kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hayvanları sevmeyen insanı da sevmiyor
Hayvanları sevmeyen insanı da sevmiyor
Kısa... Kısa...

Hayvanları sevmeyen insanı da sevmiyor

Bercuhi Berberyan, yeni çıkan kitabı "İçimiz y y Isınsın Biraz"da Adalar'dan hayattan, eski komşuluk ilişkilerinden çocukluğundan söz ediyor. Sıcacık hayvan öyküleri anlatıp sevmeyi bilmeyen insanların hayvanlardan öğreneceği çok şey olduğunu söylüyor.

Bercuhi Berberyan, Kınalıadalı. 20 yıl öğretmenlik yapmış. On parmağında on marifet var; resim sergisi açıyor, Agos gazetesinde ve aylık dergi Adalı'da köşe yazarlığı yapıyor, tiyatroda oynuyor, oyun yazıyor. Geçtiğimiz günlerde de "İçimiz Isınsın Biraz" adı altında bir kitap yayımladı. Hayvanları hep sevmiş Berberyan. Adalı Yayınları'ndan çıkan kitabında da çocukluğunda yaz tatillerini geçirdiği Kınalı'dan, Burgaz'dan hem çocukluğuna hem hayvanlara hem de Adalar'daki hayata, komşuluk ilişkilerine, eski günlere dair öyküler anlatıyor. Bazen ayaklarına ip bağlanmış bir güvercini kurtarmak için günlerce uğraşıyor, bazen bir yavru kediyi kurtarmak için başına gelebilecek tehlikeleri hiç düşünmeden kuyuya iniyor, bazen ölmek üzere olan bir atın boynuna sarılıp ağlıyor. Bir kertenkelenin dostluğunu kazanmaya çalışıyor. Hayatını hayvanların varlığı ve sevgisiyle zenginleştiriyor. Bir öyküsünde "İçten çıkarsız, gerçek bir sevgiye karşılık vermeyecek bir yaratık yoktur" diyor. Sevginin, herhangi bir çıkar beklemeden gösterilen katıksız sevginin mutlaka karşılık gördüğünü de Berberyan'ın yaşadığı olaylardan anlıyorsunuz. Kitabının önsözünde "Sinek bile öldüremem ben. Ama bir hayvana eziyet eden birini öldürmek gelir içimden" diyen Berberyan, "İçimiz Isınsın Biraz" adını taşıyan kitabında, insan ve hayvanın ayrılmaz bir bütünün parçaları olduğunu, gözümüze en küçük, en değersiz görünen canlıların bile evrenin işleyişinde vazgeçilmez bir rolü olduğunu hatırlatıyor defalarca. İnsanların hayvanlar hakkındaki önyargılarının aslında ne kadar yanlış olduğunu da kitabı okurken daha iyi anlayacaksınız. Berberyan, kitabını zaten rahmetli kedisi Mşuş'a ithaf etmiş. Kitabı okurken, sadece öykülerden değil, yazarın sımsıcak anlatımından da etkileneceksiniz.

HAYVANSIZ OLMAZ
Berberyan'ın hayatına gerçekten çeşit çeşit hayvan girmiş. En çok hangi hayvanı seviyor acaba? "Dokunmadığım hayvanı sevmiyorum. Kardeşimin balıkları var mesela. Televizyona bakmak gibi bir şey. Ben elime almalıyım o hayvanı, dokunmalıyım. Annem çocukken sokağa çıkarken tembihlerdi: 'Aman hayvanlara dokunma!' Gördüğüm her hayvana dokunurdum çünkü." Berberyan insanların hayvanlara karşı çok önyargılı olduğunu düşünüyor: "İnsanlarda sanki hayvanlar bize hizmet etmek için yaratılmış gibi bir kanaat var. Ne kadar yanlış! Yeryüzündeki canlılardan hele biri olmasın da bak neler oluyor! Hepsi bir şekilde birbirine lazım. Ne yapardık hayvanlar olmasaydı? Ağaçlar, bitkiler, hayvanlar olmasa ne yapardık, ne yapacağız? Bunu hiç düşünmüyor insanlar." Kitaptaki hikayelerde Berberyan, hayvanlara yardım etmek için olmadık durumlara düşüyor. "Hayvanları, canlıları hiç sevmemeyi, yaralı, sakat, yardıma muhtaç hayvan görünce yardım etmeden çekip gidebilmeyi ister miydiniz?" diye soruyorum. "Oluyor tabii" diye yanıtlıyor sorumu, "ama sonra iyi ki öyle biri değilim diye düşünüyorum. Çünkü bence hayvanları sevmeyenler, insanı da sevmiyorlar. Hayvanın sevgisi koşulsuz sevgidir. O, senden bir şey istemez. Kendini sana başka bir şey gibi göstermeye çalışmaz. Olduğu gibidir ve seni olduğun gibi kabul eder. Seni olduğun gibi sever. Sokaklara atılan kedileri, köpekleri görünce o kadar üzülüyorum ki! O hayvan sana alışıyor, seni seviyor. Çocuğunu terk etmek gibi bir şey bu!" Neslihan Tunç neslitunc@sabah.com.tr dostlarımız
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Yıldızları giydiren Türk
 İngilizler Penti çorap giyecek
 Dostlarımızı kışa hazırlayalım
 Boğaz ağrısına yosun
 Çocuklara fiziksel istismar bitmiyor
 Yumak
 Pembe Melekler şifa dağıtıyor
 Su Dedektifleri
 İlaç yerine sebze suyu için
 Evin yeni CEO'su
 Herkes yogayla iyileşecek
 Popçu değil şarkıcı
 Ben ırkçı değilim anne...
 Hayata artı kat
 Arabesk soslu şarkılar
 Bu oyunun kuyruğu var
 Nerede Ne Var?
 Ücretsiz Aşı Hattı Sorularınızı Bekliyor
 Alternatif kitap fuarı 17 Kasım'da
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Doğan bebek büyüyor
Bir yaşından sonra bebekler yürümeyi...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Keten tohumu zehirleyebilir
Keten tohumu son zamanlarda...
İnsan büyüyünce hayalleri de mi büyür?
İnsan büyüyünce hayalleri de mi büyür?
Babam ve Oğlum Mükemmel olmayan, kusursuz sayılmayacak bir film ama...
Sanki bir geçiş bölümü gibi
Sanki bir geçiş bölümü gibi
Harry Potter'in büyücülük okulunun 4. yılı, sinemada da 4. filmine...
Garsonluğun geleceği karanlık
Osman Serim yiyecek içecek sektörünün her alanında geniş deneyimi...
Erkeksi forma istemiyoruz
Formalarının kendilerini erkeksi göstermesinden yakınan bayan...
Delikanlılar geliyor
İlk kez 1992'de Boğaziçi Üniversitesi'nde oynanmaya başlayan Amerikan Futbolu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.