kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rumlar isteklerini açıkladı

Kıbrıs Rum yönetimi, 24 Nisan 2004'te yapılan referandumda reddettiği Annan planında yapılmasını istediği değişiklikle Türk askerinin tamamen adadan çekilmesini, Türkiye'den adaya yerleşen nüfusun 30 binle sınırlanmasını ve Karpaz'ın kendilerine verilmesini talep ediyor.

Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Politis gazetesi, ''İşte Kıbrıs Sorununda Talep Ettiklerimiz'' başlığıyla verdiği haberde, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un, Annan planında ne değişiklik talep ettiğini, ''BM belgesi''ne dayanarak detaylı şekilde yayımladı.
Gazeteye göre, Rum tarafı, çözümün uygulanmasına ve güvenlik konularına dair, BM'ye askeri müdahale etme hakkı verecek geniş garantiler, askerlerin tamamen adadan ayrılması, Türkiye'den gelen nüfusun 30 bininin adada kalması, geriye kalanların en kısa zamanda Türkiye'ye gönderilmesi, Karpaz'ın Kıbrıslı Rumlara verilmesi, mal-mülk konusu ile göçmenlerin geriye dönüşünün ''topluca yeniden ele alınması'' gibi taleplerde bulunuyor.

Gazete, Rum Başkanlığı Diplomatik Büro Şefi Tasos Conis ile Rum BM Daimi Temsilcisi Andreas Mavroyannis'in geçen yaz, o zamanki BM Genel Sekreter Yardımcısı Kieran Prendergast'a sunulan değişiklik taleplerinin, BM tarafından, bilgilendirmek amacıyla Kıbrıs sorununa taraf olanlara da iletildiğini yazdı. Gazete, Rum tarafının önerilerine ilişkin BM'nin ''çok ağır'' nitelemesi yaptığını belirtti.

'HAKEMLİK VE SIKI TAKVİME HAYIR'

Gazeteye göre, Rum tarafının önerilerinde, ''yeni bir başarısızlıktan kaçınılması, dikkatli bir ön hazırlık yapılması, sıkı takvimlerin ve hakemliğin olmaması, sadece üzerinde uzlaşılmış bir çözümün referandumlara sunulması'' yer alıyor.

Rumlar, siyasi eşitliği kabul etmekle birlikte, siyasi eşitliğin Kıbrıslı Türklerin her karara katılmaları anlamına gelmediğine inanıyor.
Yüksek mahkemenin uzlaşmazlıkları çözmesine ve hükümet dairelerinin müdür ve müdür yardımcılarının birlikte karar almalarına karşı çıkan Rum tarafı, kamu hizmetlerindeki memurların oranının yüzde70 Rum, yüzde 30 Türk olmasını istiyor.

Federe devlet ile kurucu devletler arasında yetki dağılımının yeniden ele alınmasını ve federe devlet ile kurucu devletler arasında bir hiyerarşi bulunmasını talep eden Rumlar, işbirliği anlaşmalarının yeniden gözden geçirilmesini, federe devletin onayı olmadan, kurucu devletler ile yabancı devletler arasında güçlü anlaşmalar yapılmamasını öneriyor.

GÜVENLİK VE GARANTİLER

Gazeteye göre, Rum tarafı, Annan planında yapılmasını istediği değişiklik önerilerinin güvenlik ve garantiler bölümünde, tek taraflı askeri müdahaleye ve kurucu devletleri kapsayan garantilerin yetki çerçevesine karşı çıkıyor.

Garanti anlaşmalarının geçici statüde, yani Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olana kadar olmasını öneren Rum tarafı, 650 Türk askerinin kalmasını kabul etmiyor ve tamamen çekilmesini talep ediyor.Askerlerin çekilmesi için kısa takvimler isteyen Rum tarafı, İngiltere'nin, çözümden sonra, üsler bölgesinden toprak verme şartlarını kabul etmiyor.

Kurucu devletlerin polis sayısının yeniden değerlendirilmesini ve gerektiği anda BM askerlerinin müdahalede bulunmasını öneren Rum yönetimi, Güvenlik Konseyi'nin, çözümün uygulanmasını gözlemlemesini ve her 3 ayda bir rapor hazırlamasını talep ediyor. Rum önerilerinde, BM'nin, toprak düzenlemesi yapılan bölgelerde hükümet yetkilerine sahip olması, yani BM'nin, bu bölgelerde yaşayanların yeniden yerleştirilmesi konularında gerekli olması halinde yürürlüğe koyma ve müdahale etme yetkisine sahip olması da yeralıyor.

Gazeteye göre, ''Federal yasalarda Türkiye'nin çıkarlarına hizmet eden tüm maddelerin çıkarılmasını'' ve Schengen anlaşmasına tam katılımı öneren Rum tarafı, üç özgürlük olarak nitelenen dolaşım, mülkve yerleşim özgürlüğü talep ediyor.

Kıbrıslı Türklerin inşaat faaliyetlerini durdurmasını, tazminatlarfonunun yeniden ele alınmasını ve Türkiye'nin tazminatlar fonuna katkıda bulunmasını isteyen Rum yönetimi, üç özgürlüğün sağlanmasına yönelik önlemler alınmasını öneriyor.

EKONOMİ

Tüm üretim bölümlerinin serbest dolaşımını, milli ekonomi politikasının sağlanmasını, Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nun, ulus kriterlerine göre değil, işin ehli olma kriterlerine göre belirlenmesini öneren Rum tarafı, Kıbrıslı Türklerin bankacılık sisteminin sermaye yeterliliğinin iyileştirilmesini, dış borçlanmada federal garantilere ve siyasi rekabet çerçevesine sınırlama getirilmesini, Kıbrıs'taki BM gücünün finanse edilmesi konusunun yeniden ele alınmasını istiyor.

Önerilerinde, ''yeni durumun, sadece belirli taahhütlerin yerine getirilmesi durumunda kalıcı olmasını, aksi durumda, çözüm öncesi duruma geri dönülmesini'' talep eden Rum tarafı, ''devletçiklerin durumu, toprak düzenlemeleri, askerlerin geri çekilmesi, göçmenlerin dönüşü, sınırlamaların kaldırılması ve 'yerleşiklerin' (Türkiye'den gelenler) geri dönüşü'' konularında çok kısa takvimler belirlenmesini istiyor.

Gazeteye göre, Rum yönetimi, ''yerleşik'' olarak nitelediği, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının, yeniden yapılacak olası bir referanduma katılmasına karşı çıkıyor ve adada en fazla 30 bininin kalmasını, geriye kalanların da kısa takvimler çerçevesinde adadan ayrılmasını talep ediyor.
Rumlar, Türkiye'den adaya nüfus gelişini engellemek için, sonuç getirici önlemler alma imkanına sahip olmak da istiyor. Karpaz'ın kendilerine verilmesinde ısrar eden Rum yönetimi, bu ısrarını ''Karpaz'ın, Kıbrıs Rum toplumu için ve deniz egemenlik alanıiçin önem taşıması, 5. Annan planında Kıbrıs Rum tarafına Karpaz'a karşılık olarak verilmesi teklif edilen toprakların kalitesinin düşük olması'' gerekçelerine dayandırıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Rehn: Çalışma zamanı
 Lagendijk: "Türkiye özel bir vaka"
 Çiçek:"CIA iddiaları yalan"
 Erdoğan: "İfade özgürlüğü terör sığınağı olmasın"
 Yunanistan'da kardak tartışması
 'Kürdüm diyemezsin' dersen isyan çıkar!
 İslamifobiya insanlık suçu
 Yüksek yüksek ovalarda oyun kurmasınlar!
YAVUZ DONAT
İktidar güzelleştirir
Fenerbahçe İkinci Başkanı Nihat...
Savaş Abi okullu oldu
Savaş Ay'ın önderliğinde toplanan bağışlarla Ağrı'nın Doğubayazıt...
Nişanlısının önünde öldü
İşkembecide nişanlısıyla kavga ettiği için uyarılan Deniz Çakmak...
10 kişi assanız ancak yürekler soğurdu
10 kişi assanız ancak yürekler soğurdu
Eski İçişleri Bakanı Meral Akşener: "Susurluk için halk 'çete...
Ben öğretmenim bu da kimliğim...
Ben öğretmenim bu da kimliğim...
Öğretmenlerin üç günlük eylem mesaisi dün Ankara'da yapılan basın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu