kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"AK Partili belediyelerde rüküşlük oluyor"
"Babam içerdi, bayağı içerdi..."
Yarın

Çankaya mutlaka AK Parti'ye geçer

Gökçek: Çankaya'ya ya Tayyip Bey çıkar, ya da onun istediği biri... Belediyeyi de biz alırız....

Melih Gökçek, SABAH'a "sözünü sakınmadan" konuştu... "Çankaya ne olur?" dedik. Yanıtı netti: "Tayyip Bey için 'Başbakan olamaz' diyorlardı; oldu. İsterse Cumhurbaşkanı da olur. İstemezse, istediği biri oraya çıkar... Babam bayağı içerdi. 16 yaşına kadar ben de içtim. Sonra etrafıma baktım ve 16 yaşında bıraktım... AK Partili belediyelerin bazı icraatları rüküşlük kokuyor. Bu düzeltilmeli..."

"AK Partili belediyelerde rüküşlük oluyor"

"Vatandaş arasında 'Bangladeş mimarisi" denen şey Ankara'da patlama yaptı. Geçenlerde Almanlar gelmiş 'Bu ne mimarisi' diyorlar. Biz bunu gördük ve yeni bir "estetik kurulu" oluşturuyoruz".

Son 10 yıldır Türk siyasetinin en önemli polemiklerinden biri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek. Ya da Ankaralılar'ın ağzıyla "Melih." Ankara'da Melih'i ya sevenler, ya da nefret edenler var. Arası yok. Seveni de sevmeyeni de Gökçek'in "Ankara'nın "çehresini değiştirdiği"nin farkında. Belediyedeki iddialı projeleri yanında, 12 yıldır üst üste belediyeyi kazanmak azımsanacak bir siyasi başarı değil. Bu ancak Aytaç Durak ve Celal Doğan'ın yakaladığı bir rekor, son seçimdeki oy oranı ise yüzde 55. Gökçek sandıktaki siyasi popülaritesine karşın, "Beyaz Türkler" tarafından hâlâ kabul görmeyen "aykırı" bir isim. Fazla "kavgacı" bulunuyor. "Ben böyle heykelin içine tükürürüm" gibi seksenli yıllarda ettiği sivri laflar hafızalardan silinmiş değil. Umrunda mı? Hayır. Melik Gökçek de Tayyip Erdoğan gibi "medyaya rağmen" iktidarı yakaladığını düşünenlerden. İçki yasağını konuşurken "Belediye tesislerinde içki verilmemesinden kimse tedirgin değil. Sadece medya. Ben 12 seneden beri yapıyorum da bunu bu sene mi aklına geldi milletin. Bu tedirgin olan millet mi bana yüzde 55 oy verdi" diyor. Gökçek'in şifrelerini çözebilmek için, bir tam gün geçirdim Başkan'la. Uzun bir sohbet, ardından langırt, sonra Ankaraspor-Galatasaray maçı... Kolay anlaşılamayan, karmaşık bir kişilik. "Sevenleriniz bile gerilimden beslendiğinizi söylüyor" diyorum. Israrla "hayır' diyor. Ona göre Melih Gökçek yalnızca kendisine saldıranlara saldıran biri. Ancak mücadele ruhu o kadar gelişkin ki cep telefonuyla bile savaş halinde. Telefonlarımızın aynı olduğunu fark edince, telefondaki iskambil oyununu gösteriyor. Gökçek telefonun kendi hafızasındaki skoru alt etmeyi kafaya koymuş. Sonunda becermiş de. "Bakın sizinkindeki en yüksek skor kaç" diyor. Bendeki en yüksek telefonun kendi skoru: 2043. Bir de buna bakın: Gökçek'in telefonunda en fazla skor alanlar 1. Melih-2840, 2- Melih- 2711 diye gidiyor.


Sayın Tayyip Erdoğan kendisi olmak isterse Cumhurbaşkanı olur. O olmazsa kim isterse o olur



* İstanbul'da fırtınalar koparan "Yassıada'ya Semazen" fikrinin aslında sizin projenizmiş. Tabii.

* Nasıl İstanbul'a gitti? Seçim öncesi Ankara'nın 7 harikası diye bir proje ayarladık. Bu harikaların 5 tanesi heykellerden oluşuyor. 50 metrelik Nasrettin Hoca, 50 metrelik Atatürk, 50 metrelik Fatih, 50 metrelik Mevlana heykelleriyle Yıldırım Beyazıt ordusunun şehre konulması. (Ankara'nın çıkış noktalarına)

* Semazen Konya yolu için miydi? Evet. Eninde sonunda yapacağız.

* Ancak AK Partili belediyelerin bazı faaliyetleriyle ilgili ciddi bir eleştiri var. O da, heykeller, şelaleler iyi hoş ama bazı icraatların estetik açıdan son derece ilkel ve hatta "rüküş" sayılabilecek projeler olduğu. Ciddi mimari eserler yerine bol popülizm. - Katılıyorum. Rüküş olduğuna katılıyorum. Mesela Ankara'da yeni bir moda başladı. Vatandaş arasında "Bangladeş mimarisi" diye geçiyor. Orada biliyorsunuz, Bangladeş ve Pakistan'da arabaları, kamyonları süslerler. Böyle sağına soluna her tarafına rengarenk noktalar şunlar bunlar koyarlar. Bir anda Bangladeş mimarisi Ankara'da patlama yaptı. Geçenlerde Almanlar gelmiş "Bu ne mimarisi" diyorlar. Bunu gördük ve bir "estetik kurulu" oluşturuyoruz.

* Estetik polisi diyelim! Evet estetik kurulu. Bu tip mimari şeyleri caddelerde önlemek için.

* Aşırı 'betebe' yüklemesi var memlekette 'Betebe'yi kullanırsınız, yerinde kullanırsınız. Havuzda kullanırsınız. Bir bahçe yaparsınız bahçede kullanırsınız. Bunlara kimse bir şey demez. Ama siz Bangladeş tarzı olduğu gibi getir her şeyin önüne kamyon döşer gibi apartmanın önünü döşe Bu kültürsüzlük bu rüküşlük.

ÇANKAYA BİZE GEÇER

* Çankaya Ankara'daki sekiz ilçeden tek CHP'li belediye. Birçok kişi için oranın CHP'de kalmasının sembolik önemi var. Ama bundan sonraki seçimlerde oranın da AK Parti'ye geçebileceği şimdiden konuşuluyor.
Kimse alınmasın darılmasın ama CHP belediyeciliği beceremez. Siyasi genlerinde belediyecilik yok. Bakın üç dönemden beri oyları azalarak hâlâ Çankaya'da seçim kazanıyor CHP. Ama CHP'ye oy veren 10 vatandaştan 6-7'si memnun değil.

* Sol partilerin iyi belediyecilik yapmasının önündeki "genetik" engeli anlayamadım hâlâ. Sendika ve belediye içindeki gruplara daha fazla mı teslim oluyorlar? Belediyelerin içinde maalesef çok değişik gruplar var. Bu gruplar birbirlerinin hem kuyusunu kazıyorlar hem de birbirlerini çalıştırmıyorlar. Ankara CHP'li belediyelerden teker teker kurtuldu. İnanıyorum ki, önümüzdeki seçimlerde Çankaya da kurtulacak.

* AKP'ye geçecek diyorsunuz. Evet. Kesinlikle AKP'ye geçmesi lazım. Biz CHP'li belediyelerdeki Ankara'yı da biliyoruz. CHP'li belediyeler hizmet yapamıyor.

* Tabii Çankaya denince asıl belediye değil Cumhurbaşkanlığı akla geliyor. Ankara şimdiden kilitlenmiş durumda. Böyle bir gerilim olduğuna inanmıyorum. Tabii AK Partili birinin Cumhurbaşkanı olmasını istemiyorlar. Bunun için suni bir gerilim meydana getirmek isteyenler var. Sayın Tayyip Erdoğan kendisi olmak isterse Cumhurbaşkanı olur. O olmazsa kim isterse o olur. Tekrar ediyorum, kendisi isterse kesinlikle cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'dır.

* Başbakan kararını verdi mi? Bilemiyorum. Ben bu kararı Sayın Başbakan'ın son günlerde vereceğine inanıyorum.

* Neden? Partiye mi devam etmek isteyecek, bir arkadaşını mı orada görmek isteyecek? O günün şartlarına göre değerlendirecek.

* Ama Başbakan'ın Çankaya'ya çıkmasının zor olacağını, bir direnç olacağını söyleyen çok. Aynı senaryo AKP iktidara gelirken de söyleniyordu. Başbakan olamaz, olursa şöyle olur diye. Hatırlayın. Ne oldu? Hiçbir şey.

* Siz 28 Şubat sürecini yaşadınız. Bugünden farkı ne? 28 Şubat'ta Refah Partisini yönetenlerin bir kısmı bugün de yönetici. Ama siyaset anlayışlarıyla bugünkü AKP'deki siyaset anlayışı arasında çok ciddi farklar var. O gün Refah Partisi'nde hakim olan siyasi anlayış, şu anda Saadet Partisi'yle devam ediyor. Büyük farklılıklar olduğu için o gün yaşanan sorunların bundan sonra da yaşanacağını zannetmiyorum.

* Sürecin hangi noktasında "Fazla riskli gidiyoruz" hissine kapıldınız? O gün en üst derecede bulunanlar bazı konularda lüzumsuz çıkışlar yaptığı için belli sıkıntılar doğdu.

* Erbakan'ı mı kast ediyorsunuz? Artık isim vermek istemiyorum. 28 Şubat süreci artık tarihte kaldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gecekondudan varoşa
 Sürgün ricasını kırmadı
 Katil Pitbull'lara karşı öfke büyüyor
 Hayat değiştiren 4 bin YTL
 Avukatlık ücreti yüzde 20 zamlandı
 Alüminyum kapta yoğurt satışı yasak
ÖMER LÜTFİ METE
Şu feleğin işine bak
Bizi ilgilendirmezmiş gibi...
UMUR TALU
Egemenlik ve yiğitlik
İddialar çok ciddi...
ERGUN BABAHAN
Pis su yasağı!
AK Partili yerel yöneticilerin içki...
ERDAL ŞAFAK
Pistin ucunda çığlık
Başbakan Erdoğan'ı kutluyoruz.
Yanlışlıkla tutuklamışız bırakacağız
CIA bir Alman vatandaşını El Kaide zanlısı diye gizli operasyonla...
Sünniler seçime 'yeşil ışık' yaktı
Dışişleri Bakanı Gül, Irak'ta seçimi boykot eden Sünni grupların...
Kartal artık uçuyor
Kartal artık uçuyor
Tigana ile havasını bulan Beşiktaş, Vestel'i ilk yarıda İbrahim Akın,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu