kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ülkemizde, diğer sektörlerde olduğu gibi eğitimde de hızla özelleştirme sürecine girildi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu SABAH İçin Yazdı

Özel eğitim desteklenmeli
Kamu harcamaları genç nüfusun artan eğitim ihtiyacını karşılamakta yetersizdir. Kaynakların etkin kullanımı AB ülkelerine yakınlaşmayı sağlayabilir.


Sabah gazetesinin serbest ekonominin 20. Yılı başlığı ile Türkiye'de serbest piyasa ekonomisine geçişin serüvenini ve hedeflerini 11 ana sektör altında inceleyerek Türk okuruna sunuyor olması çok önemli bir hizmettir. Bu araştırma serisindeki sekizinci çalışma olan Eğitim Sektör Gazetesi bu sektördeki gelişmeleri, mevcut sorunları ve çözüm yollarını gözler önüne seriyor. Türk modernleşmesi önceliği çağdaş eğitim kurumları tesis edilmesine vermiş Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden itibaren Avrupai tarzda okullar kurulmaya başlanmış özellikle de Cumhuriyet Dönemi'nde Tevhid-i Tedrisat Kanunuyla birlikte bu süreç hız kazanmıştır.

KALİTELİ EĞİTİM İHTİYACI
Her ne kadar kat edilen mesafe çok büyük olsa da henüz dünya standartlarında bir eğitim hizmetini ülke geneline yaygınlaştırdığımız ve dünya çapında saygın eğitim kurumlarına sahip olduğumuz iddia edilemez. 2003 yılında OECD'ninokuduğunu anlama, matematik, problem çözme ve fen bilimleri alanlarında öğrenci başarısını değerlendirmek için yaptığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı kapsamında ülkemiz tüm alanlarda son sıralarda yer almaktadır. Bu sonuçların yanı sıra ülkemiz okullar arası başarı farklarının en fazla olduğu ülke durumundadır. Eğitim konusundaki kamu harcamaları genç nüfusun artan eğitim ihtiyacını karşılamakta yetersizdir. Ancak sürdürülen ekonomik program sonucu kamu sektöründe mali disiplinin sağlanması ve kaynakların daha etkin kullanılması ile önümüzdeki dönemlerde eğitim harcamalarının artırılarak AB ülkelerine yakınlaşması öngörülmektedir. Ülkemizin kaliteli ve seviyeli bir eğitime ihtiyacı yüksektir. Bu ihtiyacı gidermek devletin tek başına yürütebileceği bir etkinlik olmaktan çıkmıştır.

Eğitim de tıpkı diğer alanlar gibi hızla özelleşme sürecine girmiştir. Ancak Türkiye'de özel okulların payı dünya standartlarının altındadır. Özel okulların devlet okullarına oranı dikkat çekicidir. Japonya'da yüzde 81, Fransa'da yüzde 24, Kore'de yüzde 74, İngiltere'deyüzde 15, Hollanda'da yüzde 60, Almanya'da yüzde 13, ABD'- de yüzde 26, Rusya'da yüzde 9, Türkiye'de ise bu oran yüzde 1.5'dur. Bu veriler, Türkiye gibi gelişmekte olan genç nüfuslu bir toplumun ihtiyacını daha çok devlet okulları ile karşılamaya yöneldiğini göstermektedir. Özel öğretim kurumları, Türk Milli Eğitimi'ne ciddi katkı sağlayan, devletin yükünü hafifleten, eğitimde kalite anlayışını artıran kurumlardır. Türkiye özel okulların payını hızlı bir biçimde yükseltmelidir. Hiçbir dönemde eğitim sektörünün doğrudan parasal destek talepleri olmamış, sektörün önündeki engellerin kaldırılması dileğimiz olmuştur. Bu isteklerimizin yerine getirilmesi devlete önemli bir yük getirmeyeceği gibi, istihdam artışı, kaliteli işgücü, kaynakların daha verimli kullanılması, eğitimde kalitenin artması gibi çok önemli kazanımlar sağlayacaktır.

Unutmayalım ki toplumda kültür ve eğitim düzeyinin artması AB'ye giriş sürecimizi de kısaltacaktır. Öte yandan Türkiye'de vakıf üniversitelerinin bilimsel çalışmalara katkısı yadsınamaz bir gerçektir.Bu okullarımız ve getirdikleri yeni rekabet ortamı sayesinde ülkemizde yüksek öğretimin kalitesi her geçen gün artmaktadır. Böylece yıllardır yaşanan beyin göçünün bir ölçüde geri çevrilmesi de mümkün olabilecektir.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin kurduğu Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi de kısa zamanda saygın üniversitelerimiz arasında yer almış büyük bir teveccüh merkezi haline gelmiştir. TOBB-ETÜ Kurulduktan hemen iki sene sonra en çok tercih edilen ilk 3 okul arasına girmiştir. Üniversite-sanayi işbirliği açısından da son derece büyük bir boşluğu dolduracak olan üniversitemiz modern tesisleriyle ve dünya çapında tanınmış akademik kadrosuyla eğitimde yaşanan özelleşmenin, fırsat eşitliğinin ve tam rekabetin yaratılması, eğitim kalitesinin de yükseltilmesi için ne kadar önemli olduğunun ispatıdır. Umarım Eğitim Sektör Gazetesi ülkemizde eğitim alanında mevcut sorunların aşılmasında ve orta ve uzun vadeli projeksiyonların yapılmasında faydalı bir başvuru kaynağı olur.

1 2 3 4 5
 
DİĞER HABERLERİ
 Eğitime 'vakıf' dopingi
 Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik SABAH için yazdı
 Kolejler fark yarattı
 Yönetimin bilimi var
 Okuldan sonrasını dershane tamamlıyor
 Bedrettin Dalan SABAH için yazdı
 Babadan oğula meslek dönemi sona erdi
 Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel SABAH...
 Sabancı Üniversitesi Rektörü SABAH için yazdı
 Üstün yetenek iyi işlenmeli
 Sivil insiyatif vazgeçilmez olacak
 AB standardını özel okullarımız yakaladı
 Kalite beraberinde başarıyı getirdi
 Erzen; Eğitime yatırım geleceğimize yatırımdır
 Cumhuriyet Çocukları'nın mektupları Ata'ya ulaştı
 "Harika Parmaklar " Engelleri Aşıyor..
 Türk sermayeli ilk dil okulu
 Geleceğinizi ertelemeyin destek eğitim alın
 Ortaöğretim sınavlarının son 20 yıldaki maratonu
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu