kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Trafiğe çözüm arayışı
Trafiğe çözüm arayışı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentteki ulaşım sorununu çözmek için raylı sistemden, kavşak ve yol yatırımlarına kadar 116 proje hazırladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, 2006 yılı bütçesinin yaklaşık yüzde 60'ını ulaşım yatırımlarına ayıran belediye, kentin ulaşım ve trafik sorununa hazırladığı 116 projeyle köklü çözüm arıyor.

Trafik sorununun çözümünde araçlar yerine insanların taşınmasını sağlayacak raylı sistem yatırımlarına öncelik veren Büyükşehir Belediyesi, bir kısmı yeni başlayan, bir kısmı
da bitmek üzere olan toplam 55 kilometre uzunluğunda raylı sistem hattının inşaatını sürdürüyor. Raylı sistem projeleriyle İstanbulluların toplu, güvenli, konforlu ve hızlı ulaşımı tercih etmesi ve mevcut karayollarında önemli bir rahatlama sağlaması bekleniyor.

Marmaray ile entegre hale getirilecek 22 kilometre uzunluğunda saatte tek yönde 35 bin yolcu kapasitesine sahip 15 istasyonun yer alacağı Kadıköy-Kartal metrosu, 4.4 kilometre uzunluğunda saatte tek yönde 12 bin yolcu kapasiteli 4 istasyonun yer alacağı Otogar-Bağcılar raylı sistem hattı, 4.25 kilometre uzunluğunda saatte tek yönde 70 bin yolcu taşıma kapasiteli 3 istasyonun yer alacağı 4. Levent-Ayazağa metrosu, inşaatına yeni başlanan raylı sistemler arasında yer alıyor.

Kadıköy-Kartal metrosu ve Otogar-Bağcılar raylı sistem hattının 2007 yılı Şubat ayında, 4. Levent-Ayazağa metrosunun da 2008 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor.

BİTMEK ÜZERE OLAN RAYLI SİSTEM PROJELERİ

Raylı sistemler arasında 9 istasyonun yer alacağı, 15 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip 5.9 kilometre uzunluğundaki Zeytinburnu-Güngören-Bağcılar cadde tramvayı ile 2 istasyonun yer aldığı 7 bin 500 yolcu taşıma kapasiteli 640 metre uzunluğundaki Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi (Aralık sonunda ilk tren hareketi gerçekleşecek) Şubat ayında hizmete açılacak.

Toplam 17 istasyonun yer alacağı, saatte tek yönde 15 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip 12 kilometre uzunluğundaki Sultançifliği-Edirnekapı hafif metro hattı ise Mayıs ayında hizmete girecek.

İki istasyonun yer alacağı saatte tek yönde 70 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip 2.6 kilometre uzunluğundaki Taksim-Unkapanı Metrosu, yine 2 istasyonun yer aldığı 2.6 kilometre uzunluğundaki Unkapanı-Yenikapı metrosu ve 700 metre uzunluğunda 35 bin yolcu taşıma kapasiteli Aksaray-Yenikapı Metrosu da 2008 yılı sonunda tamamlanmış olacak.

2006 YILINDA İHALESİ YAPILACAK 4 HAT

Büyükşehir Belediyesi, yatırım programına aldığı 4 büyük raylı sistem hattının ihalesini ise 2006 yılı içinde gerçekleştirecek. Buna göre 19 istasyonun yer alacağı saatte tek yönde 35 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip 20 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-Küçükçekmece-Avcılar-Beylikdüzü Hafif Metro Hattı 2010 yılında bitecek.

Toplam 13 istasyonun yer alacağı saatte tek yönde 35 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip 15 kilometre uzunluğundaki Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu-Samandıra Hafif Metro Hattı 2010 yılında tamamlanacak.

8 istasyonun yer alacağı saatte tek yönde 75 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip 12 kilometre uzunluğundaki Yenikapı-Bağcılar metro hattının 2009 yılı, yine 8 istasyonun yer alacağı 75 bin yolcu taşıma kapasiteli 12 kilometre uzunluğunda Bağcılar-Mahmutbey-İkitelli-Olimpiyat Köyü metro hattının da 2010 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Beşiktaş-Şişli-Otogar metro hattı, Sefaköy-İkitelli-İSTOÇ havaray hattı ile Haliç çevresi tramvay hattının proje çalışmaları ise devam ediyor.

YOL VE KAVŞAK ÇALIŞMALARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, karayollarında yaşanan tıkanıklıkları gidermek için de birçok yeni kavşak ve yol projesi yürütüyor.

Bu kapsamda, Mart 2004'ten bugüne kadar 8 ayrı yolun yapımı tamamlandı, 32'sinin inşaatı devam ediyor, 32'sinin inşaatına yeni başlandı, 30'unun da ihalesi devam ediyor. Ayrıca tıkanan 6 noktanın uygulama projesi bitirildi, 51'inin uygulama projesi hazırlanıyor, 29'unun uygulama projesi ise ihale aşamasında bulunuyor.

Bir ayda tamamlanarak hizmete açılan Maslak Oto Sanayi Kavşağı'nın yanında inşaat çalışmaları süren 26 yol ve kavşak çalışması ve bitiş tarihleri de şöyle:

''İkitelli Kavşağı 30 Aralık, Ambarlı Kavşağı 31 Aralık, Ümraniye Dudulu Kavşağı da 31 Aralık 2005 tarihinde açılacak.

Kadıköy-Hasanpaşa-Uzunçayır Kavşağı 15 Şubat 2006, Bağlarbaşı Kavşağı, Kısıklı Caddesi Alt Geçidi Bağlantı Yolları ve Ortak Altyapı Çalışmaları 12 Mart 2006, Bağcılar-Güneşli-TEM Bağlantı Yolu ve Kavşağı (büyük ölçüde tamamlandı), Eyüp Saya Yolu Alt Geçit Köprüsü 11 Nisan, Davutpaşa Kavşağı 15 Nisan, Esenler-Otogar Kavşağı 15 Mayıs, Esenler Hal Kavşağı Haziran 2006'da tamamlanırken, Bağcılar-TEM Bağlantı Yolu ile Metris kavşağı da yakında açılacak.

Edirnekapı, Ayazağa, Maltepe, Samandıra kavşaklarında düzenleme çalışmalarının yanı sıra Kartal-Samandıra-TEM bağlantısı ile Balıkesir Caddesi kesişmesindeki trafik yeniden düzenleniyor.

Mahmutbey Atatürk Caddesi Kavşak Düzenleme ve Alt Geçit Projesi yakında tamamlanıyor. Bayrampaşa Kadife Kavşağı ilave üst geçit ve bağlantı yolları kısa sürede hizmete girecek.

Zeytinburnu 58. Bulvar, İnönü ve Seyitnizam Caddeleri yeniden düzenlenerek bölgeye bir yer altı otoparkı yapılıyor. Kadıköy-İçerenköy meydanı ve yakın çevresi ile Maltepe Büyükyalı Deresi bağlantı yolu inşaatıyla bölge yolları yeniden düzenleniyor.

Topkapı Şehir Parkı içindeki tramvay ve karayolu inşaatı tamamlanıyor. Topkapı-Çobançeşme arası D-100 Karayolu (E-5) şerit düzenlemesi ve yanyol inşaatı devam ediyor. Ümraniye Hatboyu Caddesi yolu ortak altyapı inşaatı tamamlanıyor.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 'Babam ve oğlum' rekora gidiyor
 Gökhan Demirkol tutuklandı
 'Halk otobüsünde tecavüz' iddiası
 En iyi 7 Türk otel
 Ricky Martin ve BM el ele
 Sahte karneyle doğum
 Kart borcu intiharı aileyi perişan etti
 Tek çare atlamaktı
 Masada küfürler meze oldu!
 Öfkeyle göç etti gururumuz oldu
 Cumhurbaşkanı Sezer Picasso sergisini gezdi
 Çıplak fotoğrafları delil olarak sundu
 İstanbul'un ulaşım sorunu 116 yeni projeyle çözülecek
 Kaset çıkarırsa şaşırmayın
REHA MUHTAR
Yalamadan, kalaylamadan kazıklamadan...
Hayır... Tam...
EMRE AKÖZ
Buna şerbet denir efendiler
Yanılmıyorsam 1995...
MEHMET BARLAS
Sofraya oturmadan Çankaya'ya mı çıkacak?
Doğan Haber...
ALİ KIRCA
Alt-üst olan kimlikler!..
Aslında haber, tam da...
SAVAŞ AY
Okullar 4 oldu A Takımı'nın keyfi 4 köşe!..
Kimseler...
HINCAL ULUÇ
Bizim adımız, Türk.. Türkler!..
Neyi tartışıyoruz ki...
Ümit-Tümer takası
Ümit-Tümer takası
Mutsuz olduğunu söyleyip 'kopma' sinyali veren Galatasaray'ın golcüsü...
Kaçan kaçana
Kaçan kaçana
Bir zamanlar futbolcuların formasını giymek için can attığı...
Serçe parmak biliyorsa başparmak da bilir
AK Partili Torun, "Şemdinli, birkaç askerin karıştığı lokal bir...
Erdoğan: İçki ruhsatı alamayan bize gelsin
Belediye tesislerinde alkol yasağını Anayasa'ya dayandıran Başbakan,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu