kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nerenin zeytinyağını kullanıyorsunuz?
Zeytinyağına patent yasağı

Avrupa Birliği denetimi için patent almak isteyen 'Ayvalık zeytinyağı'na Ticaret Odası patent vermedi.


Nerenin zeytinyağını kullanıyorsunuz?

Zeytin ve zeytinyağı bizim ulusça çok önemsememiz gereken bir saha. Ayvalık da bu sahanın baş oyuncusu.

Hiç kuşkusuz dikkatinizi çekmiştir. Özellikle son bir yıldır sık sık gazetelerde rastlıyoruz. Resmi gazete kılıklı bir ilan formatı bu. Bilmiyorum meraklanıp okuduğunuz da oldu mu? Belki sadece merak da kafi değil. Özellikle inat etmek lazım. Neden? Çünkü bu mikroskobik metin aynı zamanda teknik bir konu içeriyor. Ama bakın şayet sebat edip okur iseniz değeceğine de emin olun. Örneğin geçen hafta yayınlanan "555 sayılı kanun hükmünde kararname gereği coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi" ilanı Tarsus Şalgamı'nı tarif ediyordu. Bütün vecheleri ile. Ama konumuz bu değil. Ya? Anlatalım. Ayvalık Ticaret Odası'ndan geçtiğimiz Ekim ayının başında çok şık bir şekilde önce telefonla arayıp o tarihleri boş tutmamı istediler. Sonra da mektupla davet ederek dün düzenledikleri panele katılmamı arzu ettiler. O kadar mı, değil. Ticaret Odasından, Ayvalık demirbaşlarından Salih Madra beni Buenos Aires'de bile bularak nasıl gideceğimi soruşturdu. Hepsine "Tamam" dedim. Geleceğimi, zaten bu konu ile çok ilgilendiğimi, muhakkak katılacağım sözlerini verdikten sonra da gidemedim. Sakınılan göze çöp batar misali: Olmadı. Ama orada neler olup bitiyor, yakın takipteyim. Elbette... Çünkü zeytin ve zeytinyağı bizim ulusça çok önemsememiz gereken bir saha. Ayvalık da bu sahanın baş oyuncusu. Bu memlekette zeytinyağ denilince insanların aklına gelen ya ilk ya da ilk iki yerden birisi. Öyle değil mi? Öyle ama Ayvalıklı hop oturup hop kalkıyor. Neden? Çünkü bizim uzun zamandan beri yapmalarını istediğimiz, desteklediğimiz, hatta kışkırttığımız bir şeyi yapmış ve refüze olmuşlar. Yani? Şimdi bakın.

GÜNDEM MADDESİ
Avrupa Topluluğu ile dansa daha yeni başladık. Bu kadar zamandır anlatıyoruz. Dilimizde tüy bitti. Topluluğun en hassas olduğu konulardan birisi de "appellation controle" Ne demek? Eski lafla menşe şehadetnamesi demek. Yenisi ise, açıkçası ben ısınamadım ama işte yazımın başında dediğimiz "coğrafi işaret". Peki ne anlatıyor bütün bu şık laflar? Şunu: Şayet sizin elinizde uzun zamandır, tercihan yüzyıllardır yaptığınız, malzemesi, üretimi mahalline mahsus bir meta var ise ayrıca üretim sürecini, miktarını kontrol edebilecek otorite ve mekanizmalara sahipseniz o "mahalli meta" birdenbire uluslararası marka platformuna çıkmış oluyor. Hadi tam söyleyelim: Namzet olarak! Gerisi sizin gelecekteki marifetlerinize, başarınızın sürekliliğine kalmış. Biz yıllardır, zeytinyağ üreticilerimize anlatıp duruyoruz. Bu konu çok önemli. Üreticilerin bir isim şemsiyesi altında yeralması iç denetim mekanizmaları açısından hayati. Elbette bunu bilinçli tüketici nezdinde kazanılacak olan güven, imaj gibi yeni mevziler takip ediyor. Ezcümle "Mense Şehadetnamesi" dediğimiz sıfat hem üretici hem de tüketici için vazgeçilmez. Üstüne üstlük Brüksel içinde gündem maddesi!

İSMİNİ VEREMİYOR
Hal böyle iken Ayvalık Ticaret Odası'nın Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı "Ayvalık Zeytinyağı" talebi red olunuyor. Neden? Bilmiyoruz. Herkes bir şey anlatıyor. Çok önemli de değil. Ama ortada olan şu. Elimizdeki örnek coğrafi mahal, üretilen meta ile en az yüzyıldır birlikte anılıyor. Aile isimlerini bu işe yatırmış ikinci, üçüncü nesil üreticiler var. Oturup konuşmuş, yaptıkları işin sofistikasyonunu arttıracak ve ileriye taşıyacak bir çerçeve için talip olmuşlar. Tamam mı? Tamam. Peki bu insanlara "Hayır efendim, sizin kendi yurdunuzla bütünleşmenizi kabul etmiyoruz, daha geniş bir bölgenin altına girmelisiniz" demenin bir manası var mıdır? Şöyle sorayım da tam olsun! Yarın öbürgün diyelim ki Gaziantep/ Kilis'de bir zeytinyağ üreticisi ortaya çıkıp da menşe şehadetnamesi talep ederse ona da "Git sen de Halep'tekilerle bütünleş" diyecek makam kim olacak, meraktayız!
DİĞER GURME HABERLERİ
 Mantar çiçek gibi toplanmaz
 Picasso Şile palamudunu sever miydi?
 Ekmek kokusuyla uyanmak
 Mutfağın asıl sahibi erkekler
 İçkiye yasak yakışmıyor
 Vejateryenlerle hayvan haklarını koruyanlar karşı karşıya
 Avrupalı süt danası sever
 Komşu peynirine sahip çıktı
 Avrupa Topluluğu'ndan bulgur dersleri
 Mevlana: 'Yemek dediğim akıldır'
 Çıtır çıtır gevrek simitler
 Öküzgözü üzümü bir Urartu mirası
 Yemeklerine de herkes hayrandı
 Gaziantep yerel mutfakların başkenti
 Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
 Usta getir bir Lehmecun Halep işi olsun
 Avrupa Birliği'ni bölen peynir
 Palamut podyumu lüfere bırakıyor
 Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Tesettür giyim kemik erimesine neden oluyor
Tesettür giyim kemik erimesine neden oluyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kadın ve Aile Sağlığı...
Büyük Prens
Büyük Prens
Prens Albert kimilerine göre dünyanın en küçük ikinci ülkesinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.