kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

AB, hukuk ve Kürtler

Önceki günkü gazetelerde, Umut Kitabevi'ne 9 Kasım'da yapılan saldırıyla ilgili dosya hakkında Şemdinli Savcılığı'nın "görevsizlik" kararı verdiğini ve dosyanın "çete suçlarına" bakan Van Başsavcılığı'na gönderildiğini okudum.
Van'a gönderilen üç sayfalık fezlekede, tutuklanan itirafçı Veysel Ateş ve kalabalığa ateş açan Jandarma Uzman Çavuş Tanju Çavuş'un yanı sıra serbest bırakılan iki astsubay Özcan İloğlu ile Ali Kaya da "zanlı" olarak yer alıyormuş.
Ayrıca gene fezlekede dört zanlının aralarında "bağ" bulunduğu, planlı saldırı yaptıkları iddia ediliyormuş. Bir diğer iddia da, bomba patladıktan sonra olay yerinde başsavcı keşif yaparken kalabalığa ateş açıp bir kişiyi öldüren Tanju Çavuş'un bu eylemi provokasyon için yaptığı imiş...
Olayın "adi bir eylem" olduğu söylenerek örtbas edilmesi, bu yeni gelişmeyle şimdilik biraz daha zorlaştı. Olayın sonuna kadar gidilebileceğini sürekli söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bölgeyi ziyareti sonrasındaki bir önemli gelişme de, bölge insanlarının şikâyetçi oldukları Hakkâri Valisi'nin Tokat'a tayini oldu.
Şemdinli olayları sırasında Silopi'de de bir bomba patlamıştı. Emniyet Müdürlüğü'nün otoparkına atılan bombanın failleri de yakalandı. Tutuklanan beş kişiden ikisinin korucu, bir diğerinin de PKK itirafçısı olduğu vurgulandı.
Şemdinli olaylarında ölenlerin cenazeleri defnedilirken alçak uçuş yapan F-16'lar da hem hükümetin hem de medyanın gündemine girdi Dün Yeni Şafak gazetesi bunun bir askeri yetkilinin söylediği gibi rutin bir uçuş sayılamayacağını manşet yapmıştı.
Sakin gözle bakıldığında, siyasi iradenin kararlılığı doğrultusunda yürüyen bir süreç var. Sadece yargının, olayı olması gereken mecraya aktarmasıyla sınırlı kalmayan, bölge halkının şikâyetçi olduğu valinin yer değiştirmesiyle süren, demokratik bir ülkede olmayacak türden demeçler veren bir askeri yetkiliyi de eleştiren bir fotoğraf.
Zanlılara suçüstü yapılması, olayın kapatılmaması, basının işi ısrarla takip etmesi, hükümetin kararlılığı daha önceleri görülecek türden gelişmeler değildi. AB süreci öncesinde aynı şekilde vuku bulacak bir olay çok farklı biçimde sunularak kapatılır, hatta basına bile yansımazdı. Şimdi olaylar farklı gelişiyor.


Doğru dürüst bir ülkede bunlar olur muydu?
Tabii ki olmazdı. Kendi halkına bomba atan, kurşunlayan ve bunları provokatif amaçlar için yapan bir zihniyetin devletin içinde yer bulabilme ihtimali bile söz konusu olmazdı. Ama bizde oluyor, bunu Susurluk'tan biliyoruz. Üstelik tam Şemdinli olaylarında sağlıklı bir gidişat varken, Susurluk Skandalı'nın en vahim unsurlarından biri olan Yüksekova'daki "Üniformalı Çete" Hakkâri'de beraat ediyor. Halbuki çetenin ortaya çıkarılmasında başrolü oynayan astsubay Hüseyin Oğuz'un anlattıkları ve TBMM Susurluk Komisyonu'nun vurguladıkları unutulur gibi değil.
Ne var ki, bu kararın da Yargıtay'da temyiz yolu açık. Olmaz ise AİHM'ye başvurulacağı da müdahil avukatlarca belirtiliyor.
Orda da hukuksal bir yol sürüyor.
Böyle bir hukuksal resme karşın, olayların geçtiği bölgede "intifadayı" andırır gelişmelere ne demeli? Cenazeler sırasında bu kez kalabalığın içinden kalabalığı provoke etmek isteyenleri nasıl değerlendirmeli? Sanki bombayı attıranla cenaze kalabalığı içinde pankartı açtıran aynı adammış gibi bir görüntü var ortada.
"Hukuksal" süreç işlemesin, bu yoldaki umutlar iyice sönsün, AB istikameti tıkansın diyen bir irade, iki ayrı kamp yaratarak ikisinde de provokasyon yapar gibi... Hukukun ve siyasi iradenin kararlılığı arkasında durmak yerine, olayları illegal sürece çekmek isteyenler kim?
Erken kızışan cumhurbaşkanlığı hesaplarında söylendiği gibi "saray"ın içinden "İmralı kartını" kullanan mı var? Ya da insanların refahını değil, kendi siyasi ikbalini düşünen kimi siyasetçiler gerginlikten nemalanmak mı istemekte?
Provokasyona ve statükonun oyununa gelmek istemeyen herkes, AB sürecinin yarattığı ortamı daha da derinleştirmek ve kalıcı hale getirmek için hukuksal ölçülere sahip çıkmalı ve provokasyonun aleti olmamalı bence.
Bu, eski yapının geri gelmesinden başka bir işe yaramaz. Görüntüsü ne olursa olsun işin özü bundan ibarettir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kemalist modernleşmeden demokratikleşme-ye   / 21-11-2005
 Baykal Şemdinli'yi unuttu   / 20-11-2005
 Çelme...   / 19-11-2005
 Kapatmak istiyorlar...   / 14-11-2005
 Susurluklar ölmez!   / 12-11-2005
 Almanya'nın neresindensiniz?   / 07-11-2005
 Şairsiz ve şiirsiz bayram!..   / 05-11-2005
 Siyaset Belgesi'ni kim sızdırdı?   / 31-10-2005
 "Batılılaşma İkinci Cumhuriyetçi olmayı gerektirir"   / 29-10-2005
 Diyarbakır'dan...   / 24-10-2005
YILMAZ ÖZDİL
Bu yazı gençlere...
Yarın sabah uzaylılar gelse...
ALİ KIRCA
Adalet kazansın!
Yarın Türkiye futbol tarihinin sayısı...
FATİH ALTAYLI
Kule çok, yol yok
İstanbul trafiği berbat. 1970'lerde...
ERGUN BABAHAN
SABAH'ın öncülüğü
Sıkıntılı bir dönemin ardından Türk...
ERDAL ŞAFAK
İşte geldiğimiz noktanın resmi
Türkiye terörü teşvik...
MEHMET ALTAN
AB, hukuk ve Kürtler
Önceki günkü gazetelerde, Umut...
Oyuncak kuyruğunda öldüler
Irak'ın başkenti Bağdat'ta Iraklı direnişçiler hedeflerini şaşırdı.
Ölüm mangaları geri döndü
Brezilya'da "ölüm mangaları" hortladı. Son 5 yıldır yeniden harekete...
Gönlüm 7 diyor
Gönlüm 7 diyor
Fenerbahçe kadro kalitesine uygun futbol oynamıyor. Tarihin en kötü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu