kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuk suiistimaline sıkı takip
'Sevgi Annesi' olmak için evli olmak gerekmiyor

Çocuk suiistimaline sıkı takip

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK), yurt ve yuvalarda kalan yaklaşık 20 bin çocuğun, ailelerinin yanında olmalarını sağlamak amacıyla başlattığı ''Eve dönüş projesi''nin suiistimal edilmeye çalışıldığı bildirildi.

Proje kapsamında devletin çocuk başına verdiği nakdi yardım miktarının yüzde 100 artırılarak, 158.08 YTL'ye çıkarılması, bunun yanı sıra çocuklara verilen harçlık, sağlık hizmetleri, kırtasiye, giyim gibi yardımlarla bunun en az 300 YTL'yi bulmasının, ''Çocuğumu istiyorum'' diyen aile sayısını artırdığı
belirtildi.

SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, yurt ve yuvalarda yaklaşık 20 bin çocuğun bulunduğunu, hedeflerinin bu çocukların en az yüzde 50'sini aileleriyle buluşturmak olduğunu vurguladı.

Sosyal hizmet kurumlarının çocuklara sağlıktan, eğitime kadar en iyi hizmeti vermeye çalışmasına rağmen, bir çocuğun özellikle psikolojik yönden en iyi şekilde yetişmesi için aile ortamının büyük önem taşıdığını ifade eden Barış, projenin de bu amaçla hayata geçirildiğini bildirdi.

Ailelerine dönen çocukların koruma statülerinin devam ettiğini, bu nedenle bu çocuklara ileride devlet kadrolarında iş verilme şansının bulunduğunu ifade eden Barış, projenin amacına ulaştığını, ancak bazı suiistimallere tanık olmaları nedeniyle ''Çocuğumu istiyorum'' diyen ailelerin durumunun detaylarıyla incelendiğini söyledi.

Bazı ailelerin hem ödenekten faydalanmak hem de çocuğunun ileride iş sahibi olmasını garanti altına almaya çalıştığını vurgulayan Barış, bu nedenle her isteyenin çocuğunu almadıklarını, her isteyene de yurttaki çocuğunu vermediklerini ifade etti. Barış, şunları kaydetti: ''Sosyal hizmet kurumları kimsesiz ya da himayeye, yardıma muhtaç olanlar içindir. Bu nedenle sosyal hizmet uzmanlarımız ailelerin durumunu tüm detaylarıyla mercek altına alıyor. Koruma statüleri devam eden, ancak proje sayesinde ailelerinin yanına verdiğimiz çocuk sayısı 4 bine ulaştı. Çok sayıda ailenin başvurusunu da suiistimal gördüğümüz için reddettik.

Aile, çocuğa bakamayacak durumdaysa, evde şiddet uygulanıyorsa, aile bireylerinin psikolojik sorunları varsa ve ailenin çocuk için devletin ödediği parayı düşünerek çocuğunu istediği kanaatine varıyorsak, çocuğu vermiyoruz.''

''ÇOCUĞUNU VERMEK İSTEYENLER DE ÇOĞALDI''

Yurttaki çocuğunu almak isteyenlerin yanı sıra yurt ve yuvalara çocuklarını vermek isteyenlerin de artış gösterdiğine dikkati çeken Barış, şöyle devam etti: ''Bu ailelerin de amacı hem çocukları için nakdi yardım, hem de ilerdeki iş imkanını garantiye almak. Bu nedenle (çocuğuma bakamıyorum) diyenlerin beyanlarının gerçek olup olmadığını detaylarıyla araştırıyoruz. Bu amaç doğrultusunda sosyal hizmet kurumlarının kapısını aşındıranları kabul etmiyoruz.''

Türkiye genelinde SHÇEK'e bağlı 86 çocuk yuvası ve 108 yetiştirme yurdu bulunduğunu ifade eden Barış, şunları söyledi: ''Sosyal hizmet kurumlarımızda kalan çocukların yüzde 80'den fazlasının ya annesi ya da babası var. Bu nedenle tüm kurumlarımızda, görevlilerimiz, anne ya da babası hayatta olan çocukların ailelerine ulaşıyor. Proje hakkında bilgi veriliyor. Çocuklarını yanlarına almaları halinde yapılacak nakdi yardımları bildiriyor. Aile kabul ederse, sosyal hizmet uzmanlarımız inceleme başlatıyor.''

''OĞLUMU İSTEMEM KIZIMI İSTERİM''

SHÇEK Adana İl Müdürü Muzaffer Aygün ise proje kapsamında bugüne kadar 42 çocuğun ailesiyle buluşturulduğunu, yurt ve yuvalarda halen 300 civarında çocuğun fiilen kaldığını belirterek, projenin suiistimal edilmek istenmesinin kendilerini güç durumda bıraktığını bildirdi.

Aygün, yurtta biri erkek, diğeri kız iki çocuğu bulunan bir babanın günlerce kurumlarına gelerek çocuklarından sadece kızını istediğini belirterek, ''Bu baba, (kızım evde çamaşırımı yıkasın) diyor. Yaptığımız araştırmada, bu kişinin alkolik ve işsiz olduğunu belirledik. Böyle bir babaya çocuğu vermemiz söz konusu olamaz'' diye konuştu.

(AA)






1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Aile içi şiddete karşı koruma
 ''Sözünde dur, AIDS'i durdur''
 "Tarama sürecine iyi başladınız"
 Küresel ısınma karşı eylem
 İtalya'dan desteğe devam
 PKK'nın kaçırdığı polis 53 gündür bulunamadı
 15 canın bedeli 50 YTL
 İtirafçı Ateş jandarma timinde 'haber elemanı'
 Şehitlerin emaneti bu okulda
 Halkımın vücut diline göre hareket ediyorum
 "Asker'e kırmızı pasaport" tartışması
 Yüksek Askeri Şûra bugün toplanıyor
 Pamuk davasına AP'den gözlemci
 Malatya'da şebeke suyunda 'dışkı' çıktı
 Hollanda Türk askeri arıyor
 Askeri üste korkunç kaza
 'Bile bile AIDS' davası yeniden
YILMAZ ÖZDİL
The cihaz...
Cihaz dedin mi, üstümüze yok.
Karlanan...
ALİ KIRCA
Ağlamak güzeldir!
Artık, herkes kabul ediyor ki, bu...
UMUR TALU
İç hizmet ve dış merak
Şemdinli astsubayları",...
FATİH ALTAYLI
Tanık Türk basını
FIFA, İsviçre maçında meydana gelen...
ERDAL ŞAFAK
Ankara'da bir konuk
Batı'nın Tahran'daki yeni yönetime...
ÖMER LÜTFİ METE
'Bağlanın ve bekleyin gelip sizi öldüreceğim'
Aylar...
İsrail-Filistin barış için aynı takımda
Ortadoğu'nun kanayan yarası İsrail ve Filistin sınır...
Saddam sayesinde satışları patladı
Devrik Irak ideri Saddam Hüseyin ve birlikte yargılandığı...
Gökdeniz dönüyor
Gökdeniz dönüyor
Tahkim Kurulu, yarın yıldız oyuncunun dosyasını son kez görüşecek.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu