kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Pembe Melekler şifa dağıtıyor
Pembe Melekler şifa dağıtıyor
Yeni binaları tamamlandı

Altmış kişilik melek ordusu

Balat'taki Or-Ahayim Hastanesi'nde kalan yaşlıların hayata bağlanmasını sağlamak için gece gündüz çalışan 60 kadın, hastaların her türlü sorunuyla ilgileniyor. Kendilerine "Pembe Melekler" diyen bu grup her gün hastaneye dönüşümlü olarak gelip burada kalan yaşlılarla birebir ilgileniyor. İçlerinde gönüllü çalışmalarını 30 yıldan beri aralıksız sürdürenler bile var.


Pembe Melekler şifa dağıtıyor

Balat Or-Ahayim Hastanesi'nde kalan yaşlıların hayata bağlanmasını sağlamak için gece gündüz çalışan 60 kadın, bu hastaların her türlü sorunuyla ilgileniyor. Hastalar onları "Pembe Melekler" diye çağırıyor.

1884 yılında Dr. Rafael Dalmediko'nun Balat'taki yoksul hastaları tedavi etme girişimiyle kurulan Balat Or-Ahayim Hastanesi, bugün de aynı gönüllülük ruhuyla çok daha büyük kitlelere hizmet veriyor. Hastanenin çatısı altında 1976'dan beri çalışan ve kendilerine "Pembe Melekler" adını veren bir grup kadın ise benzerine az rastlanır bir çalışma örneği sergiliyor. Sayıları 60'ı bulan Pembe Melekler, hemen her gün hastaneye dönüşümlü olarak gelip, burada kalan yaşlılarla birebir ilgileniyor. Amaçları geriatri servisindeki "konuklar"ının hayata bağlanmalarını sağlamak. 4 yıldan beri Pembe Melekler grubunun içinde yer alan Eva Şabay, emekli olduktan sonra bu gönüllülerin arasına katılmış. "İş hayatını bıraktıktan sonra bütün gün evde oturmak yerine kendimi nasıl geliştirebilir ve motive edebilirim diye düşünüyordum. Bu işe gönül verdim. Buraya geldikten sonra aslında hayatın ne kadar 'gerçek' olduğunu ve insanların her zaman birbirlerine destek olmaları gerektiğini hatırladım. Çünkü biz pembe meleklerin burada kalan yaşlılarla görüşmeleri, konuşmaları, bir kez olsun sarılmaları onlara çok büyük bir mutluluk veriyor. Ben de onları görmezsem özlüyorum. Onlar da bizi arıyorlar. Bir süre uğramazsam neden gelmediğimi soruyorlar."

30 YILLIK ÖZVERİ
Balat Or-Ahayim Hastanesi'nin Pembe Melekleri, haftada en az bir günlerini geriatri bölümünde kalan hastalarla birlikte geçiriyorlar. İçlerinde gönüllü çalışmalarını 30 yıldan beri aralıksız sürdürenler bile var. Tüm kadınlar hastaların kişisel bakımından ziyaretlerine, moral destekten yakınlarının ilgisini sağlamaya kadar pek çok görev üstleniyorlar. Organize ettikleri geziler, düzenledikleri terapi çalışmaları, sohbet günleriyle hastalara dış dünyanın kapılarını aralamaya da çalışıyorlar. Ayrıca bu çalışmaları yaparken hemşirelik ve özel yaşlı hasta kursları gibi eğitimler alarak bilinçli hizmet vermeye çalışıyorlar. Bir diğer amaçları da hastaneye gelir getirici projeler hazırlamak. Örneğin konserler, balolar, çay toplantıları düzenleyerek bağış topluyorlar. Kimi zaman mutfağa girip reçel pişirip kimi zaman bayram kartları hazırlayarak hastanenin yaşamasına destek oluyorlar.

SOHBET TERAPİLERİ
Balat Hastanesi'nde kalan hastalara iki çeşit terapi yapılıyor. Pazartesi ve cuma günleri sohbet terapileri var. Cuma günü yapılan terapileri yürüten Hülya Doğu, bir saat boyunca onlara hastalıklarını unutturarak tamamen farklı bir ortama uyum sağlamalarına çalıştıklarını söylüyor. 3 yıldır Pembe Melekler arasında yer alan Doğu, onlara hikayeler anlattıklarını ve dünyadan haberler verdiklerini belirtiyor: "Mutlaka fikirlerini alıyoruz. Çünkü onların konuşması gerek. Bunların haricinde diğer günler el terapileri yapılyor. Resim yapıp boncuk diziyorlar. Ayrıca şarkılar söylüyoruz. Bunların sonucunda daha fazla hayata bağlanıyorlar. En önemlisi kendilerini hastanede gibi hissetmiyorlar. Bu kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor." Dünya çapında pek çok Musevi Hastanesi'nde uygulanan bu Pembe Melekler adlı gönüllü organizasyonu çerçevesinde, Balat Hastanesi'nde kalan yaklaşık 50 hastayla ilgileniliyor. Pembe Melekler'in bu insani gayretleri çeşitli kuruluşlar tarafından ödüllendirildi. Sosyal çalışmaları ve hayırsever çabaları nedeniyle 7 kez Geleneksel Jane Elkus Fazilet Ödülü ve 2004'te Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu tarafından Davranış Dalında Kutlama Mektubu Ödülü'nü aldılar. Aslında eskiden İstanbul'daki bu Pembe Melekler'in işi çok daha zormuş. Çünkü hastaların yıkanmasından yemek kadar tüm ihtiyaçlarıyla birebir ilgileniyorlarmış. Şimdi ise hastanenin durumu daha iyi olduğu için bu kişisel ihtiyaçlarını hasta bakıcılar üstlenmiş durumda. Hem bakıcıların hem de gönüllülerin en büyük amacı yaşlı konuklarını olabildiğince mutlu edebilmek.

Ece KOÇAL

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 İki yıl içinde anne olacağım
 İstanbul'da otel açmayı düşünüyoruz
 Çizgimiz değişti çünkü genç görünmek moda
 Karaciğere yosun uykusuzluğa çay
 Evinizde pılates yaparak form tutun
 Skandalların kadını sizi dansa çağırıyor
 Şarap gibi dersler
 Kadınlar da sebepsiz aldatıyor
 Yeni bir dostla yaşam
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Bitki yağıyla masaj
 S t i l
 Yıldızları giydiren Türk
 İngilizler Penti çorap giyecek
 Dostlarımızı kışa hazırlayalım
 Boğaz ağrısına yosun
 Çocuklara fiziksel istismar bitmiyor
 Yumak
 Su Dedektifleri
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Dan Dan Dans!
İnsan yaşamında en unutulmaz dansın...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Testi kırılmadan
Geçen hafta "Keten Tohumu...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuk neden yalan söyler?
Beyazı ile karası ile biz...
Ama siz ölmemiş miydiniz?
Ama siz ölmemiş miydiniz?
Genç ve güzel kahramanımız, bir hastanede çalışan ve...
Olağanüstü bir kadının portresi
Olağanüstü bir kadının portresi
"Çıplak" ve "Sırlar ve Yalanlar" gibi filmlerin yaratıcısı...
Eleştirmenlik deneyim ister
Bu haftaki konuğum herkesin sinema yazılarından tanıdığı, ancak onun...
Köy pazarına Çinli akını
Çanakkale'ye bağlı Değirmencik Köyü'nde bir fabrikada çalışan 500'e yakın Çinli...
Ahmet ile Mara'nın hikayesi
The İmam filminin gerçek öyküsü Antalya'da yaşanıyor. Antalyalı Ahmet imamlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.