kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her yıl 2 bin kişinin hayatı kurtulabilir
Kalbini verdiğinde ruhunu vermiyorsun
Avrupalı doktorlar Türkiye'de eğitim alıyor

Her yıl 2 bin kişinin hayatı kurtulabilir

Prof. Dr. Yaman Tokat, organ bağışındaki sorunun özellikle Marmara Bölgesi'nde yaşandığını söyledi. İstanbul'daki sorun çözülürse bütün Türkiye'nin organ nakli ihtiyacının karşılanabileceğini belirten Prof. Tokat, "Her yıl 2 bin organ bağışlansa sorun kalmayacak ama tüm çabalara rağmen yılda sadece 100 organ bağışı yapılıyor" diyor

Florence Nightingale Hastanesi ve Ege Tıp Fakültesi Transplantasyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat ve ekibi üzgün... Rekorlar kırıyor olmaları, dünyada bu konudaki tıp otoriteleri arasında adlarının geçmesi onları tatmin etmiyor. İnsanlar ölen yakınlarının organlarını bağışlasa ve o kritik anda o kritik imzayı verseler, her yıl 2 bin kişiyi kurtarabileceklerini biliyorlar. Bu röportajda Prof. Dr. Yaman Tokat, insanları ölümden kurtarmanın nasıl mümkün olacağına dair soruları yanıtladı.

Neden Türkiye'de insanlar kendi organlarını tanıdıklarına verebildiği halde ölülerinin organlarını verme konusunda cimri davranıyorlar?
Tanıdıklarına organ vermenin altında yatan neden; kuvvetli aile bağları. Biz Türkler, ailede bir sorun çıkınca bunu öncelikle kendi içlerinde çözmeye çalışıyoruz. Bizim doğu kültürünün getirdiği bir durum. Japonya, Kore, Çin, Hong Kong ve Tayvan'da da canlıdan canlıya organ nakli çok yüksek. Kadavradan organ nakli konusunda ise hâlâ istenilen başarının elde edilmemesinin gerçek nedeni ise Türk halkı değil, sistem. Henüz istediğimiz düzeni kuramadık. Sağlık Bakanlığı çok uğraşıyor ama yetmiyor çok daha fazla uğraşmak lazım. Burada önemli olan organizasyondur. Beyin ölümü gerçekleştiği andan itibaren her şeyin kusursuz işlemesi ve ihtiyacı olanlara o organın verilmesi gerekli.

Bir organın ne kadar zaman içinde nakledilmesi gerekli, bu zamanla yarış değil mi? Kalp altı saat dayanıyor, bu süre içinde vericiden alınıp ihtiyacı olan hastaya nakledilmesi şart. Karaciğer 24 saat içinde mutlaka ihtiyacı olan kişiye ulaştırılmalıdır. Böbrekler ise 48 ile 72 saat arasında dayanabiliyor. Ama ne kadar çabuk takılırsa, o kadar iyi çalışma şansı artıyor.

AİLENİN GÜVENİ KAZANILMALI
Aileleri organ bağışına ikna ederken nelere dikkat ediyorsunuz? En önemli şey aileye güven vermektir. Aile bütün doktorlar, hastane ve sistemin hastayı kurtarmak için elinden geleni yaptığına ama kurtaramadığına inanmalı. Bütün işler açık olmalı. Ölümün dört uzman tarafından imzalanması ve kesinleşmesi önemli. Genç ve ölümlerde aile zaten bir şok geçiriyor, o sırada karar vermesi zor olabiliyor. Aile kendi derdindeyken başkasını kurtarmayı düşünebiliyor. Onları kırmadan, psikolojilerine zarar vermeden organ bağışı teklifinin yapılması gerekiyor.

Bir aile organ bağışını kabul etmediği zaman sinirleniyor musunuz?
Hayır asla, bu bir seçim meselesi. Beyin ölümü kararı verildikten sonra bu teklifi özel uzmanlar ve eğitimli ekipler, hasta yakınlarına götürüyorlar. Aile buna razı olursa organ nakli ekibi devreye giriyor. Ekiplerin amaçları hasta yakınlarına olayı anlatmaktır, organ bağışı konusunda baskı yapılamaz. Hatta bu ekiplerin amacı hasta yakınlarına organ bağışını kabul ettirmek değildir, yalnızca durumu aktarmaktır.

İSTERSENİZ ORGANLARINIZI SEÇİN
Aile kabul ettiği zaman bir izin belgesi var. Ölen kişinin en yakını karısı ya da kocası, onlar yoksa anne-babası ya da birinci derece akrabası izin belgesini imzalıyor. İsterse organlarını seçerek isterse tüm organlarını bağışlıyor. O zaman bölgedeki organ nakli ekibi devreye giriyor. Hastalar değerlendiriyor. Kan gruplarına, organın durumuna ve vücut ölçülerine bakılıyor. Doku tiplerine bakılıyor. Eğer herşey uygunsa organları çıkartmak için ekipler belli bir dizilim içinde ameliyata başlıyorlar. Türkiye genelinde acil bekleyenler varsa organ hemen ona gönderiliyor. Gerekirse ambulans uçak şey kullanılıyor. THY yardım ediyor, çok sıkıştığımız zaman helikopter ve uçağı olan devlet kurumları da yardımcı oluyorlar.

Canlıdan organ aldığınız zaman neler hissediyorsunuz?
Tamamen sağlıklı bir insanın risklerini de alıyorsun. Bir doktor açısından en zor durumlardan biri. En azından psikolojik olarak yorucu. Veren kişi bunu zevkle yapıyor. Bir baba oğluna ya da kızına veriyorsa 'ben ölürsem bile çocuğum kurtulsun' diyor ama bizim için çok zor. Herkesin yaşaması için bütün riski alıyoruz.

Yanlış dini inanışlar bu konuda etkili mi? Müslümanlık gerçekten çok açık bir din. Fetva da verildi, dini yorumlar da yapıldı. Müslümanlık bu konuda asla bir engel değil, yeter ki doğru yorumlamasını bilelim. Müslümanlığın altında yatan mantalite paylaşmak, dinimiz bu konuda çok açık görüşlü.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Organ Merkeze Değil Kişiye Gidecek
 Her Yıl 2 Bin Kişinin Hayatı Kurtulabilir
 Kellik Tedavisinin Yeni Umudu Soya Fasulyesi
 O Beni Maçta Sanıyordu
 Kalp Nakliyle Yaşama Döndü Göz Nakilleriyle Işık Veriyor
 Onu Yaşatmanın Tek Yolu Organlarını Bağışlamaktı
 Çocuk Altını Islatıyorsa Şekerini Ölçtürün
 Hamilelik Kadınlarda Diyabet Yapabilir
 Meyve Posası Diyabetlinin Doğal İlacı
 Diyabet Bebek Gibi Özen İster
 Çikolata Krizi De Gizli Diyabetin Alarmı Sayılabilir
 Diyabetle Yürüyerek Savaşın
 Alternatif Tıp Kansere Acı İlaç Oluyor
 Tek Bir İğne Kırışmayı Önlüyor 5 Yıl
Futbolcular şirkte!
Futbolcular şirkte!
Ulu Sirk Organizasyon ile Derya Tuna'nın kızkardeşi Feryal Tatlı'nın...
Burs verilecek genç sayısı 25'e çıkarıldı
Burs verilecek genç sayısı 25'e çıkarıldı
Sevilen popçu İzel'in 24 Kasım'da Sakarya Üniversitesi'nde verdiği...
Sürpriz aşk!
Sürpriz aşk!
Hülya Avşar'ın kardeşi Helin Avşar yeni bir aşka yelken açtı.
Yalıda ilk davet
Yalıda ilk davet
Tahincioğlu Holding Genel Müdürü Özcan Tahincioğlu ile eşi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.