kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Sendikalar Kanunu' değişiyor
'Sendikalar Kanunu' değişiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, uzun süredir çalışmaları devam eden ''Sendikalar Kanunu Tasarısı Taslağı''na son şeklini vererek, görüşlerini almak üzere sosyal taraflara gönderdi.

Taslak, Sendikalar Yasası'nın, Avrupa Birliği direktifleri ve Uluslararası Çalışma Örgütü normları çerçevesinde düzenlenmesini öngörüyor.

Tasarı taslağına göre sendikaların, sendika şubelerinin ve konfederasyonların zorunlu organları genel kurul, yönetim kurulu, denetleme ve disiplin kurulları olacak, ancak ihtiyaca göre başka organlar da kurulabilecek.
Taslak, yönetim, denetim ve disiplin kurullarının üye sayıları, görev ve yetkileri ile seçilme ve çalışma usullerini sendika tüzüklerine bırakıyor. Ancak, bu kurulların üye sayıları sendika ve şube kurulları için en az 3, üst kuruluş kurulları için ise en az 5 olacak.

Daha önce hazırlanan yasa taslakları işçi ve işveren sendikalarının genel kurul süresinin 3 yıla indirilmesini öngörürken, taslağın son şeklinde, mevcut yasadaki olağan genel kurulların 4 yılda bir toplanacağına ilişkin düzenleme korunuyor.

Halen, 16 yaşını dolduran işçiler işçi sendikalarına üye olabilirken, 16 yaşını doldurmamış olanların üyeliği kanuni temsilcilerinin yazılı iznine bağlı tutuluyor. Taslak ise 15 yaşını dolduran işçilerin sendikalara üye olabilmelerine imkan tanıyor.

NOTER ŞARTI KALDIRILIYOR


Mevcut Sendikalar Yasası'na göre işçi sendikasına üyelik için, işçinin 5 nüsha olarak doldurup imzaladığı ve notere tasdik ettirdiği üye kayıt fişini sendikaya vermesi gerekiyor. Taslakta ise işçi sendikalarının yıllardır eleştirdiği ''noter şartı'' kaldırılarak, işçinin doldurup, imzaladığı kayıt fişini sendikaya vermesi öngörülüyor.

Halen sendikalara ve konfederasyonlara işçinin 1 günlük çıplak ücreti üzerinden üyelik aidatı ödenirken, taslak aidat miktarlarının da tüzüklerle belirlenmesini düzenliyor.

ULUSLARARASI KURULUŞLARA ÜYELİK

Taslak, sendika ve konfederasyonların uluslararası faaliyette ve işbirliğinde bulunabilmesine, yurtdışında temsilcilik veya şube açabilmesine ve yurtdışında sendika ve üst kuruluş kurabilmesine imkan tanırken; uluslararası sendikaların da Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü ve İçişleri Bakanlığı'nın izni alınarak, Türkiye'de faaliyette veya işbirliğinde bulunabilmeleri, temsilcilik veya şube açabilmeleri, üst kuruluş kurabilmeleri ya da kurulu sendika veya üst kuruluşlara üye olabilmeleri öngörülüyor.

Ancak uluslararası sendikal kuruluşların, Türkiye devletinin şekline, insan haklarına saygılı, milli, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliklerine; devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne; Türk ulusuna ait egemenliğin kullanılmasının hiç bir suretle belli bir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacağı ilkesi ile vicdan ve din özgürlüğüne aykırı faaliyet göstermeleri halinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üyeliğin iptali ya da faaliyetinin durdurulması için dava açabilecek.

Taslakta, sendika ve konfederasyonların, gelirlerini tüzüklerinde ve çalışma programlarında yer alan amaç ve faaliyetleri yapmak üzere genel kurulca kabul edilen bütçe esaslarına göre kullanabilecekleri belirtilirken, gelirlerin en az yüzde 10'unu üyelerinin eğitimi, mesleki bilgi ve tecrübelerini artırmak için kullanma zorunluluğuna ilişkin düzenleme kaldırılıyor.

İŞKOLU SAYISI 18'E İNDİRİLİYOR

Taslakla, halen 28 olan işkolu sayısı 18'e indiriliyor. Taslağa göre, gıda işkolu şeker işkoluyla, dokuma işkolu deri işkoluyla, ağaç işkolu kağıt işkoluyla, gazetecilik ve basın işkolları haber işkoluyla; kara, hava, demiryolu ve deniz işkolları ardiye ve antrepoculuk işkoluyla birleştirilecek. Yeni işkolları ''tarım ve ormancılık, avcılık ve balıkçılık'', ''madencilik ve taş ocakları'', ''petrol, kimya ve lastik'', ''gıda'', ''dokuma, giyim ve deri'', ''ağaç ve kağıt'', ''iletişim, basın-yayın ve gazetecilik'', ''mali aracılık'', ''ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar'', ''çimento, toprak ve cam'', ''metal'', ''inşaat'', ''enerji'', ''taşımacılık, ardiye ve antrepoculuk'', ''sağlık, sosyal hizmetler'', ''konaklama ve eğlence işyeri'', ''savunma'', ''genel işler'' olacak.

Taslakta yer alan geçici maddeye göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan sendikalar üyelerini, üye kayıt fişindeki bilgileri, noter adı ile kayıt tarih ve numarasını ve üyelerinin çalıştıkları işyerlerinin unvan ve sicil sayısını; işverenler ise çalışan işçilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirmek zorunda olacak. Bakanlık, bu bilgileri kendi kayıtlarıyla karşılaştırarak, kayıtlarda bulunmayan üyeliklerle ilgili değerlendirmesini taraflara bildirecek.

RADYO VE TELEVİZYON KURMA HAKKI

Taslağa göre, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun'un, özel radyo ve televizyon kurma yasağına ilişkin 29. maddesi, sendika ve konfederasyonlar hakkında uygulanamayacak. Böylece, sendika ve konfederasyonlar radyo ve televizyon kurabilecekler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, ''Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu Tasarısı Taslağı''nın da en kısa sürede sosyal taraflara gönderileceğini bildirdiler.


(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kapkaç çetesinde PKK bağlantısı
 'Uçak Pegasus'a ait, ABD'ye tescilli'
 "Başkan'ın eşi tifo"
 5 gazeteciye dava açıldı
 Danışıklı dövüş kura
 Paşaya 'dayak' davası
 Asker, borcunu 'canı pahasına' ödüyor
 Katiline aşk şiiri yazmış
 Araya giren polisi öldürdü
 'Gerekirse evimi satar peşlerini bırakmam'
 İl Sağlık Müdürü'nün iki çocuğu da salgın mağduru
 Aşkın gelemezse mahkeme gidecek
 Kuşkulu kazada sürücü er ile çavuş tutuklandı
 'Şiddet dağdaydı şimdi şehre indi'
 Şemdin Sakık'ın 'pişmanlığı'na ret
YILMAZ ÖZDİL
1 Türk dünyaya bedel... Ölürsen adam başı 3 lira
"Biz...
ÖMER LÜTFİ METE
Susurluk Don Kişot'luğu
Şemdinli vakası üstüne ancak...
UMUR TALU
İtibar ve intihar
Bir konuyla ve mağduriyetlerle...
FATİH ALTAYLI
CHP Genel Başkanlığı'na adayım var
CHP, muhalefette kan...
ERDAL ŞAFAK
Kışlada şiddet
Silahlı Kuvvetler'i şeffaflaştırmak ve AB...
Bush: Irak'ta zafer kazanacağız... Ama kimse inanmadı
Bush Irak politikasını açıkladı ama bu halkı iknaya yetmedi. ABD'nin...
CIA uçakları İngiliz hava sahasına girdi
CIA uçuşları bu sefer de İngiltere'de gündeme oturdu. Guardian ülkeye...
Bahtı Kara Kartal
Bahtı Kara Kartal
Beşiktaş, sezonun en iyi futbolunu Zenit'e karşı oynadı. Çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu