kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet'e zorla cinsel muayene kadın derneklerini kızdırdı
Mehmet'e zorla cinsel muayene kadın derneklerini kızdırdı
Yasalar ne diyor?

Mehmet'e zorla cinsel muayene kadın derneklerini kızdırdı

Askere gitmek istemediğini ve eşcinsel olduğunu beyan eden ancak muayene olmayan Mehmet Tarhan hakkında Askeri Yargıtay'ın verdiği "zorla muayene edilmesi" kararı tartışmalara yol açtı. "Zorla bekaret kontrolüne" şiddetle karşı çıkan ve yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) tasarı aşamasındaki konuya ilgili çeşitli platformlar oluşturan kadın örgütleri, mahkemenin Tarhan hakkında verdiği kararın insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. TCK Kadın Platformu kurucularından avukat Hülya Gülbahar da, "kararın keyfi bir uygulama olduğunu ve bir insanın eşcinsel olup olmadığının genital organ muayenesi ile açıklığa kavuşmayacağını" söyledi. Sivas 5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin total redçi Mehmet Tarhan'a verdiği hapis cezasını Askeri Yargıtay esastan bozdu. Tarhan, Mayıs 2001'de askerlik yapmayı reddettiği için tutuklandı. Tarhan, eşcinsel olduğuna ilişkin raporu almayı reddetti. Hakkında emre itaatsizlikten dava açılan Tarhan tahliye edildi. Ancak birliğinde askerlik yapmayı reddettiği için tutuklandı. Tarhan, iki davada toplam dört yıl hapse mahkum edildi.

EŞCİNSEL OLDUĞU KANITLANIRSA...
Askeri Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, vicdani reddin neden kabul edilebilir bir hak olmadığı kararında, "Silahlı çatışmaların devam ettiği bir coğrafyanın ortasında bulunan Türkiye'nin ülke savunması için gerekli tedbirleri alması zorunludur. Bunun için her erkeğin zorunlu askerlik yapacağı benimsenmiştir" ifadesiyle açıkladı. Eşcinsellere askerlik yaptırılmadığının belirtildiği kararda, "Askerliğe elverişli değilse müsnet suçları işlenemez suç vasfına bürüneceği ve hakkında ceza tertip edilemeyeceğinden zaruretten bedensel muayenesinin yaptırılarak askerliğe elverişli olup olmadığının belirlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır" denildi. Kararın uygulanması göz önüne alındığında,Tarhan, eşcinsel olduğu "kanıtlanırsa" askerlikten muaf tutulacak. Cezası da ortadan kalkacak. İşte tartışmalar da tam bu noktada başladı. Kadın örgütleri, Tarhan'ın zorla muayene edilmesinin insan haklarına aykırı olduğunu, askerliğin vicdani bir mesele olması gerektiğini ve eşcinselliğin de askerlik yapmamak için bir gerekçe olmaması gerektiğini savundu. Tarhan'a ilişkin alınan karar aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı unsurlar barındırıyor.

"HEM İNSAN HEM CİNSEL HAKLARI ÇİĞNENİYOR"
Yeni TCK tasarısı sırasında "bekaret kontrolü her koşulda ve kesinlikle yasaktır" ibaresini TCK'ya geçirmeyi başaramadıklarının altını çizen Kadının İnsan Hakları Yeni Ç ö z ü m l e r Vakfı Koordinatörü Liz Amado, "Yeni TCK'da konu, 'Genital Organ Muayenesi' maddesiyle düzenlendi. Fakat yasadaki düzenlemede muayene için kadının rızası öngörülmüyor. Yani bir kadını rızası olmadan sadece hakim ya da savcının vereceği bir kararla genital muayeneye yollanabiliyor. Bu durumda da insan hakları ihlal edilmiş oluyor. hala bu maddenin değiştirilmesini talep ediyoruz." diyor. Mehmet Tarhan ile ilgili durumun sorunlu olduğunu vurgulayan Amado, "olayda toplumda farklı cinsel tercihi olan bir erkekte aynı kadında olduğu gibi cinsel hakları, bedensel ve insan hakları devlet eliyle çiğnenmiş oluyor. Bir erkeğin zorla cinsel muayeneye sevk edilmesi kesinlikle yanlış olduğunu" söylüyor. Amado "Ortada bir suç unsuru yokken onu muayeneye hangi hakla götürebiliyorlar? Sonuçta bu bekaret kontrolü değil ama bu da aynı baskıdan, aynı yanlış bakış açısından yola çıkıyor. Bedensel ve cinsel bütünlük ihlali söz konusudur" diyor.

"ERKEĞİN BEDENİNE YAPILAN BİR TECAVÜZDÜR"
"Kadın hareketinin mücadele konularından birinin de kadının bedeni hakkında karar verme yetkisinin kadında olduğunu" söyleyen AMARGİ Kadın Dayanışma Kooperatifi Üyesi Berivan Kum ise, "Bekaret kontrolü, kadının bedenine karşı kadının istemleri dışında bir müdahaledir, kadının bedenine bir tecavüz biçimidir." diyerek, "Bir erkek askerliğe gitmek istemiyorsa bunu ancak eşcinsel olduğunu kanıtlamak zorunluluğu ile yapıyorlar. Bu, kadında olduğu gibi erkeğin de kendi talebi dışında gerçekleştirilen bir kontrol olduğu için çok ciddi bir insan hakkı ihlali söz konusu olduğunu" belirtiyor. Kum, "askerliğin vicdani bir mesele olduğunu" ifade ederken, Mehmet Tarhan olayında da "insanların 'çürük' gibi bir rapor almak zorunda olmamalı ve eşcinsellik de bunun için bir gerekçe olmaması gerektiğini" belirtiyor.

"ÖLDÜRMEYİ ÖĞRENMEK İSTEMİYOR"
Mehmet Tarhan'ın aslında total retçi olduğunu belirten Kadın Dayanışma Vakfı üyesi Şükran Şakir, "Tarhan, eşcinsel olduğu için değil, askerliği ve öldürmeyi öğrenmeyi istemediği için askerliği reddediyor. Bu bağlamda olay kendi mantığı içinde yanlış. Bunun ötesinde tabii ki rızası dışında muayeneye götürülmek istenmesi de yanlış. Bu konuda da insan hakları ihlali söz konusu" diye konuşuyor.

"TARHAN AYRICA CEZALANDIRILIYOR"
Tarhan ile ilgili kararın insan haklarına ve uluslararası sözleşmelere tamamen aykırı bir karar olduğunun altını çizen TCK Kadın Platformu kurucularından Avukat Hülya Gülbahar, "Kişinin vücut dokunulmazlığı hakim kararı ile bile olsa kendi rızası olmadan ihlal edilmemelidir. Bir insan 'ben eşcinselim' diyorsa eşcinseldir. Hayır 'sen değilsin' diyerek olmadığını ispat etmeye çalışmak hukuki yararı olan bir konu değildir" diyor. Yeni TCK'nın 287'nci maddesi olan Genital Organ Muayenesi'nin içeriği ile ilgili tasarı aşamasında 'hakim veya savcı kararı ve mağdurun rızası alınmadan hiçbir biçimde genital organ muayenesine gönderilemez' ibaresinin yer alması için uğraştıklarını belirten Gülbahar sözlerine şöyle devam ediyor: "Yasaya 'mağdurun rızası alınmadan' ibaresi koyulmadı. Dolayısıyla hakim veya savcı genital muayeneye her karar verdiğinde kadın erkek herkes genital organ muayenesine gönderilebilecek sonucu çıktı." "Tarhan olayında, cinsel yönelimini kamuoyuna açıklayan bir insana karşı ekstra bir cezalandırma yapıldığını" belirten Gülbahar, "Organ muayenesinde ortada bir saldırı, başka insanların hak ve özgürlüklerini ihlal eden bir suç söz konusu olması gerekiyor ki Mehmet Tarhan olayında böyle bir şey olmadığını" vurguluyor. Gülbahar'a göre; "Zorunlu askerlikte, yaşam biçimi olarak askerlik yapmayı vicdanen ya da total olarak reddeden ve bunu açıklamış insanlara alternatif çözüm yolları sunulması gerekirken, tam tersine insan onurunu ayaklar altına almak çağdaş evrensel insan hakları normlarıyla" bağdaşmaz. İnsanların inançları, seçtikleri yaşam biçimi, dünya görüşü nedeniyle insan öldürmeyi benimsemeyebileceklerini vurgulayan Gülbahar, "Füzelerin uçtuğu, nükleer ve biyolojik silahların tartışıldığı bir çağda dünyanın erkek nüfusunun zorunlu askerlik yapmasını beklemek artık ömrünü tamamlamış bir savunma anlayışıdır. Mehmet Tarhan üzerinde vücut dokunulmazlığının ihlali, eşcinsel mi değil mi diye muayene edilmesi, bir insanı ordu mensubu zorunda bırakmak genel hukuk normlarına göre temel insan haklarına aykırıdır" diye konuşuyor.

"ONURLU BİR MÜCADELE SÜRDÜRÜYOR"
"Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 75'inci maddesine göre herhangi bir delil elde etmek için sanığın iç muayenesinin yapılabildiğini" belirten Avukat Ergin Cinmen, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerde vicdanen askerlik yapmak istemeyen insanlara başka bir zorunlu ödev verildiğini, vicdani reddin manası da profesyonel ordunun olması, herkesi belli bir yaşta elinde tutup da hiç istemediği bir şeyi yapmak mecburiyetinde bırakılmaması olduğunu" söylüyor. "Mehmet Tarhan'ın onurlu bir mücadele yürüttüğünü" vurgulayan Cinmen, "Vücut muayenesi hakim kararı ile bile olsa insan haklarına kesinlikle aykırı ve Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 75'inci maddesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne tamamen taban tabana zıt olduğunu" belirtiyor.

"EŞCİNSEL İLİŞKİYİ ANLAMAK KOLAY DEĞİLDİR"
Türk Üroloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu "Yakın zamanda bir ilişki söz konusu olduğu zaman ancak eşcinsel ilişkiye ilişkin izlere rastlanabileceği" görüşünde.

"MUAYENE KESİN DELİL OLMAYABİLİR"
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Serdar Aksoy, "bir kişinin eşcinsel olup olmadığının fiziksel muayene ile anlaşılmasının mümkün olmadığını" söylüyor. Aksoy, "anal muayene sonucu bu bölgedeki kaslarda gevşeme olmasının ve genital siğillerin bulunmasının eşcinsellik konusunda şüphe uyandırabileceğini ancak hiçbir zaman kesin delil olmayacağın" ı ve bedensel muayene sonucunda insanlara eşcinsel olup olmadığına dair rapor verilemeyeceğini" ifade ediyor.

Pınar ŞENGÜL

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tesettür giyim kemik erimesine neden oluyor
 Büyük Prens
 Bileklerini haksızlık büktü
 Venedik nasıl kurtulur
 Jako'yu neşeyle andılar
 Sinek ilacıyla çözülen cinayet
 Hayatını ve sanatını kadınlarla değiştirdi
 Şehir isyanları
 Ünlüler top üstünde zayıflıyor
 Engellilerin hayatı fotoğraflandı
 CNR'da müzik festivali gibi fuar
 Osmanlı eserleri açık artırmada
 Türk gençliği cinselliği medyadan öğreniyor
 Dümbüllü'nün kavuğu Şensoy'da değil bankada
 Bombaların öyküsü
 Şemdinli'de kadın olmak zor zanaat
 Karşı'nın yıldızı Çarşı'nın korkusu
 Kazablanka'nın beyazı, Marakeş'in mavisiyle FAS
 İstanbul'un şöhreti buzula bile ulaştı
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Fatih Terim'den bir Petek Dinçöz yaratmayı...
MEHMET ALTAN
Gökyüzüne işeyenler
Geçen hafta belim kopmuş bir...
REFİK DURBAŞ
Kars'tan, Picasso'dan Blues'dan üç...
Sakın annem duymasın ben hızı seviyorum
Sakın annem duymasın ben hızı seviyorum
Sörfte Avrupa şampiyonu olan Çağla Kubat denizde olduğu kadar yolda...
Nissan Patrol: Bir arazi efsanesi
Nissan Patrol: Bir arazi efsanesi
1970'lerde Jeep Wagoneer'la, Land Rover'la 1980'lerde Chevrolet...
Kendinize yaptığınız baskıdan hemen kurtulun
Yarattığınız stresin vücudunuzda kronikleşmesini...
Tabletle gelen güzellik
Kadınların güzelleşmek için birbiriyle yarıştığı günümüzde, gıda...
Mantar çiçek gibi toplanmaz
Şimdi tam mevsimi ama mantarların hangilerinin yenilebilir olduğunu doğru...
Picasso Şile palamudunu sever miydi?
'Picasso'nun Sofrası' adlı kitap büyük bir sanatçının ruhunun derinlerine,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.