kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadınlar da sebepsiz aldatıyor
Kadınlar da sebepsiz aldatıyor

Günümüz kadınlarının pek çoğu artık cinselliklerini bastırmıyor. Amerikalı gazeteci Dalma Heyn'in yazdığı "Evli Kadınların Erotik Sessizliği" adlı kitap bu kadınların neden eşlerini aldattığını da gözler önüne seriyor.

Bütün hayatları boyunca "iyi" şeyler yapmalarına rağmen kendilerini "kötü" hisseden kadınlar yerine "kötü" şeyler yaptıkları halde kendilerini "iyi" hisseden kadınların dönemi geldi. Artık pek çok kadın hiçbir sebep yokken bile sadece keyif için eşlerini aldatabiliyor. Hatta kocasını çok sevdiği halde. Amerikalı gazeteci Dalma Heyn'in yazdığı "Evli Kadınların Erotik Sessizliği" adlı kitap bu kadınların hikayelerini anlatıyor. Yerdeniz Yayınları'ndan çıkan kitap, geçtiğimiz yıllarda 23 ülkede yayınlandı. Yazarı ise bu kitap için yaptığı araştırmalarla New York Üniversitesi'nden "Modern Sosyal Çalışmalar" derecesi aldı.

GERÇEK HİKAYELER
Aslında kadın erkek ilişkileri, cinsellik, evlilik ve ihanet binlerce yılın bitmek tükenmek bilmez konuları. Ancak bu konularda toplum tarafından kabul edilmiş bazı yargılar vardır. Bunların başında erkeklerin eşlerini aldatması kabul edilebilir bir durum olmasına rağmen kadınların aldatması bir tabu olarak bilinmesi geliyor. Eğer bir kadın aldatmışsa bunun belli sebepleri olacağı savunuluyor. Evliliğinde mutlu olmadığı veya sadece sevdiği erkekle cinsel ilişki kuracağı gibi. Oysa ki Dalma Heyn "Evli Kadınların Erotik Sessizliği" kitabında tüm bu düşüncelerin ne kadar yanlış olduğunu gözler önüne seriyor. Bir reklam şirketinde çalışan Ann, mimarlık yapan Connie veya emekli olmuş olan Laura... Hepsinin ortak özelliği hayatlarının bir döneminde eşlerini aldatmış olmaları. Dalma Heyn kitabı yazmadan önce onlar gibi eşlerini aldatmış olan pek çok kadınla görüşme yapmış. Bunların 20'ye yakının hikayesini kitapta kullanıyor. Ancak gerçek isimleriyle değil. Ne de olsa hiç biri eşlerini aldattığını açıklamak istemiyor. Heyn bu hikayeleri yazarken öncelikle bir zina savunucusu olmadığını belirtmek istediğini söylüyor: "Benim konuştuğum kadınların hiç biri de aldatmanın taraftarı değil. Her biri evliliğin kutsallığına inanıyor ve sadık olmak istiyorlar. Aslında bulundukları yerle idealleri arasında kalmış durumdalar. Benim kitabım neden aldattıklarının ve aldattıktan sonra hissettiklerinin bir araştırması niteliğinde. Sonuçta bulduklarımın beni oldukça şaşırttığını söyleyebilirim." Peki günümüz kadınları cinselliğini artık neden daha rahat yaşıyor? Bu acaba kadınların geleneklere karşı bir başkaldırısı mı? Dalma Heyn bunu kesinlikle bir karşı çıkış olarak görmüyor. Çünkü aldatmak yüzyıllar boyunca süregelen bir "gelenek". Ama sadece erkekler için. Heyn'in burada vurguladığı yüzyıllardır aldatan bu erkeklerin, bu işi tek başlarına yapmadıkları. "Aldatan o kadının kim olduğu hiç bir zaman belli olmuyordu. Biz nedense o kadınların hep bekar olduklarını düşünüyorduk. Bu nedenle bugün kadınların daha fazla aldattığını söyleyemem. Sadece artık yaptıklarını daha az saklıyorlar" diyor.

AŞKLAR KISA ÖMÜRLÜ
Evli Kadınların Erotik Sessizliği'nden çıkan sonuçlara göre "sonsuza kadar birliktelik" ve dolayısıyla "tek eşli" sözlerinin artık yeni anlamları var. İnsanlar günümüzde, ölene kadar değil ama aşkları devam ettiği sürece sadık kalmaya eğilimliler. Ne yazık ki aşk da bazen çok kısa ömürlü olabiliyor. Yani Heyn'in deyimiyle erkeklerin hep seks, kadınların da ilişki istediği şeklindeki inanış yok oluyor. Dalma Heyn hayatının 25 yılını, Amerikan ve İngiliz kadınlarıyla görüşerek geçirmiş. Bu iki kültürde de Endüstri Devrimi'nden sonra ortaya çıkan orta sınıfın belli görevleri kadına, belli görevleri de erkeğe verdiğini söylüyor. Örneğin erkeklerin atak ve cinsel açıdan istekli; kadınlarınsa iffetli ve iyi olması bekleniyordu. Yıllardır, kadınların bu yapay görevlendirmelerle başa çıkmak için ise evliliklerde erotik sessizlik yaşanmaya başlamış. Yazarın amacı bu sessizliği yok etmek. Bunun sonucunda pek çok tepki almadığını söylemek zor. Kimisi "Sonunda birisi doğruları söylüyor" diye onu tebrik ederken, kimisi de onu öldürmek istediğine dair mesajlar gönderiyormuş. Her ne olursa olsun kendisinin mutlu evliliği olan bir kadın olduğunu söylemeden geçmiyor.

Ece KOÇAL

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 İki yıl içinde anne olacağım
 İstanbul'da otel açmayı düşünüyoruz
 Çizgimiz değişti çünkü genç görünmek moda
 Karaciğere yosun uykusuzluğa çay
 Evinizde pılates yaparak form tutun
 Skandalların kadını sizi dansa çağırıyor
 Şarap gibi dersler
 Yeni bir dostla yaşam
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Bitki yağıyla masaj
 S t i l
 Yıldızları giydiren Türk
 İngilizler Penti çorap giyecek
 Dostlarımızı kışa hazırlayalım
 Boğaz ağrısına yosun
 Çocuklara fiziksel istismar bitmiyor
 Yumak
 Pembe Melekler şifa dağıtıyor
 Su Dedektifleri
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Dan Dan Dans!
İnsan yaşamında en unutulmaz dansın...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Testi kırılmadan
Geçen hafta "Keten Tohumu...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuk neden yalan söyler?
Beyazı ile karası ile biz...
Ama siz ölmemiş miydiniz?
Ama siz ölmemiş miydiniz?
Genç ve güzel kahramanımız, bir hastanede çalışan ve...
Olağanüstü bir kadının portresi
Olağanüstü bir kadının portresi
"Çıplak" ve "Sırlar ve Yalanlar" gibi filmlerin yaratıcısı...
Eleştirmenlik deneyim ister
Bu haftaki konuğum herkesin sinema yazılarından tanıdığı, ancak onun...
Köy pazarına Çinli akını
Çanakkale'ye bağlı Değirmencik Köyü'nde bir fabrikada çalışan 500'e yakın Çinli...
Ahmet ile Mara'nın hikayesi
The İmam filminin gerçek öyküsü Antalya'da yaşanıyor. Antalyalı Ahmet imamlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.