kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahmut Ovur @ SABAH
 

Ürgüp'te bir 'mucize' gerçekleşiyor!

Türkiye'nin sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'den ibaret olmadığını, Anadolu'nun birçok yerinde dünya çapında önemli projelere ve etkinliklere imza atıldığını zaman zaman bu köşede dile getiriyoruz.
İşte bunlardan biri de Ürgüp'te yaşanıyor. Ürgüp'te adeta bir mucize gerçekleşiyor. Mucizenin altında ise CHP'li Belediye Başkanı Bekir Ödemiş'in imzası var.
Peki nedir Ürgüp'te gerçekleşen mucize? Aslında yerel yönetimin yarattığı mucize ne kadar etkileyici ise merkezi yönetimin yarattığı engel de o kadar çarpıcı.Önce mucizeyi anlatalım.
Ürgüp; Avanos, Göreme ve Ortahisar'ın bulunduğu tarihi İç Kapadokya bölgesinin bir anlamda başkenti durumunda. Yılda ortalama bir milyon turist geliyor.
Ürgüp, iki dönemdir CHP'li Belediye Başkanı Bekir Ödemiş tarafından yönetiliyor. Bu dönem içinde; Ürgüp'te su sorunu kalmadı. Kanalizasyon sorunu bitti. Altyapı ve ulaşım sıkıntısı yaşanmıyor. İki Anadolu lisesiyle eğitim sorunu çözüldü. Tüm kente doğalgaz verildi. Ve en önemlisi UNESCO tarafından 'yüzyılın projesi' olarak nitelenen 'Kayakapı Projesi' hayata geçirildi.
Bu projede turizmin öncü isimlerinden Cem Kınay da var. Türkiye'de Magic Life otellerinde 'her şey dahil' uygulamasıyla ilklere imza atan Kınay, bu kez tarihi bir alanın yeniden turizmin hizmetine sunulması projesiyle ortaya çıkıyor.
Belediye Başkanı Bekir Ödemiş bu proje hakkında şunları söylüyor: "Kayakapı, çok özel bir mahalle. 216 taşınmaz var. Bunların bir kısmı tescilli, kilise, hamam, Selçuklu dönemine ait camiler gibi... Sadrazam Damat İbrahim Paşa'nın Ürgüplüleri küstürmemek için yaptığı çeşmeler var. Yeraltı şehirleri var. Rum Ortodoksların çok önemsediği Aziz Yuhannes'in yaşadığı ev var. Biz belediye olarak bu mahalleyi kamulaştırdık. Cem Kınay'la da işbirliği yaptık. Bir kuruş ödemeden tüm mahallenin tapusu Ürgüp Belediyesi'ne geçti." Koruma amaçlı imar planları biten Kayakapı semtinin restorasyon projeleri de ocak ayında Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunulacak. Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan 'Kayakapı Projesi', sadece Türkiye'de değil dünya çapında bir proje.
Bu çalışmalar, Ürgüp'ün de içinde yer aldığı Kapadokya'ya akan inanç turizmini ciddi biçimde etkilemiş durumda. Hacı Bektaş-ı Veli Türkiye'den, farklı tarihi yapılar ve Hıristiyan kiliseleri de dünyanın dört bir yanından milyonları o bölgeye çekiyor. Ama bu milyonlar bölge yöneticilerine yetmiyor. Onların hedefi daha büyük. Ancak ortada merkezi yönetimin bilinen ilgisizliği var.
Bu ilgisizlik de üç ana konuda ortaya çıkıyor: Çöp, Kongre Merkezi ve Havaalanı.
Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş bu konularda yaşanan sıkıntıyı şöyle anlatıyor: "Bölgede çöpleri SİT alanlarına döküyoruz. Yer seçildi, çevre etki değerlendirme raporu hazırlandı fakat süreç biraz yavaş çalışıyor. Zannediyorum Çevre ve Orman Bakanı Sayın Osman Pepe bize bu konuda gerekli katkıyı yapacak. İkinci önemli konu Kongre Merkezi. Daha İstemihan Talay'ın bakanlığı zamanında kongre salonu 49 yıllığına tahsis edildi. Ama hala bitmedi ." Düşünebiliyor musunuz kongre için gelen turist neredeyse diğerinin 4 katı fazla para harcıyor. Peki buna rağmen neden hala bu kongre merkezi bitirilemiyor? Kültür Bakanı Sayın Atilla Koç, gerçekten bunu başarmak çok mu zor?
Ve bölgenin belki de en çarpıcı sorunu havaalanı. Ortada Türkiye'nin ilk üçü arasına girecek bir havaalanı var. Ama maalesef kapalı. Neden? Başkan Bekir Ödemiş de bu ' nedeni' bilmiyor; "Neden açılmadığını doğrusu anlamıyorum. Japonya'dan kalkıp buralara gelen onlarca insanı Kayseri'deki askeri havaalanına indiriyoruz . Bir de Antalya yolu kullanılıyor. Kapadokya'ya dağ yolundan 12 saatte yaşlı turistleri getiriyoruz . Rezil ediyoruz insanları. Yazık, çok yazık." Ürgüp'te gerçekleşen ' mucizenin sırrı' tarihin ve coğrafyanın sunduğu değerlere sahip çıkmak ve çok çalışmakta saklı. Yerel yöneticiler bu mucizeyi 'Kayakapı Projesi' ile dünya ölçeğine taşımak istiyorlar.
Peki bu çabaya Ankara nasıl bakıyor? Ankara'nın sadece izliyor olması şaşırtıcı değil mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yıldız Teknik'te 'derin' yolsuzluğun sorumlusu kim?   / 22-11-2005
 Sarıkamış, Türkiye'nin Davos'u olabilir mi?   / 21-11-2005
 CHP'liler kurultaydan ne beklediler ne buldular...   / 20-11-2005
 Kurultay, CHP'ye iktidar yolunu açacak mı?   / 19-11-2005
 Anadolu Ateşi dünyaya ne taşıyor?   / 18-11-2005
 Düşünce Özgürlüğü Buluşması   / 17-11-2005
 İki kulüp arasında 'zihniyet' farkı   / 16-11-2005
 'Kenan Evren Lisesi'nin yeri ihaleye çıksın'   / 15-11-2005
 Çocuk yuvasında sadece dayakla kalınmamış!   / 14-11-2005
 İstanbul Büyükşehir'de 'değişim sancıları'   / 13-11-2005
YILMAZ ÖZDİL
Arabada beş evde on beş...
Emlak vergisi metrekare birim...
MAHMUT ÖVÜR
Ürgüp'te bir 'mucize' gerçekleşiyor!
Türkiye'nin sadece...
UMUR TALU
Gri bir alanda
İyi yaptı. Ne tuhaf değil mi; bir ülkenin...
FATİH ALTAYLI
Yarım porsiyon hukuk devleti olmaz
Başbakan...
ERDAL ŞAFAK
Kasımın üç günü
Türkiye'nin gündemi öylesine yüklü ki,...
Bush El Cezire'yi bombalayacakmış
İngiliz Daily Mirror gazetesi: ABD Başkanı Bush, Ladin'in mesajlarını...
X Files... Başrolde Cheney
Yayın hataları her ülkede olur fakat bu kadarı olunca insanın...
Olmak ya da olmamak
Olmak ya da olmamak
Fenerbahçe ilk maçta Milan'a son 5 dakikada yitirdiği 3 puanın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu