kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Terörle mücadelede ortağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası toplumu teröre karşı ortak mücadeleye davet ederek, ''Amerika'da da terör söz konusu değildi, ama 11 Eylül'de oluştu, 11 Eylül'den önceki ABD bir tarafa, 11 Eylül'den sonraki ABD bir yana. Bir bakıyorsunuz ki nefes aldığınız zaman acaba bu hangi teröristin nefesi diye bundan şüphelenir hale gelmişsiniz'' dedi.

Erdoğan ve Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, temaslarının ardından parlamento binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Clark, yaptıkları görüşmede Ortadoğu, Irak ve Afganistan gibi global
konuların yanı sıra iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına dönük görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Yeni Zelanda'nın başkanlığında, Asya Pasifik ülkeleri arasında dinler arası diyalogu artırmak için gelecek yıl Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bir toplantı olacağını ifade eden Clark, Türkiye'nin de İspanya ile başlattığı ''Medeniyetler Arası İttifak Projesi''ne atıfta bulundu.

Ülkesinin, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini kaydeden Clark,iki ülke arasında tarım, hizmet sektörü ve sismik mühendislik konularında işbirliği yapılabileceğini dile getirdi. Yeni Zelanda'nın, Lahey Adalet Divanı'nda temsil edilmesinde Türkiye'nin verdiği desteğe teşekkür eden Clark, ülkesinin de Türkiye'nin, 2009-2010 yılında BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği içinadaylığını desteklediğinin altını çizdi.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI

Başbakan Erdoğan da konuşmasında iki ülke arasında coğrafi uzaklığın fazla olduğunu, ancak önemli olanın gönül mesafesi olduğunu ifade etti.

Türkiye ve Yeni Zelanda arasında ekonomik, ticari ve kültürel alanda yapılabilecek pek çok işbirliği bulunduğuna işaret eden Erdoğan, ticaret hacminin de mevcut potansiyeli yansıtmadığına dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, turizm, tarım ve eğitim gibi alanlarda iki ülkenin pek çok şey yapabileceğini vurgulayarak, görüşmede bunların dagündeme geldiğini belirtti. İki ülke arasında tarihten gelen bir bağın bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''Çanakkale savaşlarına dayanan dostluğumuzun farklı bir özelliği var. Tarihte de bunun pek eşi benzeri yoktur. İlk defa böyle bir şey olmuştur. Türkiye ve Yeni Zelanda gibi ilişkileri savaşla başlayan amadostlukla gelişen ülkeler dünyada çok istisnadır. Yeni Zelanda'nın evlatları ise misafir olarak şehitlerimizin yanında yatmaktadır. Türkiye, şu anda bunu anıtlaştırmıştır. Onun için biz göreve geldiğimiz andan itibaren Gelibolu'da attığımız adımların bir anlamı var. Yarımada, tarihi gerçeklerine sadık kalmak suretiyle düzenlenmektedir. Bu yapılırken hem bunu 1925'ten bugüne taşıyalım hemde yarına, gelecek nesillere taşıyalım istedik. Yani savaşlar kini ve nefreti tahrik etmemeli. Yeri geldiği zaman 'Savaşlarla da dostluklar oluşabiliyormuş, işte bunun örneği de burasıdır' diyebileceğimiz bir merkez olacaktır Gelibolu yarımadası. Biz bunu sadece oradaki anıtlar ve mezarlarla değil, bunun yanında oradaki müzelerle de gelecek nesillere takdim edeceğiz. Bunun çalışmalarını da sürdürüyoruz. Bu konuda maddi manevi hiçbir şeyden bugüne kadar kaçınmadık ve kaçınmayacağız.''

Başbakan Erdoğan, Gelibolu'nun ciddi bir çekim alanı haline gelmesi için çaba sarf ettiklerini belirterek, bölgede turizm yatırımlarının da artığına işaret etti.

'IRAK, AFGANİSTAN VE ORTADOĞU SORUNLARINDA DÜŞÜNCELERİMİZ BENZER'

Erdoğan, Irak, Afganistan ve Ortadoğu sorunu konusunda iki ülkeninbenzer düşüncelere sahip olduğunu belirterek, 15 Aralık'ta Irak'ta yapılacak seçimlerle bu ülkenin farklı demokrasi sürecini yakalaması temennisinde bulundu.

Aynı temenniyi İsrail-Filistin için de dile getiren Erdoğan, bölgeyle ilgili yol haritasının devreye girmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, ''İsrail-Filistin artık kan, ölüm, gözyaşı merkezi olmaktan çıksın'' dedi.

İki başbakan daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Yeni Zelanda Başbakanı Clark, KKTC'ye uygulanan izalosyanlarla ilgili soruyu yanıtlarken, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın çözüme ilişkin çabalarını hep desteklediklerini kaydetti. Annan Planı'yla ilgili olarak adada yapılan referandumda, Rumların ''Hayır'' kararından hayalkırıklığına uğradıklarını dile getiren Clark, ''İnanıyoruz ki genel sekreter tekrar inisiyatifi ele alacak ve inisiyatif alırsa bunu destekleyeceğiz'' diye konuştu.

Yeni Zelandalı bir gazetecinin, Gelibolu yarımadasındaki yollarla ilgili nelerin yapılabileceği konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Clark, bunun gündeme gelmediğini, Türkiye'ye yaptığı ziyarette zaten bu konuların konuşulduğunu ve Türkiye'nin olumlu yaklaşımını bildiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan da Türkiye'nin tarihe, şehitlerine, kahramanlarına saygı duyan bir millet olduğunu vurgulayarak, ''Hiç endişe etmeyin, biz o tarihi gerçeklere saygı duyarak, onları sahiplenerek bugüne ve yarına en güzel şekliyle nasıl taşırız bunun gayreti ve endişesi içindeyiz. Bize inanın hiçbir endişeniz olmasın'' dedi.

'TERÖRİZM İÇİN ULUSLARARASI MÜCADELE ŞART'

Tayyip Erdoğan, uluslararası terörizmle mücadelede işbirliğine ilişkin soru üzerine, görüşmede bu konuların da gündeme geldiğini söyledi. Dünyada artan terör faaliyetleri düşünüldüğünde, yaptıkları her ziyarette bu konunun gündeme geldiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Türkiye bunu bizzat yaşıyor. Bizdeki tabiriyle biz damdan düşen bir ülkeyiz. Uluslararası ortak bir mücadele platformunun oluşması şart. Bir dayanışma içerisinde olmamız lazım. Bugün belki Yeni Zelanda'nın böyle bir sıkıntısı olmayabilir, ama yarın olmayacağını kimse garanti edemez. Şimdiden hazırlıklar buna göre yapılmalı. En ufak bir şeyde istihbari bilgilerin akışı sağlanmalı. Bizde de 30 seneönce böyle bir şey söz konusu değildi, ama sonradan oluştu.

Özgürlükler ülkesi Amerika'da da böyle bir şey söz konusu değildi,ama 11 Eylül'de oluştu. 11 Eylül'den önceki ABD bir tarafa, 11 Eylül'den sonraki ABD bir yana. Bir bakıyorsunuz ki nefes aldığınız zaman acaba bu hangi teröristin nefesi diye bundan şüphelenir hale gelmişsiniz. Bir bakıyorsunuz bir tarafta İngiltere, İspanya... Hepsinde sürekli olarak 'Bu endişeler artık bitti' denildiği anda tekrar bunun ayağa kalktığını görüyoruz. Dolayısıyla bir ortak mücadele şart. Terörün dini, milliyeti, ırkı yok, vatanı yok. Yani şu teröristtir diyemezsiniz. Şu dinden olanlar teröristtir, şu dinden olmayanlar terörist değildir diyemezsiniz. Dünyada terörün içinde yer alan aktörlere baktığınız zaman her dinin mensubu olanı görüyoruz. Bunun yanında ateist olanları da görüyorsunuz. Hepsi için de var. Terörün nerede, ne zaman, niçin ve kimi vuracağı bir defa belli değil.Öyleyse dayanışma içinde olacağız. Bütün dünyayla dayanışma içinde olacağız. Ortak bir mücadele vermeye mecburuz.''

Basın toplantısın ardından Yeni Zelanda Başbakanı Clark, Çanakkalesavaşlarını anlatan bir tabloyu Erdoğan'a göstererek, beraber fotoğrafçektirdiler.

Clark, Erdoğan'ı parlamento binasının merdivenlerine kadar uğurlarken bir grup Rum, ellerindeki pankartları açarak, protesto gösterisinde bulundu. Başbakan Erdoğan gruba el sallayarak, parlamentobinasında ayrıldı.

Yeni Zelanda Başbakanı Clark, gazetecilerin, grubun neden engellenmediği yönündeki sorusu üzerine olayın ''demokratik bir davranış'' olduğunu ifade etmekle yetindi.

ERDOĞAN'A DEPREM MÜHENDİSLİĞİ BRİFİNGİ

Başbakan Erdoğan daha sonra, Te Papa Tongarewa Müzesi'ne geçti. Temeli depreme karşı izole edilmiş binada Erdoğan'a doğal felaketlerdedeprem mühendisliği konusunda brifing verildi. Bu konuda uzman olduğu belirtilen Yeni Zelanda ile Türkiye'nin, deprem riski altında bulunduğu ve işbirliğine gidilebilecekleri kaydedildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Komisyon raporu: ABD terörist saldırılara hala hazırlıksız
 "Bağımsız Kürt devletini Türkiye kabul etmez"
 Erdoğan'a burun selamı
 8 bini aşkın ishal vakası
 Gecekondudan varoşa
 "AK Partili belediyelerde rüküşlük oluyor"
 Sürgün ricasını kırmadı
 Katil Pitbull'lara karşı öfke büyüyor
 Hayat değiştiren 4 bin YTL
 Avukatlık ücreti yüzde 20 zamlandı
 Alüminyum kapta yoğurt satışı yasak
ÖMER LÜTFİ METE
Şu feleğin işine bak
Bizi ilgilendirmezmiş gibi...
UMUR TALU
Egemenlik ve yiğitlik
İddialar çok ciddi...
ERGUN BABAHAN
Pis su yasağı!
AK Partili yerel yöneticilerin içki...
ERDAL ŞAFAK
Pistin ucunda çığlık
Başbakan Erdoğan'ı kutluyoruz.
Yanlışlıkla tutuklamışız bırakacağız
CIA bir Alman vatandaşını El Kaide zanlısı diye gizli operasyonla...
Sünniler seçime 'yeşil ışık' yaktı
Dışişleri Bakanı Gül, Irak'ta seçimi boykot eden Sünni grupların...
Kartal artık uçuyor
Kartal artık uçuyor
Tigana ile havasını bulan Beşiktaş, Vestel'i ilk yarıda İbrahim Akın,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu