kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Solcu üniforması parka  yeniden moda
Solcu üniforması parka yeniden moda

70'li yılların simgesi haline gelen, en soğuk havalarda bile sıcak tutmasıyla bilinen parkalar tozlu raflardan çıkartılarak, günümüz modasında yer almaya başladı.

Her akşam o köşeye asılırdı o parka/ Paltoya para yok ki ondan alındı o parka/ Bir sabah onun sırtında çıktı gitti o parka... Böyle diyordu Cem Karaca bir zamanlar herkesin dilinde olan 'Parka' şarkısıyla... Adına şarkılar yazılan, bir dönemin sembolü olan parkalar yeniden popüler olmaya başladı. Özellikle 70'li yıllarda ülkemizde solcu gençlerin adeta üniforması haline gelen parkalar, yurt dışındaki modacıların koleksiyonlarında yerlerini almaya başladı.

ADINA ŞARKI YAZILDI
1930'lı yıllara kadar sadece askerler tarafından giyilen parkalar 70'li yıllara gelindiğinde herkesi etkisi altına aldı. O yıllarda yaşanan siyasi olaylar hem ülkemizi hem de tüm dünyayı etkilemişti. Siyasi görüşleri altında kutuplaşan genç kuşak, düşüncelerini giyim tarzına da yansıtıyordu. O dönemin en ünlü şarkıcılarından Cem Karaca, gazeteci yazar Cengiz Çandar, solcu gençlerin lideri haline gelen Deniz Gezmiş parkasını üzerinden çıkarmayan isimlerdendi. İnce fitilli, düşük belli İspanyol paça kadife ve kumaş pantolonlar, klasik kesim jean pantolonlar, geniş yakalı rengarenk, cesur motifli gömlekler, bele oturan kadife, süet, deri ceketler, parka ve türevi montlar ile John Lennon gözlüklerinin moda olduğu 70'lerde, parka adeta isyanın sembolüydü. O dönem Amerika'yı da etkisi altına alan siyasi rüzgarlar gençlerin giyim tarzını da etkiliyordu, parka Amerikalı hippi gençlerin de üzerinden çıkarmadığı bir kıyafet haline gelmişti. Özellikle İngiltere'de popüler hale gelen parka, İngilizler tarafından çok soğuk havalarda bile sıcak tuttuğu için tercih ediliyor. İnternetten online satış yapan eBay'de de giderek artan parka siparişi, parkanın eski tahtını geri almaya hazırlandığının en büyük göstergesi. İngiliz modacılar İngiliz modasına yön veren ünlü model Kate Moss, ünlü oyuncu Jude Law ve şarkıcı Victoria Beckham da parka giymeye başlarsa, parkanın tüm İngiltere'yi saracağını söylüyor. İngiltere Antarktika İnceleme bölümünde çalışan Paul Dulson, parkanın çok soğuk havalarda bile sıcacık tuttuğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor: "Ekibimizin uzmanları 50 derecede çalışıyorlardı. Bu kadar soğuk havada hepsi parka giyerek soğuktan korundu. Parka onları şiddetli esen rüzgardan da korumuş oldu." Bu sene modayı etkileyen military akımı parkaların da popüler hale gelmesini pekiştirmiş oldu. İngiliz tasarımcı Nigel Cabourne, "Soğuk havalarda başınızı ve vücudunuzu saran bir şeye ihtiyaç duyarsınız, kapüşonlu parkalar bunun için birebir. Kapüşonda kullanılan kürkler de yapılan birkaç küçük değişiklikle parkalar kadar şık ve çok kullanışlı hale geliyor" diyor.

BALIKÇILAR GİYERDİ...
İngiltere'de özellikle askeri eşyaların satıldığı mağazalarda kolaylıkla bulunan parkalardan en çok Amerikan askeri parka modeli satılıyor. Askeri eşyalar satan Steve Thompson, "Parkaları eskiden sadece çiftçilere, balıkçılara ya da avcılara satardım ama şimdi her kesimden insan gelip parka almaya başladı" diyor.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 60'ından sonra yoga mı?
 Podyumdayız ama biz de iş kadınıyız!
 80 şarkıcı Kocatepe için aynı stüdyoda
 Bolluğun sembolü 'Balık Ağaca Çıktı'
 Sizce de böyle mi?
 En büyük gece kulübü
 Avrupa'nın en iyileri
 Mike Stern İstanbul'da
 Her salı Akrep Nalan
 Fransız Kültür Merkezi'nde sergi
 SGM'de keyif haftası
 Karaoke'li eğlence
 Extreme Rock Festival
 Beyond The Clouds
 Çocuklar için bulunmaz nimetler
 'Coach Carter'
 Hollywood dediğin ilginç bir yer...
 "Erkeklerin tavrını kadınlar belirler!"
SEDA KAYA GÜLER
Bir erkekte aranılan özellikler
Kadınlar bir erkekte ne...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Peynirli patates
Patatesleri verev...
Aşk Oyunu şarkıcı dizisi gibi değil...
Aşk Oyunu şarkıcı dizisi gibi değil...
Aşk Oyunu dizisinin yakışıklı oyuncusu Keremcem, "Müzisyen yönümü...
Boğazda sushi keyfi
Boğazda sushi keyfi
Boğazın seçkin semtlerinden olan Çengelköy'de geçtiğimiz senelerde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.