kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İki kurum iki farklı sonuç

Malatya'da hafta başından bu yana süren ishal salgını nedeniyle hastaneye başvuranların sayısı 5 bin 685'e ulaştı. Malatya İnönü Üniversitesi: "Şehir içme suyunda rotavirüs antijeni saptandı." Sağlık Bakanlığı: "Şehrin su kaynağından alınan numuneler temiz."


Malatya İnönü Üniversitesi, Malatya il merkezindeki şehir içme suyu ile ilgili laboratuvar incelemesinde, salgın nedeni olarak şehir içme suyunda rotavirus antijeninin saptandığını, bu antijene hastaların dışkılarında da rastlanıldığı bildirdi. Ayrıca il sağlık
müdürlüğünden üniversiteye gönderilen su örneklerinde de kolibasiline rastlandığı kaydedildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: SU TEMİZ

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan ise Refik Saydım Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün yaptığı incelemelerin ardından, Malatya'nın ana şebeke suyunun temiz olduğunun, kirlilik bulgusu saptanan bölgeleri besleyen şebekenin ise lokal olarak kirlilik gösterdiğinin anlaşıldığını bildirdi.

SADECE İKİ NOKTADA KOLİFORM BAKTERİ VAR

Buzgan, şöyle devam etti: ''Hastaların çoğunun rutin gaita incelemelerinde etiyolojiyi açıklayacak önemli bir patoloji saptanmaması üzerine, ileri tetkik yapılmış ve birçok gaita örneğinde rota virüs antijenleri saptanmıştır.

Vaka sayısındaki yüksekliğin su kaynaklı bir bulaşmaya işaret ettiği düşünüldüğünden, olay başlangıcından itibaren çok noktadan su örnekleri alınmıştır. Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı laboratuarlarındaki inceleme sonuçlarına göre 2 içme suyu örneğinde (İskender Mahallesi İncirlik Cami çeşmesi suyu ve Zafer Mahallesi Gündoğdu Caddesi Münevver çeşmesi örnekleri) koliform bakteri tespit edilmiştir. Diğer su örneklerinde henüz kirlilik bulgusu kriterleri saptanmamıştır.

Bu sonuçların ilk değerlendirmesine göre, şehrin ana şebeke suyunun temiz olduğu, kirlilik bulgusu saptanan bölgeleri besleyen şebekenin lokal olarak kirlilik gösterdiği anlaşılmıştır.''

MALATYA İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NİN AÇIKLAMASI

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Malatya şehir suyunda koli basiline rastlanıldığını açıkladı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, içme suyuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ishal vakasına yakalanan vatandaşların resmi kayıtlara göre 5 bin olarak gösterildiğini ancak sayının daha fazla olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

"SALGIN HASTALIK"

Bu durumun halk sağlığı açısından bakıldığında bir salgın hastalık olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, "Şehir suyunda ve hastaların dışkısında gerekli laboratuar incelemeleri hastanemizde yapılmış olup, bu incelemeler sonucunda salgın nedeni olarak şehir içme suyunda rotavirus antijeni saptanmış ve aynı antijene hastaların dışkısında da rastlanmıştır.

Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü'nden resmi olarak üniversitemize gönderilen su örneklerinde de koli basili belirlenmiştir. Öte yandan rektörlüğümüzce Malatya Valiliği ve Belediye Başkanlığı'ndan 25.11.2005 tarihinde son 5-6 aylık su analiz raporları istenmiş ve aynı gün bu raporlar İl Sağlık Müdürlüğü'nce rektörlüğümüze gönderilmiştir.

Kısa süre içerisinde 5 binin üzerinde hastanın benzer şikayetlerle başvurusu, hastaların klinik incelemeleri ve hasta dışkısında ve suda yapılan laboratuar incelemeleri üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından ortak olarak değerlendirilmiştir" dedi.

ROTAVİRUS VE KOLİ BASİLİ


Prof. Dr. Hilmioğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Yaşanan olay bir salgın hastalıktır. Bu salgına il merkezi içme suyunun kontaminasyonu yani kirlenmesi neden olmuştur. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen raporlardan da anlaşılacağı üzere şehir suyundaki serbest klor düzeyi son derece yetersizdir. Kirli suyla çok çeşitli hastalıklar bulaşabilir. Şu anda hastaların yakınmalarına yol açan ajanlar rotavirus ve koli basili olarak tespit edilmiş olmasına rağmen farklı mikrobik etkenlerin kuluçka sürelerinin daha uzun olduğu düşünüldüğünde önümüzdeki gün ve haftalarda bu suyu içen kişilerde Hepatit A, tifo, dizanteri gibi farklı hastalık salgınları da görülebilir. Bu değerlendirmelerin ışığında önerilerimiz aşağıda sunulmuştur:

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Şehir şebeke suyunun kirlenme noktalarının tespit edilerek acilen giderilmesi, bilimsel veriler ve ilgili yasal düzenlemelerin öngördüğü şekilde şehir suyunda klorlamanın ve kontrollerin yapılması, su içilebilir hale gelinceye kadar çeşme sularının içme suyu olarak kullanılmaması, çiğ meyve ve sebzelerin çeşme suyuyla yıkanmaması, çeşme suyu kullanmak mecburiyeti var ise mutlaka kaynatılarak kullanılması, resmi makamlarca ısrarla suyun içilebilir olduğu şeklindeki açıklamaların yapılmaması halk sağlığı açısından zorunluluktur. Konunun anlaşılması ve çözümüne yönelik olarak resmi makamlarca şu ana kadar üniversitemizden herhangi bir yardım talebinde bulunulmamıştır. Bu talep olduğu takdirde İnönü Üniversitesi gereken her tür bilimsel desteği vermeye hazırdır."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 FT: "Türkler kendileriyle daha barışık"
 Balkaner'e 16 yıl hapis
 AİHM'nin kararına protesto
 Kayıtdışı cepler 5 YTL'ye beyaz listeye alınabilecek
 Binalarını güçlendirmek isteyenlere kredi
 İçki yasağı turizmi baltalar
 Astsubaylar tutuklandı
 Roj TV soğukluğu
 İstanbul kırmızı kart gösterdi
 İshalde çelişkili açıklamalar...
 FIFA almanağında Kürtçe krizi
 Sokağa düşmesinler diye göz hapsindeler
 Öğretmenlere suç duyurusu
 Tansiyon düşüren efsaneler!
YILMAZ ÖZDİL
AB kayısısı...
Pazartesileri zordur. Ne yazsak?...
ÖMER LÜTFİ METE
Üstü de nifak, altı da
Kimlik üstüne konuşmak ateşle...
UMUR TALU
Bir öğretmen öldü (Bir okura ağıt)
Örgütlü ve sesli...
FATİH ALTAYLI
12 milyar dolarlık "Ai, ai, ai"
Fatih Altaylı'ya...
ERDAL ŞAFAK
40 gün 40 gece
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu...
'İşgalcilere emredin'
Devrik Irak lideri, Duceil katliamı suçlamasıyla dün hâkim...
Avrupa soğuktan felç geçirdi Almanya'da asrın kışı kapıda
Avrupa kışın etkisinde... Kışın en çok kendini gösterdiği...
Ümit-Tümer takası
Ümit-Tümer takası
Mutsuz olduğunu söyleyip 'kopma' sinyali veren Galatasaray'ın golcüsü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu