kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Medeniyetler İttifakı'nın ilk buluşması İspanya'da
'Medeniyetler İttifakı'nın ilk buluşması İspanya'da

Radikalizmin, hakim olduğu dünyada İspanya ve Türkiye'nin önderliğinde Medeniyetler İttifakı projesi gerçekleştirildi. İlk toplantı İspanya'da.

Akdeniz'in doğu ile batı yakası 'Medeniyetler İttifakı'nda birleşiyor... Radikalizmin, kökten dinciliğin ve şiddetin giderek hakim olduğu günümüzde Akdeniz'i 'hoşgörü gölü'ne dönüştürmek isteyen Türkiye ve İspanya 'Medeniyetler İttifakı'nda buluşuyor. Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Rodriguez Zapatero'nun önderliğini yürüttüğü Medeniyetler İttifakı'nın ilk buluşması İspanya'nın Mallorca Adası'nda gerçekleştiriyor. Başbakan Erdoğan toplantıda, "Medeniyetler arası ittifakın oluşmasında Türkiye çok önemli bir aktör rolünü üstlenecek. Batı ile doğu arasında da bir köprü işlevini yerine getirecek" mesajı verecek. Türkiye'nin destek miktarını 500 bin Euro'dan 1 milyon Euro'ya çıkardığı Medeniyetler İttifakı'nın ilk toplantısına Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan da ekibiyle birlikte katılacak. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın gözetiminde, Başbakan Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Rodriguez Zapatero önderliğinde başlatılan Medeniyetler İttifakı'nın ilk buluşması Pazar günü İspanya'da gerçekleştiriyor. Son toplantı ise Türkiye'de yapılacak.

NEFRET DUVARINI YIKALIM
İspanya Başbakanı Zapatero'nun 11 Mart 2004'da Madrid'te gerçekleştirilen ve 191 kişinin ölümüne neden olan terör saldırıların ardından ortaya attığı 'Medeniyetler İttifakı' önerisi, "Dünyada yeni bir nefret duvarının oluşmasını engellemeyi" amaçlayan projeyi lanse etmek için İspanya, en uygun ortak olarak Türkiye'yi gördü. İki yıl önce şeref konuğu olarak katıldığı, Mallorca Adası'nda gerçekleşen Formentol Forumu'nda "Akdeniz havzasının dinlerin bütünleştiği yer olmasını istiyorum" diyen Başbakan Erdoğan, 'Medeniyetler İttifakı'nın önderliğini yapıyor. Erdoğan ve Zapatero, New York'ta geçtiğimiz Eylül ayında 'Medeniyetler İttifakı' önerisini BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüştü. 'Medeniyetler İttifakı'nda önemli bir rol onamayı kabul eden Kofi Annan tarafından oluşturulan, çeşitli ülkelerden 18 şahsiyetin yer aldığı grubun eş başkanlığını İspanya adına eski UNESCO genel müdürü Federico Mayor Zaragoza ve Türkiye adına Devlet Bakanı Mehmet Aydın üstlendi. Mallorca adasında gerçekleşecek 'Medeniyetler İttifakı' toplantısının ardından Erdoğan ve Zapatero, aynı uçakla Barcelona'ya geçerek Avrupa Bilriği (AB) ile Akdeniz ülkeleri arasında diyalog ve işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen 'Euromed'in 10. yıl zirvesine katılacaklar.

RADİKALLİĞİN NEDENLERİ
Medeniyetler İttifakı buluşmasının gündeminde, "Radikalliği güçlendiren siyasi, sosyal ve dini güçler, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik yeni tehditler, ırkçılık ve ayrımcılık ile dinler arası çatışmada yoksulluğun rolü gibi konular" bulunuyor. Fransa'da yaşanan şiddet olaylarının bu toplantıda Başbakan Erdoğan'ın elini güçlendireceği yorumları yapılıyor. Fransa'da başlayan ve daha sonra bazı Avrupa ülkelerine de sıçrayan olaylar, Medeniyetler İttifakı Projesi'nin önemini daha arttırdı. Toplantıda, bu olayların da değerlendirilmesi bekleniyor. Toplantıların ardından BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a uluslar arası toplumun uygulamaya geçireceği bir eylem planı sunulacak. Annan Mallorca buluşmasına tüm ekibiyle birlikte katılacak.

VAROŞ İSYANI GÜNDEMDE
Başbakan Erdoğan adına projenin eş başkanlığı görevini yürüten Devlet Bakanı Mehmet Aydın, toplantıda "Fransa'da yaşanan olaylardan çok, bu olayların sebeplerinin görüşüleceğini" söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Aydın, "Bu projenin AB ile ilgili kısmı bizi daha çok ilgilendiriyor. Kavganın asıl sebebi medeniyetler çatışması değil, işsizliktir, batı ülkelerinin entegrasyonda yaşadıkları başarısızlık. İnsanların izole edilmesi, kendilerini dışlanmışlık duygusu içinde hissetmesidir. Avrupa ülkelerinde işsizlik standardı yüzde 9 iken, varoşlarda bu oran yüzde 18'e çıkıyor. İnsanlar sözlerinin işitilmesini, güvenlik içinde yaşamak, grup olabilmek, işlerinin güçlerinin olmasını istiyor. Bu konuda küresel boyutta eğilmemiz lazım. Büyük ülkeler buna çare aramalıdır" dedi. Erdoğan, Mallorca adasındaki buluşmada, "Medeniyetler arası ittifakın oluşmasında Türkiye çok önemli bir aktör rolünü üstlenecek. Batı ile doğu arasında da bir köprü işlevini yerine getirecek" mesajı verecek. İspanya'nın 1 milyon Euro ile katkı sağladığı projeye Türkiye'de önce 500 bin Euro destek verme kararı almıştı. Ancak daha sonra bu miktarın 1 milyon Euro'ya çıkarılması kararı alındı. İttifakın son buluşmasının ise Türkiye'de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ÜNLÜ KONUKLAR DA VAR
Mallorca buluşması öncesinde eşbaşkanlar ve akil adamlar Barselona ve Madrid'de iki ayrı toplantıda bir araya geldi. Projenin eş başkanlıklarını Türkiye adına Devlet Bakanı Aydın, İspanya adına ise Barış Vakfı Başkanı ve eski UNESCO Başkanı Federico Mayor yürütüyor. Akil adamlar grubunda İran eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Fransa Eski Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine, Cape Town'un eski Başpiskoposu Desmond Tutu, ABD'li Haham Arthur Schneier gibi ünlü isimler bulunuyor.

Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL Bülent AYDEMİR / ANKARA

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ben yarattım ama Sinatra söyledi
 Kemanla bir ses bir heves
 Ölüm fetvası korkusuyla büyüdü
 Madonna dansçı kızı kaptı
 Huzura dönüş başlıyor
 44 yaşında hoş olmazsam ne zaman olacağım
 İclal Aydın edebiyatçı mı?
 Köy pazarına Çinli akını
 Ahmet ile Mara'nın hikayesi
 Türkiye'nin eylem planı
 İstanbul'dan Reggae tanrıları geçti
 Karajan'ın asistanı Rahbari yönetiyor
 Parti zamanı gelince
 Kadir İnanır'ın tipi biraz bana benzer
 Sonu bilinmez bir yolculuk
 Tutucu bir kadınım bazıları rahatsız oluyor
 Pedallarının ucunda dünya var
 Erkeksi forma istemiyoruz
 Delikanlılar geliyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kadın mutlu adam da mutlu
Peki bize ne yapmak düşer?...
FİLİZ AKIN
Hayatın provası yoktur
Babam ve Oğlum muhteşem bir film.
Peynir, zeytin ekmek kaşifi
Bu hafta konuğum Türk peynirlerini ilk kez kapsamlı bir kitapta toplayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.