kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
''Sözünde dur, AIDS'i durdur''
Rakamlarla Türkiye'de AIDS gerçeği
Toplam 25 milyon kişi AIDS nedeniyle öldü

''Sözünde dur, AIDS'i durdur''

Çağın vebası olarak bilinen AIDS hastalığına dikkatlerin çekilmesi amacıyla bu yılki Dünya AIDS Günü'nün sloganı, ''Sözünde Dur, AIDS'i Durdur'' olarak belirlendi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, 1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde, bakanlığın öncülüğünde ''Ulaşılması Zor Topluluklar'' olarak adlandırılan eşcinseller, yasadışı seks ticareti yapanlar ve uyuşturucu madde bağımlılarının eğitilmesi için proje başlatıldığını açıkladı. Buzgan, Türkiye'de 72 ilde 2 bin dolayında HIV pozitif kişi bulunduğunu
kaydetti.

Buzgan, Dünya AIDS Kampanyası tarafından, bu yılki Dünya AIDS Günü'nün ana sloganının ''Sözünde Dur,AIDS'i Durdur'', yardımcı sloganının ise ''AIDS'e Sırtını Dönme'' olarak belirlendiğini söyledi.

AIDS'in, HIV nedeni ile oluşan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılan bir hastalık olduğuna işaret eden Buzgan, dünyada her gün 14 bin yeni HIV enfeksiyonunun meydana geldiğini söyledi.

Buzgan, Birleşmiş Milletler AIDS kuruluşunun tahminlerine göre, geçen yıl dünyada 37.2 milyon erişkin ve 2.2 milyon çocuğun HIV taşıyıcı olduğuna işaret ederek, 2004 yılında 4.9 milyon yeni HIV vakasının rapor edildiğini söyledi. Bu vakaların 640 bininin 15 yaş altı çocuklar olduğunu kaydeden Buzgan, enfekte olanların yaklaşık yarısının 25 yaş altı gençler
olduğunu bildirdi.

Geçen yıl 3.1 milyon kişinin AIDS'ten öldüğünü bildiren Buzgan, ''AIDS hastalığının daha çok gelişmiş ülkelerde yaygın olduğu gibi yanlış bir kanı var. Aslında vakaların yüzde 95'i gelişmekte olan ülkelerde, özellikle de Afrika kıtasında görülüyor'' diye konuştu. Buzgan, AIDS hastalığının tedavisinin çok maliyetli olduğunu, yıllık ilaç giderlerinin astronomik rakamlara ulaştığını belirterek, bunun hastaların tedaviden faydalanmasını zorlaştırdığını söyledi.

TÜRKİYE'DE İLK VAKA 1985'DE GÖRÜLDÜ

Türkiye'de ilk AIDS vakasının 1985 yılında görüldüğünü kaydeden Buzgan, bu tarihte bir AIDS ve bir taşıyıcı olmak üzere toplam 2 vaka tespit edildiğini bildirdi.

Aralık 2004 yılı sonu itibarıyla, 551'i AIDS, bin 371'i taşıyıcı olmak üzere, vaka sayısının toplam bin 922'ye ulaştığını kaydeden Buzgan, bu sayının 2005 yılında 2 bine ulaştığının tahmin edildiğini söyledi.

KORUNMASIZ CİNSEL İLİŞKİYE DİKKAT

Buzgan, Türkiye'de vakaların yarısından çoğunun korunmasız cinsel ilişki sonucu enfekte olduğunu belirterek, diğer ülkelerde genellikle damar içi uyuşturucu madde kullanımı ya da homoseksüel ilişki sonucu bu hastalığın bulaştığına işaret etti.

Türkiye'de vakaların daha çok büyük metropoller ya da turistik yerlerde görüldüğünü anlatan Buzgan, AIDS vakasının bildiriminin yapıldığı il sayısının 72 olduğunu söyledi. Buzgan, bildirim yapılan kişilerin yüzde 16'sının yabancı uyruklu, geri kalanının da Türk vatandaşı olduğunu bildirdi.

ULAŞILMASI ZOR TOPLULUKLAR EĞİTİLECEK

Buzgan, Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde ''Ulaşılması Zor Topluluklar'' olarak adlandırılan eşcinseller, yasadışı seks ticaretiyle uğraşanlar, mahkumlar ve damar içi uyuşturucu madde kullananların eğitilmesi amacıyla bir proje başlatıldığını bildirdi. Buzgan, ''Sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde yürütmeyi planladığımız proje, öncelikle hedef kitlemiz içine aldığımız bu grupların hem kendileri hem de çevreleri açısından, gerekli önlemlerin alınması konusunda eğitilmesini öngörüyor'' diye konuştu.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon'da yürütülecek projenin, merkezi Cenevre'de bulunan Küresel Fon adlı kuruluş tarafından finanse edildiğini kaydeden Buzgan, 3.8 milyon dolarlık projeyle sektörler arası ilişkilerin geliştirileceğini bildirdi.

'Türkiye Üreme Programı'' kapsamında yürütülecek, 850 bin Avro'luk ikinci bir projeyle de AIDS ve cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların surveyansının geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Buzgan, ''Türkiye'de bir ilk olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Trabzon'da yaygınlık araştırması yapılacak'' diye konuştu.

''GİZLİLİK VE İKİYÜZLÜLÜK HIV İÇİN GİRİŞ KAPISI''

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Buzgan, AIDS ile ilgili olarak toplumun bilinçlendirilmesi konusunda şunlara dikkat çekti:

-''AIDS'in ailelerimizi ve toplumumuzu parçalamasına izin
vermemeliyiz,

-Hastalık taşıyorsak kan bağışında bulunmamalıyız,

-Gizlilik ve ikiyüzlülük HIV için güzel bir giriş kapısıdır. Hastalık taşıyorsak cinsel partnerimize durumumuzu açıklamalı ve onu hastalığımızdan korumak için kondom kullanmalıyız,

-Tek eşliliği ve sadakati önemsemeliyiz. Birden farklı kişiyle ilişki geriye dönüşümsüz sonuçlar doğurabilir,

-Kondom kullanımını teşvik etmeliyiz. Korunmasız ilişkiler hayatımızı karartabilir. AIDS'in kimde olduğunu dışarıdan bakarak anlayamayız. Bu nedenle korunmasız her ilişkide risk olduğunu bilmeliyiz. Özellikle para karşılığı seks yapan kişilerin çok sayıda kişi ile cinsel ilişkiye girdiklerini hatırladığımızda, bu kişilerin daha yüksek oranda risk taşıdığını bilmeli ve kendimizi korumalıyız,

-Sosyal, kültürel ve ekonomik nedenler sonucu erkekler kadınlarla olan ilişkilerinde daha etkin bir durumdadırlar. Bu durum onlara gerekli önlemleri almak konusunda daha fazla kontrol şansı ve sorumluluk getirmektedir. Onurlu davranışın kendimizi ve çevremizdekileri korumaktan geçtiğini unutmamalıyız. Eşinize hastalık bulaştırırsanız bunu ona nasıl söylerdiniz? Dahası kendinizi bir ömür boyu affedebilir misiniz?

-AIDS'lilere, ailelerine yardımcı olmalıyız. Onların inkar tepkileri ve depresyona girmeleri ile mücadele etmeliyiz. Sizin başınıza gelseydi ne hissederdiniz?

-Çocuklarımızı ve gençleri hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yollarını anlatmalıyız. Cinselliği yok saydığımız zaman çocuklarımız bu konuya daha bir ilgi duyarlar ve başka yerlerden öğrenmek isterler,

-HIV/AIDS taşıdığını öğrendiğimiz kişileri suçlamamalı, yargılamamalı ve dışlamamalıyız. Unutmamalıyız ki, hepimiz HIV/AIDS riski ile karşı karşıyayız,

-HIV/AIDS günlük yaşamdaki sosyal ilişkiler, yanaktan yanağa öpüşmek, aynı tabaktan yemek yemek, aynı bardak, kaşık, çatalı kullanmak, aynı kıyafetleri giymek ya da aynı tuvalet/banyoyu kullanmakla bulaşmaz. Bu nedenle AIDS'e yakalananları dışlamamalı,
onlara destek olmalı, onların da bizlerle aynı haklara sahip olduğunu unutmamalıyız,

-Damar yoluyla uyuşturucu kullanımı yüksek AIDS bulaşma riski taşır. Bu nedenle çocuklarımızı ve gençlerimizi uyuşturucu maddelerden korumalı, arkadaşlarını tanımaya çalışmalı, çocuklarımızla iyi bir iletişim kurmalıyız.''


(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Aile içi şiddete karşı koruma
 "Tarama sürecine iyi başladınız"
 Küresel ısınma karşı eylem
 Çocuk suiistimaline sıkı takip
 İtalya'dan desteğe devam
 PKK'nın kaçırdığı polis 53 gündür bulunamadı
 15 canın bedeli 50 YTL
 İtirafçı Ateş jandarma timinde 'haber elemanı'
 Şehitlerin emaneti bu okulda
 Halkımın vücut diline göre hareket ediyorum
 "Asker'e kırmızı pasaport" tartışması
 Yüksek Askeri Şûra bugün toplanıyor
 Pamuk davasına AP'den gözlemci
 Malatya'da şebeke suyunda 'dışkı' çıktı
 Hollanda Türk askeri arıyor
 Askeri üste korkunç kaza
 'Bile bile AIDS' davası yeniden
YILMAZ ÖZDİL
The cihaz...
Cihaz dedin mi, üstümüze yok.
Karlanan...
ALİ KIRCA
Ağlamak güzeldir!
Artık, herkes kabul ediyor ki, bu...
UMUR TALU
İç hizmet ve dış merak
Şemdinli astsubayları",...
FATİH ALTAYLI
Tanık Türk basını
FIFA, İsviçre maçında meydana gelen...
ERDAL ŞAFAK
Ankara'da bir konuk
Batı'nın Tahran'daki yeni yönetime...
ÖMER LÜTFİ METE
'Bağlanın ve bekleyin gelip sizi öldüreceğim'
Aylar...
İsrail-Filistin barış için aynı takımda
Ortadoğu'nun kanayan yarası İsrail ve Filistin sınır...
Saddam sayesinde satışları patladı
Devrik Irak ideri Saddam Hüseyin ve birlikte yargılandığı...
Gökdeniz dönüyor
Gökdeniz dönüyor
Tahkim Kurulu, yarın yıldız oyuncunun dosyasını son kez görüşecek.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu