kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Son 3 yılda 26 milyar $ gelir

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, son 3 yılda Galataport dahil, 26.3 milyar dolar tutarında özelleştirme uygulaması gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bütçelerini sunuş konuşmasında, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2006 yılı gider bütçesinin 15.1 milyon YTL olduğunu söyledi. Unakıtan, bu tutarın tamamına yakınının Özelleştirme Fonu'ndan yapılacak aktarmalarla karşılanacağını belirtti.

Unakıtan, bu şekilde yapılan
aktarmaların Fon gelirlerine oranının, 2003 yılında yüzde 1.1, 2004 yılında yüzde 0.43, 2005 yılında da Ekim sonu itibariyle yüzde 0.29 olduğunu ifade etti. Özelleştirme çalışmaları hakkında da bilgi veren Unakıtan, 2003-2005 yılları arasında gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları kapsamında 41 şirketteki kamu hisselerinin tamamı, 4 kuruluştaki kamu hisselerinin bir bölümü, 28 işletme, 6 liman ve binin üzerinde varlık ve taşınmaz satışı ile işletme hakkı devrinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Son 3 yılda yapılması öngörülen özelleştirme ihalelerinin tamamına yakınının sonuçlandırıldığını belirten Unakıtan, şöyle devam etti: ''2003 yılında 830 milyon, 2004 yılında 1.3 milyar, 2005 yılında ise 16.9 milyarı Özelleştirme İdaresi, 3 milyarı Atatürk Havalimanının dış hatlar terminalinin işletme hakkı devir ihalesinden ve 4.3 milyarı Galataport'un yap-işlet-devret modeli ile ihale edilmesinden toplam 24.2 milyar olmak üzere son 3 yılda toplam 26.3 milyar ABD doları tutarında özelleştirme uygulaması gerçekleştirilmiştir.''

İŞÇİLERİN DURUMU

Unakıtan, özelleştirilen kuruluşlarda çalışan işçilerin mağdur edilmemesinin, özelleştirme politikalarının temel önceliği olduğunu da belirterek, bu çerçevede 1992 yılından sonra özelleştirilen kuruluşlarda çalışıp da işini kaybedenlerin geçici personel statüsündekamu kuruluşlarında işe yerleştirilmekte olduğuna işaret etti.

Bugüne kadar 11 bin 254 işçinin atama tekliflerinin Devlet Personel Başkanlığı'na gönderildiğini vurgulayan Maliye Bakanı, söz konusu uygulamanın bundan sonraki özelleştirmelerde de geçerli olacağını söyledi.

Aralık 2000'den 15 Kasım 2005 tarihine kadarki dönemde 30 bin 187 kişinin de Özelleştirme Sosyal Destek Projesi kapsamındaki çalışmalardan yararlandığını kaydeden Unakıtan, bunlardan 14 bin 870'inin istihdam imkanı bulduğunu ifade etti.

GELİR BÜTÇESİ

Maliye Bakanı Unakıtan, daha sonra Gelir Bütçesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Vergi politikasında orta vadeli öncelikleri, ''vergi tabanının genişletilmesi, kayıtdışılığın ve vergi kaçakçılığının azaltılması, vergi oranlarının düşürülmesi ve vergi sisteminin basitleştirilmesi'' olarak sıralayan Unakıtan, buna yönelik çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Vergilendirme alanında enflasyon muhasebesini uygulamaya koyduklarını, gelişmişlik düzeyi düşük illere yatırım ve istihdam teşviki getirdiklerini, kurum kazançları üzerindeki vergi yükünü düşürdüklerini söyleyen Unakıtan, Kurumlar Vergisi Kanunu'nu sadeleştirme ve yeniden yazmaya dönük çalışmaların da kısa süre içinde tamamlanacağını bildirdi. Unakıtan, bu çerçevede hazırlanan yeni Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısı'nın Meclis'e getirileceğini ifade etti.

Unakıtan, vergi gelirlerinin GSMH'ye oranının 2005 yılında yüzde 24.7, 2006'da ise yüzde 24.6 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

GELİR İDARESİ

Konuşmasında, Gelir İdaresinin yeniden yapılandırılması çalışmalarına paralel, idarenin teknolojik altyapısının güçlendirilmekte olduğunu kaydeden Unakıtan, e-beyannamenin de yaygınlaşarak, 25 Kasım itibariyle 15 milyon 584 bine yükseldiğini belirtti.

Vatandaşlara vergi dairesine gitmeden, bankalar kanalıyla vergi borçlarını öğrenme ve ödemeye yönelik kolaylıklar getirildiğini kaydeden Unakıtan, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurduğu ''e-posta'' sistemiyle, ilgililerin hiçbir ücret ödemeden tüm değişiklikleri ve haberleri anında öğrenebileceğini dile getirdi.

Akaryakıt istasyonlarına yazarkasa uygulamasına dikkati çeken Unakıtan, şu an yaklaşık bin istasyonun yazarkasa sistemine geçtiğini, birkaç ay içinde tüm istasyonların sisteme dahil olacağını bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kurumlar vergisinde müjde
 Borsa yeni bir rekor kırdı
 Gates Türkiye'ye gelecek
 TMSF dev bir holding gibi
 OECD: Türkiye yüzde 6 büyüyecek
 Ülker, Kellogg ile ortak oldu
 "Konut kredileri faizlerinde düşüş sürecek"
 THY, 3 yeni şirket kuracak
 'AB için uzlaşmayı öğrendik'
 Turkcell satışı YKB'yi ayakta tuttu
 'Hayatınızın bankası olmaya geldik'
 '5 yılda pazar payı 2 katına çıkacak'
 'Yüksek vergiye rağmen lüks otoya talep büyük'
 Kartta faize yasal sınır geliyor
 'EGS'de sağlam tabak bulma çabasındayız'
 TeliaSonera: Çukurova Turkcell'den yetkisiz para aktarmış
 Synovate, Remark'ı aldı Türk pazarına giriş yaptı
 Mortgage yasa tasarısı Meclis'te
ŞELALE KADAK
Biz inşaat yapmaya değil, fabrika kurmaya...
MELİHA OKUR
Banka bilançolarının Susurluk'u mu?
Holding...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bu bilanço vesile olsun mali piyasalara yeni düzen...
Kart borcu intiharı aileyi perişan etti
Büyük miktarda kredi kartı borcu bulunan 30 yaşındaki iki çocuk...
Tek çare atlamaktı
Çiğdem Bağatur yangında boğulmamak için pencereye çıktı. Alan dar...
Astsubaylar tutuklandı
Astsubaylar tutuklandı
Şemdinli'deki bombalama olaylarının ardından gözaltına alındıktan...
Roj TV soğukluğu
Roj TV soğukluğu
Başbakan Erdoğan, Kopenhag'daki Roj TV krizinden sonra ilk kez bir...
IMKB
E: 37.495 D:% 2,39
DOLAR
S: 1,356 D:% -0,258
EURO
S: 1,597 D:% -0,219
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu