kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Irak'ın kuruluşunda bütün unsurlar rol almalı"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bütün unsurların Irak'ın kuruluşunda yerini alması gerektiğini belirterek, ''Daha önceki seçime katılmayanların bu seçime katılıp siyasi mücadele içerisinde söyleyeceklerini söylemesi ve Irak'ın kuruluşunda rol alması gerekir'' dedi. Gül, Conrad Otel'de, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ı kabul ederek, yaklaşık 1 saat 15 dakika görüştü. Görüşmenin ardından Halilzad ve Irak'taki Sünni toplumunun temsilcisi Tarık Haşimi ile ortak basın açıklaması yapan Gül, Irak'ın Türkiye'nin komşu
ülkesi olduğunu ve burada önemli olaylar yaşandığını belirtti.

Gül, 15 Aralık'ta Irak'ta seçimlerin yapılacağını belirterek, ''Türkiye'nin arzusu, siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü koruyacak demokratik bir Irak'ın ortaya çıkması, kendi halkı ve komşularıyla barışık bir Irak'ın oluşması. Bu süreç için önemli bir adım 15 Aralık'ta atılacak'' dedi. Bakan Gül, konuşmasını İngilizceye çeviren görevlinin eksik çeviri yapması üzerine, ''Dediklerimi tam tercüme edin'' diye uyarıda bulundu.

SÜNNİ GRUPLARIN SİYASİ SÜRECE KATILMASI

Gül, Irak'ta Anayasa referandumunun daha önce yapıldığını ve buna göre de bir Meclis'in ortaya çıkacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Bu Meclis Irak'ı yeniden kuracak. Irak yeniden kurulurken Irak'ın bütün unsurlarının bu kuruluşta tam yerini alması gerekmektedir. Daha önceki seçimlerde, referandumda bazı gruplar, özellikle Sünni gruplar seçimlere katılmamışlardır. Bu Meclis, Irak'ın geleceğini tayin edecek bir Meclis olacağı için, Irak'taki bütün unsurları, Irak halkını en iyi şekilde yansıtması gerekmektedir. Daha önceki seçime katılmayanların bu seçime katılıp siyasi mücadele içerisinde söyleyeceklerini söylemesi ve Irak'ın kuruluşunda rol alması gerekir. Biz Türkiye olarak bütün gruplarla yakın görüşme içindeyiz. Hiçbir ayrım yapmadan Irak'ın bütün unsurlarıyla Araplar, Şiiler, Sünniler, Türkler, Kürtler hiçbir ayrım yapmadan hepsiyle bu yakın temas içerisinde, hepsine bu vizyonumuzu anlatıyoruz. Bir süreden beri daha önce seçime katılmamış olan çeşitli Sünni gruplarla da görüşmeler yapılıp, onların da bu siyasi sürecin içerisine katılmalarıyla ilgili İstanbul'da çalışmalar yapılmaktadır.'' Bütün o farklı grupların İstanbul'da olduğunu, ancak onların temsilcisi olarak da Tarık Haşimi'nin burada bulunduğunu belirten Gül, Halilzad'ın dün akşam Bağdat'tan gelerek bu görüşmelere katıldığını ve bugün de bu görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Gül, ''Bu süreç nasıl en iyi şekilde tamamlanır ve herkesin Irak'ın kuruluşunda en iyi şekilde temsil edilebilmeleri için seçimlere katılır, bunlar görüşülmüştür. Bizim bütün arzumuz; Irak'ta bu acıların dinmesi, yeni Irak'ın, yani demokratik, siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü muhafaza eden, kendi halkıyla ve komşularıyla barışık bir Irak'ın bir an önce en iyi şekilde yerini alması. Bu bir süreçtir. Bu sürece Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceğiz'' dedi.

HALİLZAD: IRAK'IN GELECEĞİ IRAKLILAR TARAFINDAN BELİRLENECEK

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Iraklı liderlere Irak'taki tüm grupların önümüzdeki seçimlere katılmaları konusunda ABD'nin elinden gelen tüm gayreti gösterme kararlılığında olduğunu ilettiğini bildirdi. Halilzad, ''Irak'ın geleceği Iraklılar tarafından belirlenecektir'' dedi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile ortak basın toplantısı düzenleyen Halilzad, kendisini Türkiye'ye davet ettiği, bu önemli toplantıyı düzenlediği ve Sünnilerle bir araya getirdiği için Gül'e teşekkür etti.

Irak'ın zor bir geçiş döneminde olduğunu ve bu zor dönemde başarılı olabilmek için komşu ve bölge ülkelerinin desteğine ihtiyacı bulunduğunu belirten Halilzad, Gül'ün Türkiye'nin Irak'a önümüzdeki dönemde de yardımcı olacağı yönündeki açıklaması için de teşekkür ettiğini söyledi. Halilzad, Irak'ın başarılı olabilmesi için sadece komşu ve bölge ülkelerinin desteğinin değil, aynı zamanda Irak içindeki unsunların da işbirliği yaklaşımında olması gerektiğini ifade etti.

GÖRÜŞMELERDE ELE ALINAN KONULAR

Bugünkü görüşmelerde, seçimlere ilişkin konuları ve ABD'nin Irak politikasını ele aldıklarını belirten Halilzad, ''çok olumlu ve açık sözlü'' görüşmeler olduğunu söyledi. Halilzad, ''Iraklı liderlere, başta daha önceki seçimlere katılamamış gruplar olmak üzere, Irak'taki tüm grupların önümüzdeki seçimlere katılmaları konusunda ABD'nin elinden gelen tüm gayreti gösterme kararlılığında olduğunu ilettim'' dedi.

Bu görüşmelerin bir sürecin parçası olduğunu, bunu önümüzdeki günlerde ve haftalarda da sürdüreceklerini ifade eden Halilzad, şunları kaydetti:
''Biz kendi ayakları üzerinde durabilecek bir Irak'ın bir an önce ortaya çıkmasını istiyoruz. Bunun olabilmesi için de en başta Irak'ın üç ana unsurunun, yani Sünni Araplar, Şii Araplar ve Kürtlerin önümüzdeki döneme yönelik bir yol haritası üzerinde işbirliği ve anlayış birliği sağlamaları gerekir. Tüm Iraklıların insan haklarına saygı duyulması gerekir. Yeterlilik düzeyine ulaşmış, tüm Iraklıların güvenini kazanmış ulusal güvenlik kurumlarının yerleşmesi gerekir. Tüm Irak halkına yeni ekonomik fırsatlar sunmak gerekir. ABD Irak'ta başarıya ulaşma konusunda kararlıdır. Irak'ın başarısı için kararlıdır. Sadece Irak'ın iç barışının değil, komşularıyla olan münasebetlerinin de iyileşmesi yönünde kararlıdır.''

''300 IRAKLI TUTUKLU SERBEST BIRAKILDI''

Halilzad, Irak'ta kalıcı askeri üsler öngörmediklerini, Irak'ın doğal zenginliklerinin tüm Irak halkının olduğunu düşündüklerini ifade ederek, ''Irak'ın başarısının bizim başarımız olduğu inancındayız. Başarılı olmuş bir Irak, dünyanın geleceği açısından da büyük önemi olan Genişletilmiş Ortadoğu Projesi'nin başarısı açısından da önem taşımaktadır'' dedi. Bugün yaklaşık 300 Iraklı tutukluyu serbet bıraktıklarını da bildiren Halilzad, bunun koalisyon ile Irak hükümeti arasında alınmış bir karar olduğunu söyledi. Halilzad, sözlerini ''Irak'ın geleceği Iraklılar tarafından belirlenecektir'' diyerek tamamladı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Wilson 6 ay rötarla geldi
 Yurttaşlar Heyeti Umut Kitabevi'nde
 Demirel konuşmasını dinlemeyenlere kızdı
 Başbakan Erdoğan Yeni Zelanda'da
 Ateş açan polis aranıyor
 Gül'ün doğum belgesi heyecanı
MUHARREM SARIKAYA
Santa Barbara günü...
Şöyle anlatır şair onların...
YAVUZ DONAT
Afrika'da her sabah güneş doğarken...
Çin'de 50'den...
Türkiye'de yaşasak Müslüman olurdum!
Evlilik bizim için aşk demek! Devletin değil Allah'ın kutsamasını...
Park eylemine tekbirli tepki
Sivil toplum kuruluşlarının Göztepe Parkı'na cami kararını protesto...
CIA uçağının ziyareti ile işkence iddiası örtüştü
CIA uçağının ziyareti ile işkence iddiası örtüştü
İstanbul'daki NATO zirvesini sabote edecekleri iddiası ile tutuklanan...
Bakan Koç'un eşi de yankesici kurbanı oldu
Bakan Koç'un eşi de yankesici kurbanı oldu
Kültür Bakanı Atilla Koç'un eşi Şadiye Koç'un cüzdanı Ankara'da bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu