kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye dünyanın hafif ticari aracını üretiyor

Türkiye'de üretilen ticari araçlar, tüm dünyaya ihraç ediliyor. 2004'te 200 bin adet araç ihraç edilirken, elde edilen gelir 2.5 milyar doları buldu. İhracat bu yıl 3 milyar doları zorluyor.

Son yıllarda gerçekleşen yatırımlarla Avrupa'nın hafif ticari araç üretim merkezlerinden biri olan Türkiye, 2004 yılında hafif ticari araç ihracatından 2.5 milyar dolar gelir elde etti. Bu yıl ihracatın 3 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Fiat Doblo'yla başlayan hafif ticari araç üretim atağı son iki yılda Ford, Hyundai ve Peugeot ile devam ederek büyüdü. Bunun sonucunda Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı krizlerde adeta bir can simidi haline gelen hafif ticari araç ihracatı, iç pazarda daralan otomotiv sektörünün de, bu zor dönemlerde ayakta kalmasını sağladı. Tofaş'ın dünya için ürettiği Doblo'dan sonra Ford Otosan da Gölcük'teki fabrikasında ürettiği Ford Transit ve Transit Connect'leri Avrupa'ya ihraç ediyor. Tofaş ve Ford'u 2003 yılında Hyundai de takip ederek İzmit'te Starex modelini üreterek 60 ülkeye ihracata başladı. Karsan ise geçtiğimiz yıllarda Bursa'da üretilen Peugeot Partner'i ihraç ederek, ihracatçılar arasında katıldı.

FIAT DOBLO
Türkiye'nin Avrupa'nın üretim merkezi olmaya başlaması Tofaş ve Fiat'ın yaptığı işbirliği ile Doblo modelinin Türkiye'de üretilmesi ile start aldı. 2000 Eylül'ünde üretimine başlanan Fiat Doblo ilk yıl içinde 100 bin adet üretilerek bir rekora imza atmıştı. Bu üretimin yüzde 90'ı dünyanın 43 ülkesine ihraç edildikten sonra bugün ihracat yapılan ülke sayısı 54'e ulaştı. Tofaş, şimdi de başka büyük bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Tofaş, lisans hakkı kendisinde olan yepyeni bir hafif ticari aracı, Fiat, Peugeot ve Citroen için Bursa'da üretmeye başlayacak. Minicargo adındaki aracın üretimi 2008 yılında başlayacak.

TRANSIT CONNECT
2002 yılında satışa sunulan ve 3.5 yıl süren bir ürün geliştirme sonucunda ortaya çıkan Ford Transit Connect'in üretiminde ilk çalışmalar Amerika-Detroit'te başlamıştı. Üretim aşamasına gelindiğinde proje ekibi Türkiye'ye taşınmış, 2002 yılının 17 Haziran'ında da Ford Otosan Kocaeli fabrikasında aracın seri üretimine başlanmıştı. Ford Otosan, Haziran 2002'de sadece Türkiye'de üretilen Transit Connect'i üretim bandından indirmiş ve Temmuz 2002'de düzenlediği bir törenle Avrupa'ya ilk ihracatını gerçekleştirmişti. Transit Connect, Ford Otosan için Avrupa'da üretim merkezi olma yolunda atılmış ilk adım oldu. Belçika-Genk şehrinde bulunan Ford Fabrikası'ndaki Transit üretiminin Kocaeli fabrikasına kaydırılmasıyla birlikte, 2004 yılında üretim kapasitesi yılda 200 bin araca çıktı.

PEUGEOT PARTNER
1996 yılında ticari vasıta üreticileri arasına katılan Karsan, 1980 yılında Peugeot lisansı altında J9 minibüs ile hafif ticari vasıta üretimine başladı. Daha sonra 1997 yılında Peugeot Partner, 2000 yılında Peugeot Boxer Van/Minibüs ve Fiat Ducato minibüs modellerinin üretimi ile günümüze değin ticari vasıta üreticiliği sektöründeki yerini korudu. Geçtiğimiz günlerde Peugeot ile varılan anlaşma doğrultusunda 2004 yılı içerisinde tasarımı ve prototipi Karsan tarafından geliştirilen 'uzun Partner' modelinin üretimi gerçekleştirilecek. Böylelikle, tasarım, mühendislik ve prototip araç imalatı alanlarında da kendini ispat eden Karsan, Peugeot Partner'in bu uzun versiyonunun üretimine Aralık ayında başlayacak.

HYUNDAI STAREX
Öncelikle iç pazarda satılacak ve daha sonra çevre ülkelere ihracatı gerçekleştirilecek olan bu yeni modelin üretiminden yılda 50 Milyon Euro ek satış hasılatı elde edilmesi hedefleniyor. Karsan 2004 yılında 17 bin araç üretmiş ve 281 milyon dolar ciro elde etmişti. Hyundai Assan, yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırımla Starex'lerin bölgedeki tek üretim merkezi haline geldi. Yerli Starex'leri Avrupa ülkelerinin yanı sıra başta Ortadoğu ve Afrika ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya olmak üzere 60'a yakın ülkeye ihraç ediyor. Hyundai Assan, Starex dışında H100 Panelvan'ların da üretimini gerçekleştiriyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER OTOMOTİV HABERLERİ
 Otomobil aşkı hiç bitmiyor
 At arabasından otomobile
 Türk imzalı araçlara ödül
 Türk yöneticiler kapışılıyor
 Oto Fuarı'mız uluslararası oldu
 Aküden motor üretimine
 1.2 milyon ekmek yiyor
 Türkler otomobilde gri rengi tercih ediyor
 Yarışlardan alnımızın akıyla çıktık
 Dünya devlerinden Türkiye'ye övgü
 Teknolojimizi yarına hazırlayalım
 İhraç projelerinde yerlilik oranı istenilen seviyede değil
 Asyalıların ikinci Avrupa çıkarması
 Otomobile olan aşkımız bitmiyor
 Trafikteki araç sayısı arttı otoyollar 1900 km'ye uzadı
 En büyük rakibimiz Doğu Avrupa ülkeleri
 Otomobil satışında "showroom" dönemi
 Kamyonda Türk damgası
 Türk otobüscülerin Avrupa çıkarması
 Bursa, Fiat'ın üç üretim üssünden biri oldu
 Ticaride ihracat yüzde 22 arttı
 Son 5 yıllık ihracat 1 milyon adedi geçti
 Ticari araç pazarı KOBİ'lerle büyüdü
 Ticarilere rekor dayanmıyor
 Şirket imajını, kullandıkları aracın markasıyla...
 Türkiye sevdalısıyız, kriz zamanı bile yatırım yaparız
 Türkiye'nin ilk otomobili Devrim
 Otomotiv Türkiye'nin teknoloji çıtasını yükseltti
 Üretim artışında dünya devlerini solladık
 Otomotivde yeni dönem 2006 Ocak'ta başlıyor
 Dünyada üretilen her 100 otonun 1'i Türk
 Montaj sanayinden %100 yerli otomobil üretimine
 Otomotiv ekonominin itici gücü
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu