kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Köy pazarına Çinli akını
Köy pazarına Çinli akını
Çok İyi Uyum

Köy pazarına Çinli akını

Çanakkale'ye bağlı Değirmencik Köyü'nde bir fabrikada çalışan 500'e yakın Çinli haftada bir kurulan pazara akın ediyor. Köy halkıyla çok iyi anlaşan Çinliler kahveye gidip tavla bile oynuyor.

Biga ilçesine bağlı Karabiga Beldesi'nin Değirmencik Köyü, her cumartesi adeta Çinliler'in akınına uğruyor. Köy sınırı içerisinde faaliyet gösteren İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş'de çalışan Çinli işçiler, fabrikadaki görevlerinden kalan zamanı, köy halkıyla iç içe geçiriyorlar. Köyün hemen çıkışında kurulan ve "Çin Kasabası" adı verilen yerde kalan Çinliler'in en büyük keyfi ise pazardan alışveriş yapmak Hem köylüler, hem pazar esnafı Çinliler'in alışverişine iyice alışmış durumda. Köylülerden tavla oynamayı öğrenen ve zaman zaman kahveye giden Çinliler pazarcılarla el kol işaretleri ve fiyat konusunda geliştirdikleri dille anlaşıyor. Çinliler'in en çok rağbet ettiği ürünlerin başında ise bisküvi çeşitleri, kuruyemiş, sebze ve meyveler geliyor. Cumartesi günleri, beldeye bağlı Aksaz köyünde kurulan pazar, son 3 yıldır, talep nedeniyle Değirmencik Köyü'ne de kuruluyor. Öğlene kadar Aksaz'da satış yapan pazarcılar, saat 14.00'den sonra toplanıp Değirmencik Köyü'ne geçiyorlar. Bunun nedeni ise Çinli işçiler.

KURUYEMİŞ VE BİSKÜVİ ALIYORLAR
Pazara alışveriş için gelen Çinliler'in en çok rağbet ettikleri ürünlerin başında, bisküvi çeşitleri ve kuruyemiş geliyor. Bunların yanı sıra, sebze ve meyvelerde, alışveriş sepetlerini dolduruyor. Türkçe bilmeyen işçiler, pazarcılarla anlaşmanın ise ilginç bir yolunu bulmuşlar. Çin'de geçerli bir para birimi olan "Mili", "Milyon"a benzediği için burada kullanılıyor. Pazar dilinde, "1 Mili"nin karşılığı "1 Milyon." Satıcılar, alışverişte kolaylık sağlamak için, ürünlerini "mili" ve katlarına göre fiyatlandırıyorlar. Örneğin 250 bin liradan satılan bir ürünün fiyatını, işaretlerle "4 tanesi 1 mili" şeklinde anlatıyorlar.

'ÇOK SESSİZ VE SAYGILI İNSANLAR'
Pazarda, bisküvi ve kuruyemiş tezgahı olan Hatice Demir (75) Çinli müşterilerin de memnun olduğunu söylüyor. "Mili" sayesinde fiyatlarda bir anlaşmazlık yaşanmadığını belirten Demir, "Çok sessiz ve saygılı insanlar. Pazara gelip, sadece almak istedikleri ürünlere bakıyorlar. Fiyatını soruyorlar. "Mili" para birimine, biz de alıştık onlarda. Bir sıkıntı yaşamıyoruz" diyor. Çinlilerle ortak bir dil bulamadıklarını söyleyen pazarcı Sermet Akıncı (34) ise, "Biz Çince bilmiyoruz onlar da Türkçe bilmiyor. İçlerinde Türkçe bilen birkaç mühendis var. Birlikte geldiklerinde sorun olmuyor. Ama bilmeyenler geldiğinde, sadece fiyat soruyorlar. Biraz İngilizce, biraz Türkçe, biraz Çince karıştırıp anlaşabiliyoruz. Çok prensipli alışveriş yapıyorlar. Kesinlikle ellemiyorlar ve tatmıyorlar. Almak istediklerini ürünü gösterip fiyat soruyorlar. Eğer uygunsa, satın alıyorlar. Burası bir köy pazarı. Ama onlar sayesinde belli bir hareketlilik oldu. Zaman zaman ilçelerde de alışveriş yapıyorlar ama genelde ihtiyaçlarını buradan karşıladıkları için biz de memnunuz" diyor.

TAVLA OYNAMAYI ÖĞRENDİLER
Yaklaşık 3 yıldır köyde bulunan Çinli işçilerden bu güne kadar tek bir şikayet bile olmadığını söyleyen köy muhtarı Halil İbrahim Kına da onlardan memnun "Kışın çok fazla dışarıya çıkmıyorlar. Bazen tek tük kahveye gelip oturdukları oluyor. Onlara tavla oynamayı öğrettik. Önceden sadece kola içiyorlardı. Artık çay içmeye de alıştılar. Yazın, işten sonra denize giriyorlar. Şimdiye kadar, ne tarlalarımıza, ne köyden her hangi bir yere zararları olmadı. Hiç şikayet gelmedi. Köyün kızlarıyla karşılaştıklarında, başlarını önlerine eğip geçiyorlar. Biz çok memnunuz."

Gürkan DÜZENLİ-Sema ÇOLAK/ MERKEZ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ben yarattım ama Sinatra söyledi
 Kemanla bir ses bir heves
 Ölüm fetvası korkusuyla büyüdü
 Madonna dansçı kızı kaptı
 Huzura dönüş başlıyor
 44 yaşında hoş olmazsam ne zaman olacağım
 İclal Aydın edebiyatçı mı?
 Ahmet ile Mara'nın hikayesi
 'Medeniyetler İttifakı'nın ilk buluşması İspanya'da
 Türkiye'nin eylem planı
 İstanbul'dan Reggae tanrıları geçti
 Karajan'ın asistanı Rahbari yönetiyor
 Parti zamanı gelince
 Kadir İnanır'ın tipi biraz bana benzer
 Sonu bilinmez bir yolculuk
 Tutucu bir kadınım bazıları rahatsız oluyor
 Pedallarının ucunda dünya var
 Erkeksi forma istemiyoruz
 Delikanlılar geliyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kadın mutlu adam da mutlu
Peki bize ne yapmak düşer?...
FİLİZ AKIN
Hayatın provası yoktur
Babam ve Oğlum muhteşem bir film.
Peynir, zeytin ekmek kaşifi
Bu hafta konuğum Türk peynirlerini ilk kez kapsamlı bir kitapta toplayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.