kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Tasarruflar mevduata kayar"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, borsa kazançlarının yeni yıldan başlayarak vergilendirilmesinin, tasarrufların sermaye piyasalarından uzaklaşmasına ve özellikle mevduata kaymasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Cansızlar, yılbaşından itibaren uygulanacak olan yeni sistemde, hisse senedi alım satım kazançlarına yüzde 15 oranında vergi yükü getirildiğini hatırlattı. Burada, elde tutma süresinin üç aydan bir yıla yükseltildiğini, indirim, endeksleme gibi vergi kolaylıklarının kaldırıldığını ve beyanname verme
uygulaması yerine tek oranlı tevkifat uygulamasına geçildiğini kaydeden Cansızlar, şöyle devam etti:

''Bunun yanı sıra Kanun, repo kazancı için yüzde 22, 1 yıl vadeli döviz tevdiat hesabı için yüzde 24 olan vergi oranını dahi yüzde 15'e indirirken, hisse senedi alım satım kazançlarına yüzde 15 oranında stopaj getirerek, para ve sermaye piyasaları arasında kayıtsızlık yaratmak suretiyle, tasarrufların sermaye piyasalarından uzaklaşmasına ve özellikle mevduata kaymasına neden olabilecektir.''

İMKB ÖZELLEŞTİRMESİ

İMKB'nin özelleştirmesi konusunda da Cansızlar, Kamu İhale Kurulu'nun, İMKB'nin mal ve hizmet alımlarının Kamu İhale Kanunu'na göre yürütülmesi ve danışmanlık ihale sürecine baştan başlanması gerektiği yönünde bir kararı olduğunu hatırlatarak, yaşanan sürece ilişkin bilgi verdi.

Bu karar üzerine izlenebilecek alternatif yöntemler konusunda çeşitli seçenekler üzerinde çalışıldığını ve bunların geçen yıl ilgili Devlet Bakanlığına, Maliye Bakanlığına ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığına sunulduğunu anlatan SPK Başkanı, Mart ayında izlenebilecek stratejinin belirlenmesi hususunda yeni bir yazı yazıldığını söyledi.

Bu arada Sermaye Piyasası Kanununda yapılacak değişiklik ve buna dayanılarak çıkarılacak ikincil mevzuat ile sürecin başlatılması yöntemi üzerinde de ayrıca çalışılmaların sürdüğünü açıklayan Cansızlar, ''Bu çerçevede benimsenecek yaklaşıma göre yeni bir sürecin başlaması söz konusu olabilecektir'' dedi.

MORTGAGE'DA ERKEN ÖDEME CEZASI

Mortgage tasarısında yer alan değişken faizli tercihte borcun kapatılması durumunda yüzde 2'lik ceza şartı konusunda ise Cansızlar, erken ödeme ücretine izin verilmesinin ilk bakışta tüketicinin aleyhine bir değişiklik gibi gözüktüğünü kaydetti.

Ancak bu görüşün dar bir bakış açısını yansıttığını vurgulayan Cansızlar, konut finansmanının aslında tüketici ile kredi veren arasındaki sözleşmeden ibaret olmadığını vurguladı.

''Kredi veren diğer taraftan tasarruf sahipleri ile de bir sözleşme yapmakta, bu sözleşme çerçevesinde yatırımcılardan topladığı paraları tüketicilere aktarmaktadır. Kredi veren bir aracıdır'' diyen Cansızlar, erken ödeme serbestliğinin, bankaların finansman maliyetlerini artırdığını savundu.

Bankaların erken ödeme ücreti uygulayabilmeleri durumunda artan finansman maliyetlerini, bu artışa neden olan tüketicilerden, yani erken ödeme yapan tüketicilerden tahsil edebileceğine işaret eden SPK Başkanı, ''Eğer erken ödeme ücreti tahsil etmelerine izin verilmez ise bankalar bu maliyete daha yüksek faiz oranı uygulayarak tüm tüketicilere yansıtmak zorunda kalacaktır'' diye konuştu.

KOBİ PİYASASI

KOBİ piyasası oluşturulması çalışmalarına da değinen Cansızlar, piyasayı oluşturmak üzere bir ''Kurucu Şirket'' kurulmasının gerektiğini hatırlattı.

Bu şirketin, sermaye piyasası araçlarının aracı kuruluşlar vasıtasıyla alım ve satımının yapıldığı işlem platformunu ve bunun gerektirdiği organizasyonu oluşturacak ve geliştireceğini anlatan Cansızlar, Temmuz ayında şirketin, yani Gelişen İşletmeler Piyasaları A.Ş'nin (GİP) kuruluşuna izin verildiğini belirtti.

Cansızlar, şirketin Sanayi Bakanlığına esas sözleşmesinin tescili amacıyla başvurması için ilgili yönetmelikte değişiklik gereğinin ortaya çıktığını ve bu konudaki değişikliklerin Ağustos ayında yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte artık GİP'in şirket olarak kuruluşu önünde engel kalmadığını söyledi.

KOSGEB tarafından GİP'e Ekim ayı içerisinde kurucu ortak olarak katılmak konusunda başlatılan girişim üzerine, Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TBPAKB) koordinatörlük görevi çerçevesinde gerekli işlemleri yürütmesi konusunda bilgilendirildiğini anlatan Cansızlar, şöyle devam etti:

''11 Kasım tarihinde TSPAKB tarafından KOSGEB'in ortaklık talebinin kurucular kurulu tarafından da uygun görüldüğü ifade edilerek konu hakkında Kurulumuza bilgi verildi. KOSGEB'in de yönetim kurulu üyeliğine temsilci gösterebilmesi konusundaki esas sözleşme değişikliği ile ilgili bilgiler TSPAKB'ye iletilmiş olup, esas sözleşmeye ortaklarca nihai şeklinin verilmesi bekleniyor.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Emekli Sandığı, 'mezardaki emeklilerin peşinde'
 TÜFE'de ürküten artış
 Kayıt dışı ceplere uyarı mesajı
 Nema ödemeleri 8 Aralık'ta
 Coca-Cola Efes için SPK'da
 Bizim yapamadığımızı AB yaptı
 SA 'Türkiye'nin itibarı en yüksek markası'
 Toyota, 500 bin araç üretti onda dokuzunu ihraç etti
 Telefon numaralarına yasal özgürlük geliyor
 40 yıl sonra kamu net borç ödeyecek
 AB 5 yıl sonra faiz artırdı
 Gökçek'e verilen bedava arazi mahkemelik
 Galatasaray'a SPK'dan uyarı!
 Turkcell'in ortağı Alfa Telecom, Altimo oldu
 Fransa'da cepçilere ceza yağdı
 Devlet sahte ürünlerden yılda 4 milyar dolar kaybediyor
 Erdoğan, TAV ve Turkcell için devreye girdi
 Bilgili, Akarnet'i alıp BJK'ye komşu oluyor
 Garanti 11 ayda 1.4 milyar dolar kredi sağladı
 "Yarımca'yı aldık diğer limanlar için görüşüyoruz"
 İhracat kasımda yavaşladı
 Tüpraş'ın 9 aylık net kârı 537 milyon YTL
 IMF Türkiye için 9 Aralık'ta toplanıyor
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Vergide devrim değil, ince ayar
Erdoğan Hükümeti'nin...
GAZİ ERÇEL
Altın fiyatlarının 500 doları aşması ne anlama...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dünyada faizler artarken Türkiye'de düşüş sürer...
Avrupa güneşi unutacak
Atlantik Okyanusu'ndaki Golfstrim sıcak su akıntısı hızla etkisini...
Rafet'e son uyarı
Kızlarıyla birlikte Almanya'da yaşayan şarkıcı Rafet El Roman,...
Danışıklı dövüş kura
Danışıklı dövüş kura
Sağlık Bakanlığı'nın son kurasında doğu bölgeleri için düşünülen...
Paşaya 'dayak' davası
Paşaya 'dayak' davası
Kırklareli'nde bir erin beyin kanaması sonucu ölümü nedeniyle,...
IMKB
E: 38.574 D:% 0,72
DOLAR
S: 1,357 D:% -0,184
EURO
S: 1,589 D:% -0,345
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu