kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni yılla birlikte yüzde 15 stopaja merhaba diyeceğiz!
Yeni yılla birlikte yüzde 15 stopaja merhaba diyeceğiz!

2006 yılı başından itibaren yeni ihraç edilen Hazine borçlanma kağıtları yüzde 15 stopaja tabi olacak.Yatırımcılar Hazine bonosunda olduğu gibi banka mevduatında ve hisse senetleri kazançlarına da yüzde 15 vergi ödeyecekler.

Gelecek yıl başından itibaren tüm yatırım araçları aynı oranlarla vergilendirilecek. 2001 krizinin ardından faiz yatırımcısının vazgeçilmez enstrumanı haline gelen devlet tahvili ve bonolarında bugün sıfır vergi alırken, 2006 yılı başından itibaren yeni ihraç edilen kağıtlar yüzde 15 oranında stopaja tabi olacak. Yatırımcılar hazine bonosunda olduğu gibi repo, banka mevduatında ve hisse senetleri piyasasında kazandıklarından da yüzde 15 vergi ödeyecekler. Yeni yılın ilk gününden itibaren yatırımcılar için yepyeni bir dönem başlayacak. Çünkü tüm yatırım araçlarında vergiler eşitlenecek. 2006 yılından itibaren tüm yatırım araçlarında yüzde 15 oranında stopaj kesintisi uygulanacak. Düzenlemedeki küçük çaplı değişiklikler şunlar:

* Hisse senetlerinden elde edilen gelirde vergi ödememek için 2 yıl olarak öngörülen elde tutma süresi 1 yıla düşürüldü.

* Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın desteklenmesi amacıyla bu piyasadaki işlemlerden 2007'ye kadar 1 yıl vergi alınmayacak.

* Tahvil ve bonolarda ise sadece 2006 yılı ve sonrasında Hazine'nin ihraç ettiği kağıtlar yüzde 15'lik stopaja tabi olacak.

* Yabancılar Türkiye'de elde ettikleri kazanç üzerinden Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları hükümleri çerçevesinde (Hollanda,Belçika, İsrail, ABD ve İtalya ile çifte vergilendirme anlaşması bulunuyor) ödedikleri vergileri, kendi ülkelerindeki vergiden düşebilecek.


ESKİ
MEVDUAT
MEVDUATTA faiz gelirinden alınan stopaj vergisi 3 aya kadar yüzde 18, 3-6 ay arasında yüzde 16, 6-12 ayda yüzde ve 1 yıldan uzun vadelide yüzde 7. Döviz cinsinde ise vergi 1 yıla kadar yüzde 24, 1 yıldan uzun vadede yüzde 18.

REPO
BİR zamanların favori yatırım aracı olan repoda faiz gelirinden yüzde 22 oranında spotaj kesiliyor. Örneğin yüzde 10 faizle 30 gün için 10 bin YTL ile repo yaptınız brüt getiriniz 82 YTL net getiriniz yüzde 22 kesildiğinde 64 YTL.

TAHVİL-BONO
2005 yılı sonuna kadar ihraç edilen tüm tahvil ve bonoların gelirinde vergi sıfır. Ancak faiz geliri enflasyondan arındırıldıktan sonra 174 bin YTL'yi aşarsa aşan kısım için 15 bin YTL'nin aşılıp aşılmadığına bakılıyor.

HİSSE SENEDİ
3 AY içinde alım satımdan oluşan kar asas alınıyor. Zararlar ve komisyon ödemesi kçıkarıldığında kazanç 13 bin YTL'yi aşarsa beyana tabi olarak gelir vergisi kesiliyor. Kazançlarda enflasyondan arındırma yok.

EUROBOND
TÜRKİYE'NİN döviz cinsi tahvillerinin gelirinde stopaj kesintisi yok. Kağıdın alım tarihi YTL'ye çevirilip satış tarihi arasındaki fark enflasyondan arındırıldıktan sonra gelir 13 bin YTL'yi aşarsa vergi ödemesi beyana tabi.

YATIRIM FONU
STOPAJ yok. Elde edilen gelir beyana tabi. Yani herhangi bir bankanın A veya B tipi yatırım fonunu satın aldığınızda bir stopaj kesintisi ile yok. Bu uygulama yeni yılda değişecek.

***

YENİ
MEVDUAT HEM TL hem de döviz cinsi mevduatta tüm vadelerde faiz gelirinden yüzde 15 oranında stopaj kesilecek. Ortalama vadenin 3 ayın altında olduğu bir ortamda tasarruflarını mevduata yatıran yeni sistemle avantajlı hale gelecek.

REPO REPODA stopaj kesintisi yüzde 22'den yüzde 15'e düşürülecek. Repocular avantajlı hale gelecek. Örneğin yüzde 10 faizle 30 gün için 10 bin YTL ile repo yaptınız brüt getiriniz 82 YTL net getiriniz yüzde 15 stopaj ile 70 YTL olacak.

TAHVİL-BONO
TAHVİL ve bonoların faiz gelirine yüzde 15 stopaj uygulanacak. Ancak bu vergi sadece 2006 yılı ve sonrasında Hazine tarafından çıkarılan tahviller için geçerli olacak. Yani bugün elinizdeki tahviller için vergi yok.

HİSSE SENEDİ
HİSSE senedini elde tutma süresi 1 yıl olacak. Hisse senedini alıp 1 yıl elinde tutan hiç vergi ödemeyecek. Borsada alsat yapan elde ettiği gelirinden yüzde 15 stopaj kesilecek. Gün içi işlemde ortalama fiyata bakılacak.

EUROBOND
EUROBONDLARDA elde edilen faiz gelirinin YTL karşılığından yüzde 15 stopaj kesilecek. Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi tahvillerinin bu uygulama cazipliğini azaltıcı etkiye sahip.

YATIRIM FONU
HİSSE senetlerine yatırım yapan A tipi fonlar ve faiz gelirine dayalı B tipi fonlarda elde edilen gelirden yüzde 15 stopaj kesilecek. Burada eşitlik sağlanacak. Bu konuda sektörün itirazları sürüyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER FİNANS HABERLERİ
 20 yılda 141 kat büyüdü
 Şimdi yabancıyla evlilik zamanı
 Finans AB'ye hazır
 'Sağlıklı finans sektörü şart'
 'Yabancı payı yüzde 30 olur'
 Cüzdanlarımız kredi kartı doldu
 'Ülke sınırlarının dışına taştık'
 'Gelişmiş ülke olmak hayal değil'
 '20 yılda 60 kat büyüme kaydettik'
 'Devler arasına gireceğiz'
 'Yüzümüzü dışa çevirdik ilerliyoruz'
 'İstikrar için reformlar sürdürülmeli'
 Onlar artık 'katılım bankası'
 Bedelin en ağırı İmar'la geldi
 Her krizde dibe vurduk, AB ile umutlandık
 Yabancı payı Avrupa Birliği ile 2005'te zirveye çıktı
 Özelleştirme tartışmaları bir türlü bitmek bilmedi
 Hayal deniyordu ama sonunda vadeli borsa VOB da kuruldu
 Her mağduriyet bireysel yatırımcıyı borsadan kaçırdı
 Gönüllü emeklilik için 1 milyar YTL akıttık
 Repo ve mevduata avantaj geldi
 Senedi 1 yıl 'tut' vergi ödeme
 SPK Yasası da kendini AB'ye uyduruyor
 20 yılın mihenk taşları
 SPK denetçisine Cumhuriyet Savcısı yetkisi verilecek
 Vakıf-Deniz halka arzı yüreklendirdi!
 Dolar 3 yıldır kaybettiriyor
 Dolar yatırımcısı 3 yılda % 17 kaybetti
 Eurobond döviz seveni ihya etti
 Getiride İMKB, 20 yılın şampiyonu oldu
 82 yılda 15 kriz atlattık bunun 6'sı son 20 yılda
 18 yılda, 7 kriz atlatan adam 'emekli' olacak
 Euro'ya geçiş Avrupalı'yı üzdü
 Editörden...
GAZİ ERÇEL
Merkez Bankası'nın zor kazanılan bağımsızlığı
Önce bir...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Yeni bankacılık kanunu neler getirecek?
Türkiye, piyasa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu