girişimcilik, girişimcilerin risk alma, fırsatları kovalama, hayata geçirme ve yenilik yapma süreçlerinin tümüne verilen addır. Girişimcilik kavramına yapısı itibarıyla en uygun alan eğitim alanıdır. Eğitimde girişimcilik oldukça zor ve risklidir. Çünkü eğitim sürekli değişim ve gelişim gerektiren yaratıcılığa açık ve uzun süreli bir alandır. Ancak eğitim sektörel tanımı ile hizmet alanında bulunduğu için maddi getirisi diğer sektörlere göre daha azdır. Eğitim girişimcisi, ekonomik kaynakların düşük üretkenlik alanlarından yüksek alanlara aktarılma sürecinde baş aktördür, çünkü yatırım yaptığı alan karlılıktan çok sosyal sorumluluk alanıdır. Eğitim girişimcisi yeni düşüncelerin yaratılması, yayılması ve uygulamasını hızlandırır, ayrıca yeni öğretim alanlarının, yeni eğitim sistemlerinin doğmasına yol açar, teknolojileri kullanarak eğitim ve öğretimde verimliliği artırır. Süreklilik içerisinde eğitim seviyesinin ve toplumsal dönüşümün hızını arttırır. Eğitim girişimcisi eğitimde kamu kurumlarının yarattığı hantallığı ve eksiklikleri inceler ve buna alternatif çalışmalar yapar. Dünyada ve ülkemizde eğitimde girişimciliğin desteklenmesinin gerekliliğini birkaç araştırma ile birlikte inceleyelim.

FIRSAT EŞİTLİĞİ
Ülkemiz farklı coğrafyası ve siyasi yapısı ile eğitim organizasyonunu yapamamış bir ülkedir. Bu noktada devreye özel girişimciler girmektedir. Özel girişimciler tüm olumsuzluklara rağmen yıllardır eğitime yatırım yapmaktadır. DİE'- nin yaptığı bir araştırma ülkemizde özel eğitimin hangi noktalarda olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Devlet istatistik Enstitüsü, 2002 Yılı Türkiye Eğitim Harcamaları Araştırması'na sonuçlarına göre; 2002 yılında Türkiye'de yapılan toplam eğitim harcamaları 20 katrilyon 281.6 trilyon lira ile GSYİH'nin yüzde 7.31'i kadar bir büyüklük oluşturdu. Uluslararası girişimcilik endeksinde kullanılan 100 yetişkin içinde şirket kuran insanların sayısına bakıldığında Türkiye 29 ülkeden daha az sayıda girişimciye sahiptir. Türkiye'de her 100 yetişkin içinde şirket kuran sayısı 4,6'dır. Ülkemiz girişimciler için zor bir alandır. Devlet tarafından özel sektörün gelişimine destek verilmeyen eğitim sektörü bunlardan birisidir. Ülkemiz eğitim açısından sıkıntılar yaşamasına ve bu sıkıntıları kendi kaynakları ile çözememesine rağmen özel sektörün girişimlerini de zorlaştırmaktadır.

1 2 3 4 5
 
DİĞER HABERLERİ
 Eğitime 'vakıf' dopingi
 Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik SABAH için yazdı
 TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu SABAH İçin Yazdı
 Kolejler fark yarattı
 Yönetimin bilimi var
 Okuldan sonrasını dershane tamamlıyor
 Bedrettin Dalan SABAH için yazdı
 Babadan oğula meslek dönemi sona erdi
 Sabancı Üniversitesi Rektörü SABAH için yazdı
 Üstün yetenek iyi işlenmeli
 Sivil insiyatif vazgeçilmez olacak
 AB standardını özel okullarımız yakaladı
 Kalite beraberinde başarıyı getirdi
 Erzen; Eğitime yatırım geleceğimize yatırımdır
 Cumhuriyet Çocukları'nın mektupları Ata'ya ulaştı
 "Harika Parmaklar " Engelleri Aşıyor..
 Türk sermayeli ilk dil okulu
 Geleceğinizi ertelemeyin destek eğitim alın
 Ortaöğretim sınavlarının son 20 yıldaki maratonu
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu