kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kaybettiğim değerler varmış'

Bağdat Caddesi'nin hızlı gençlerinden olan, İngiltere'de okuyan Tercanlı, manevi bütünlüğü Mardin'in Yeşilli beldesinde buldu.

Murat Tercanlı, kolej mezunu, son derece iyi eğitimli, İstanbul Bağdat Caddesi'nin çocuğu, hali vakti yerinde bir ailenin oğlu. Ama hayatı için bir yol ayrımına geldiğinde eski yaşam tarzını değil, hiç bilmediği, içten içe merak ettiği bir seçim yaptı. Her şeyi geride bırakarak Mardin'e öğretmen olmaya gitti. Ata Koleji'ni bitirdikten sonra, bir yıl İngiltere'de yaşayan Murat Tercanlı üniversite sınavına üçüncü girişinde Ege Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazandı. Hızlı gençlik yılları okulu biraz boşlamasına yol açınca yedi yılda mezun olabildi. Mezuniyetinin ardından aklından en son geçen şey öğretmen olmak olan Murat üniversite sonrası hayatını şöyle anlatıyor; "Okul bitince otellerde çalışmaya başladım. Benim yaşam tarzıma daha uygun diye düşündüm. Grand Cevahir Otel'de çalışıyordum. Sonra daha düzenli bir hayata özlem duymaya başladım. Öğretmen olmaya karar verdim. Başvuru yaptım ve tayinim çıktı."

ESKİŞEHİR'DEN ÖTE
Murat Tercanlı İstanbul'da öğretmenlik yapmak istiyordu ama tayini Mardin'in Yeşilli beldesine çıktı. Kaygıları olduğu halde Mardin'e gitmeye kararlıydı; şöyle anlatıyor: "Mardin hakkında çok fazla şey bilmiyordum, Cem Özer'in bir filmi vardı 'Mardin Münih Hattı' diye bir tek onu biliyordum. Ben o güne kadar Eskişehir'den daha doğuya gitmemiştim. Eskişehir'de de anneannem var ona giderdik. Benim için tayinim şok oldu. Yine de gidip gitmeyeceğim üzerine çok düşünmedim. Hayatıma farklı bir yön vermeye karar vermiştim bu da bir fırsattır diye düşündüm. Ailem sadece 'emin misin' diye sordu ve kararıma saygı duyacaklarını söylediler. Karar verdim, işimden istifa edip bavulumu topladım ve buraya geldim." Bir günde verilen kararın ardından görev yapacağıTercan kendisine yeni bir dünya kurduğunu söyledi. okulu görünce şaşırmış Murat Tercan'lı. Ama yerleştikçe, etraftaki okulları gördükçe ne kadar şanslı olduğunun farkına varmış; "İstanbul'dan geldiğim için beni her şey şaşırtabiliyordu. Bu nedenle gelince küçük bir şok geçirdim. Anlık bir pişmanlık hissettim. Ama sonraları etrafımdaki okulları, yaşam tarzını görünce ne kadar şanslı olduğumu anladım. Yeşilli Yatılı Bölge İlköğretim Okulu gayet iyi durumda. Kaloriferimiz var, bu büyük bir lüks. Lojmanlarımız var, gayet rahatım burada. Öğrenciler inanılmaz sıcaklar, çok yardımseverler. Ben onları çok seviyorum onlar da sanırım beni seviyor."

PERDELER ANNE İŞİ
İstanbul'da büyük otellerde çalıştıktan sonra farklı bir yaşam isteğiyle rotasını Mardin'e çeviren Murat Tercanlı şimdiki hayat tarzından gayet memnun. Ailesinden en büyük destekçisi ise annesi; "Annem geldi, öğrencilerimi, yaşadığım yeri gördü. Çok sevdi buraları. Şimdi en büyük hobisi, sınıfıma perdeler dikmek, öğrencilere kıyafetler göndermek" diyor. Mardin Yeşilli Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda İngilizce öğretmenliği yapan Tercanlı, İstanbul'da kaybettiği bazı değerleri burada yeniden kazandığını söylüyor; "Akşam olunca kendime kurduğum bir dünya var. Lojmandaki odamda bilgisayarla vakit geçiriyorum, playstation oynuyorum. Diğer öğretmen arkadaşlarla akşamları birinin evinde buluşup yemek yiyoruz sohbet ediyoruz. Yani İstanbul'da kaybettiğim komşuluk ilişkilerini burada yaşıyorum. Siz de kalsanız ne demek istediğimi anlarsınız" diye devam ediyor. Murat öğretmen 1 milyar lira maaş alıyor. İki yıldır Mardin'de, sözlüsü Türkiye'nin bir diğer ucunda Tekirdağ'da. Evlilik planları olduğu için bir yıl sonra İstanbul'a dönecek ama aklı her zaman ilk görev yeri Mardin'de kalacak; "Buraya insanlar ağlayarak geliyor, ağlayarak dönüyor, sanırım ben de onlardan olacağım."

Sonat Bahar


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 'Kadınlar istikrar için çok önemli'
 Oyuncak bebek yürekleri hoplattı
 Mega yatlar büyüleyecek
 Ağabeylerini dava etti
 Danıştay'a takılan sınav yarın yapılıyor
 Eğitim-Sen yürüyüş provası yaptı
 'Öğrenci Andı' tartışması
 Yabancı öğrenciler okulsuz kalmak üzere
 İtfaiye araçları kapıdan geçemedi
 İETT'ye 2006'da zam yok
 Lodos Bursa'yı ışıksız bıraktı
 Evinde 'keşif' yapıldı
 Genç mühendis soba kurbanı
 Reklam ajansında cinayet
 Çete silahları polisten...
REHA MUHTAR
Kürtaj, kadın, ölüm...
İnsan hayatının değerli...
MEHMET BARLAS
AK Parti içki yasağında mı kendini arıyor?
Bu hikâyeyi...
SAVAŞ AY
Polisler, sinemacılar, yazarlar ve üç mezarlı...
HINCAL ULUÇ
Bu ne güzel bir sunumdur!..
Dünyanın dört bir yanında...
Gönlüm 7 diyor
Gönlüm 7 diyor
Fenerbahçe kadro kalitesine uygun futbol oynamıyor. Tarihin en kötü...
Rahat kazanırız
Rahat kazanırız
Fenerbahçeliler merak etmesin. G.Saray'ı rahat geçeriz. Bu maçtan...
Baykal: Keşke Özkök gibi biri cumhurbaşkanı olsa
CHP lideri Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün görev...
Şemdinli tek başına hükümet sorunu değil
Hakkâri, Şemdinli ve Yüksekova olayları, Ankara'da 10 gün içinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu