kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Yumağın doğru ucu

Fly Havayolları'nın Dışişleri'nin onayıyla aybaşında Erbil ve Süleymaniye seferlerini başlatacağını açıklaması, Türkiye'nin Kuzey Irak politikasındaki değişikliğin en çarpıcı örneklerinden birini oluşturuyor. Bu yeni politikayı "Fiili gerçekleri kabullenip, dostluk elini uzatmak" diye özetleyebiliriz.

Her ne kadar Dışişleri resmen doğrulamaktan kaçınsa da Türkiye'nin Kuzey Irak politikası köklü değişim geçiriyor. Yeni çizgiyi, "Görmezlikten gelemeyeceğiniz gerçeklere göre rota çizmek" diye özetleyebiliriz.
Kabul etmek gerekir ki, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün 29 Ekim resepsiyonundaki açıklaması, politika değişikliğine giden yoldaki mayınları temizledi: "Bizde hep aşiret reisi olarak bakma alışkanlığı vardı. Şimdi Talabani cumhurbaşkanı, Barzani başka konumda. Durumun değiştiğini kabul etmeliyiz."
Barzani'nin başka konumda olduğunu söylemek, Kuzey Irak'ın da "başka konuma" geçtiğini kabullenmek demek.
Özkök'ün gerçekçi yaklaşımıyla eli güçlenen hükümet, Barzani'yle "Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı" sıfatıyla ilk teması Erbil'e gönderdiği MİT Müsteşarı Emre Taner'le kurdu.
Devamı için 15 Aralık'ta Irak'ta yapılacak seçimlerin sonucu beklenecek. Ancak bu bekleyiş ya da geçiş süreci ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine engel olmayacak.
Fly Havayolları'nın Dışişleri'nin onayıyla Erbil ve Süleymaniye'ye düzenli seferler başlatma kararı almasını, Onur ve Atlas havayollarının onu izlemeye hazırlanmalarını, bu doğru tercihin işaretleri olarak görmek gerekiyor.

Güneydoğu'ya önemli katkı
Çünkü Kuzey Irak her gün daha da zenginleşiyor. Uçsuz bucaksız şantiyeye dönüşen bölgede hergün yeni bir projenin temeli atılıyor: Gökdelenler, büyük oteller, alışveriş merkezleri, otoyollar, hastaneler, okullar, bakanlık binaları... 2 milyon nüfuslu Erbil'e dünyanın her yerinden işadamları, şirket temsilcileri akın ediyor. Tabii Türkler de. (O işadamlarını Erbil'e Alman, Ürdünlü, Abudabili havayolu işletmecileri taşıyor. Hem de İstanbul üstünden. Neden Türk havacılık şirketleri de yarışa katılmasın?) Ayrıca Güneydoğu'dan yığınla küçük girişimci orada yatırım yapıyor. Restorandan marketçiliğe kadar. Yine Güneydoğu'dan çok sayıda işçi inşaatlarda çalışıyor. Ayda 1300-1400 dolar ücretle.
Hepsi bu kadar da değil. Gıdadan beyaz eşyaya, inşaat malzemelerine kadar her türlü mal Türkiye'den gidiyor. Alın size sıcağı sıcağına bir örnek daha: Kürdistan Bölgesel Yönetimi dün Silopi'ye 16 kilometre uzaklıktaki Kabaruk'ta 3 kuyu açarak petrol aramalarını başlattı. Sondaj platformları Türkiye üstünden ulaştırıldı. Ankara'ya gelmesi beklenen Bölgesel Hükümet Başbakanı Necirvan Barzani bu yardım için teşekkür etti.
Türkiye'nin taahhüt hizmetleriyle, ticaretle, Türk vatandaşlarının ailelerine gönderdikleri paralarla bu yıl Kuzey Irak pazarından en az 15 milyar dolarlık pay alacağı söyleniyor.
Özetle, onların ifadesiyle, "Kuzey Irak ekonomik açıdan Türkiye'nin arka bahçesi haline geldi."
Şimdi, bu bölgeyi bazı kuşkuların tutsağı olarak Türkiye'den uzak tutmak mı doğru politika, yoksa "arka bahçe"de varlığımızı güçlendirmek mi?
Ayrıca her ailenin en az 2 arabaya sahip olduğu, ev fiyatlarının bir yılda 6-7 kat arttığı (onlar da yakında mortgage sistemine geçerlerse şaşmayın) bir zenginlikten Güneydoğu halkının pay alması, ekonomik ve sosyal olarak azımsanacak şey mi?
"Ya oralarda başka sevdalara kapılırlarsa" korkusuna gelince. Onları aşmanın da tek çaresi var: Kuzey Irak'la ilişkileri düzgün zemine oturturken, Güneydoğu halkının da yararlanacağı demokratik reformları yapmak.
Göreceksiniz, Kuzey Irak'ta konsolosluk açılması yakında gündeme gelecek. Barzani'nin Ankara'da temsilciliği var, Türkiye'nin Erbil'de niye olmasın? Hele Batı ülkeleri peşpeşe açarken...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 40 gün 40 gece   / 29-11-2005
 Demokrasi ve ekonomi   / 28-11-2005
 Fırtına yaklaşırken   / 27-11-2005
 İşte geldiğimiz noktanın resmi   / 26-11-2005
 Askeri konuşturmak   / 25-11-2005
 Bir dünya olayı   / 24-11-2005
 Kasımın üç günü   / 23-11-2005
 Dört ay arayla iki G.Doğu gezisi   / 22-11-2005
 Ya atı alan Fırat'ı geçerse?   / 21-11-2005
 Salon coşkulu meydan suskun   / 20-11-2005
YILMAZ ÖZDİL
Hatır için kaynatılmamış su bile içilir...
Dün dedim ya,...
UMUR TALU
Vatan borcu kart borcu!
Sabah'ın dünkü manşetine...
FATİH ALTAYLI
Cumhurbaşkanı-mız sağ ve esen mi?
Türkiye yine...
ERDAL ŞAFAK
Yumağın doğru ucu
Fly Havayolları'nın Dışişleri'nin...
'Suç işlemelerini bekleyemeyiz'
ABD Dışişleri Bakanı, CIA'nın Avrupa'daki bazı ülkelerde gizli sorgu...
'Söyledikleriyle patronun kim olduğunu gösterdi'
Yabancı basına göre devrik lider Saddam, "İşgalcilere emredin" diye...
Hakan'a güvendim
Hakan'a güvendim
F.Bahçe maçındaki Hakan Şükür seçimiyle tartışılan Gerets,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu