kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şarap gibi dersler
Şarap gibi dersler
Şarabın incelikleri Şarabın incelikleri

Şarap gibi dersler

"Şarap Kültürü" derslerine ilgi artıyor. 5 haftalık kurslarda şarap hangi kadehle içilir, taze olup olmadığı nasıl anlaşılır, nasıl saklanır gibi birçok sorunun cevabını öğreniyorsunuz.

Şarap sadece bir içki değil başlı başına bir kültür. İyi bir şarapsever içtiği şarabın hangi üzümden yapıldığını, taze olup olmadığını, hangi kadehle içileceğini çok iyi bilir. Dialog Yaşam Akademisi'nin organize ettiği ve Şeyla Ergenekon'un verdiği "Şarap Kültürü" dersleri şarapla yeni tanışanlara tüm bunları öğretiyor. Ergenekon aslında bir ekonomist. Ama Kayseri'de kendi şarabını kendisi yapan ailesinden gelen gelenekten olsa gerek bir şarap sevdalısı. Bu sevda aynı zamanda onu şarabın uzmanı yapmış. Amerika'da Boston Üniversitesi'nde şarap ve yemek uyumu üzerine eğitim almış, Fransa Bordeaux'da kısa süreli eğitimlere katılmış. Yıllardır öğrendiklerini de birkaç yıl önce "Şarapla Tanışma" adlı bir kitap çıkararak diğer şarapseverlerle paylaşmış. Şimdi ise bilgilerini beş hafta süren ve perşembe akşamları 18.30-20.30 saatleri arasında düzenlenen Şarap Kültürü adlı derslerde aktarıyor. Ergenekon ilk hafta şarap nasıl üretilir, belli başlı kırmızı şaraplar ve üzüm çeşitleri, bunların özellikleri nelerdir, nasıl ayırt edilir konularını anlatıyor. İkinci hafta ise şarabın servisine yöneliyor. Doğru şarap kadehi hangisidir, şarap ne kadar, nasıl saklanır, ömrü sonsuz mudur, hangi sırayla nasıl sunulur gibi konuların yanı sıra beyaz şaraplar bu ikinci haftada işleniyor. Üçüncü hafta dünya şaraplarına geçiliyor. Fransa'nın, İtalya'nın, İspanya'nın ve Amerika'nın belli başlı şarapları anlatılıyor. Şarap şişesinin üzerinde yazan bilgilendirme yazılarının ne anlama geldiğini bu derste öğreniyorsunuz. Dördüncü hafta ise sıra Türk şaraplarında. Türk şarapçılığının geçmişi, bugünü, sorunları ve bizim üzümlerimiz hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. Son haftada Ergenekon özel şaraplar denilebilecek şampanya yapımını anlatıyor. Tabii tüm bu beş hafta boyunca işlenen konuya uygun şarapların tadımı da bol bol yapılıyor.

KOKLAYARAK HATA TESTİ
Şeyla Ergenekon bu derslerle amacının katılımcıları, kursun sonunda şarap hatalarını anlayabilecek ve bir şarabın hangi üzüm çeşidinden yapılmış olduğu hakkında fikir sahibi olabilecekleri düzeye getirmek olduğunu söylüyor: "Bir restorana gittiğinizde garson tatmanız için şarap getirdiğinde amaç şarapta hata olup olmadığına bakmaktır, yani tadına bakıp beğenip beğenmediğinize karar vermek değil. O şarabı biliyor olsanız da her seferinde koklamanız gerekiyor, çünkü sadece o şişeye özgü bir hata oluşmuş olabilir."

Eylem BİLGİÇ

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 İki yıl içinde anne olacağım
 İstanbul'da otel açmayı düşünüyoruz
 Çizgimiz değişti çünkü genç görünmek moda
 Karaciğere yosun uykusuzluğa çay
 Evinizde pılates yaparak form tutun
 Skandalların kadını sizi dansa çağırıyor
 Kadınlar da sebepsiz aldatıyor
 Yeni bir dostla yaşam
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Bitki yağıyla masaj
 S t i l
 Yıldızları giydiren Türk
 İngilizler Penti çorap giyecek
 Dostlarımızı kışa hazırlayalım
 Boğaz ağrısına yosun
 Çocuklara fiziksel istismar bitmiyor
 Yumak
 Pembe Melekler şifa dağıtıyor
 Su Dedektifleri
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Dan Dan Dans!
İnsan yaşamında en unutulmaz dansın...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Testi kırılmadan
Geçen hafta "Keten Tohumu...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuk neden yalan söyler?
Beyazı ile karası ile biz...
Ama siz ölmemiş miydiniz?
Ama siz ölmemiş miydiniz?
Genç ve güzel kahramanımız, bir hastanede çalışan ve...
Olağanüstü bir kadının portresi
Olağanüstü bir kadının portresi
"Çıplak" ve "Sırlar ve Yalanlar" gibi filmlerin yaratıcısı...
Eleştirmenlik deneyim ister
Bu haftaki konuğum herkesin sinema yazılarından tanıdığı, ancak onun...
Köy pazarına Çinli akını
Çanakkale'ye bağlı Değirmencik Köyü'nde bir fabrikada çalışan 500'e yakın Çinli...
Ahmet ile Mara'nın hikayesi
The İmam filminin gerçek öyküsü Antalya'da yaşanıyor. Antalyalı Ahmet imamlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.