kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan İtalyanları GAP'a davet etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Artık karanlık eşikleri aşmış bir Türkiye var. Bu noktadan geriye dönüş söz konusu değildir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, İtalyan işadamlarıyla sabah kahvaltısında bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki çalışma kahvaltısına; Türkiye kanadından Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül,
Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Danışmanı İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Siyasi Danışmanı Adana Milletvekili Ömer Çelik, Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer katıldı.

Çalışma kahvaltısına İtalya kanadından da; Endüstri, Enerji ve Ticaret Bakanı Claudio Scajola ile Ferrari, Astaliı, Eni, Pirelli, Fiat, Unicdedıt, Abi, Alenia Aeronautica, Cementir, Enel, Fincantieri,Guzzini Illuminazione Spa., Maire Enginering, Indesit, Menarini, Assolombarda, Confindustria, Telecom Italia, Selex Communications, Confindustria ve Bnl şirketlerinin başkanları katıldı.

FİNAL MÜSABAKASI

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik yapısı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, şunları söyledi:''Türkiye artık Avrupa Birliği ile müzakere sürecini başlatmış bir ülkedir. Ülkemiz bir güven ve istikrar ülkesidir. Artık karanlık eşikleri aşmış bir Türkiye var. Bu noktadan geriye dönüş söz konusu değildir. Türkiye, sağlam bir zeminde yoluna devam etmektedir. Şu anda sizlerle bir çalışma kahvaltısında biraraya gelmiş bulunmaktayız. Böyle bir imkanın doğmuş olması, her iki ülkenin geleceği için çok önemli.

1988 yılında, yani 17 yıl önce Türkiye'de 17 İtalyan şirketi vardı. Yıl 2005. Bugün ise Türkiye'de 355 İtalyan şirketi var. Bunların 106 tanesi son üç yıl içinde, bizim hükümetimiz döneminde geldi. Bu durum, Bizim hükümetimiz zamanında Türkiye ile İtalya arasındaki münasebetlerin ne denli sıcak duruma geldiğinin ifadesidir.

Şu anda özelleştirme sürecini hızlandırmış bir Türkiye var. Son 20 yılda yapılan özelleştirmeyi 1 yılda gerçekleştiren bir Türkiye var. Ben adeta bu gelişmeleri birer final müsabakası olarak değerlendiriyorum.''

GAP PROJESİ

Yaptığı konuşmada, büyüme, enflasyon ve faiz oranları ile ilgili bilgiler vererek, hükümetleri döneminde Türk ekonomisinin iyi bir noktaya geldiğini anlatan Erdoğan, bu olumlu verilerin, Türk ekonomisinin gelişme içinde olduğunu gösterdiğini söyledi.

Türk ekonomisinin gelişmesini, dış ticaret hacminin de gösterdiğini kaydeden Başbakan, İhracatın 2005 yılı sonunda 72 Milyar Doları aşacağını ve ithalatla birlikte 190 Milyar Dolarlık dış ticaret hacmine ulaşılacağını ifade etti.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: ''Dış ticaret hacmi aleyhimize gözüküyor. İthalat ve ihracat arasındaki açığı kısa dönemde düzelteceğimize inanıyorum. İnanıyorum ki işadamlarımızın işadamlarınızla yapacağı ortak girişimler, bu süreci hızlandıracaktır. Türk ve İtalyan işadamlarının kendi ülkelerindeki yatırımlarının yanı sıra, üçüncü ülkelerde yapacakları ortak yatırımlar bu bağı güçlendirecektir.

Önümüzde dev bir proje olarak Güneydoğu Anadolu Projesi, GAP var. GAP, dünyadaki büyük çaplı 9 proje arasında yer almaktadır. Şu anda yüzde 50'den fazla bölümü tamamlandı. Eğer ciddi kaynak akışı olursa kısa sürede bitirilebilir. Buranın en önemli özelliği enerji ve tarım. Burada yapılacak bilimsel bir tarımla dünyanın beklentisi olan organik tarımdaki çok büyük adımlar burada atılabilir.

İtalya, Türkiye'nin ilk 3 ticari ortağından birisi. Bundan dolayı aramızdaki ilişkiler çok farklı. 12 Milyar dolarlık dış ticaret hacminin artacağına inanıyorum. Bunu biliyorum. Artan eğilim sürüyor. Otomotiv, enerji, bankacılık, finans, gıda, telekomünikasyon, ulaştırma, liman işletmeciliği konusunda cazip yatırımlar yapılacağına inanıyorum. Aramızdaki güven ve istikrara dayalı bağlar, bir dayanışma anlayışı içinde, kazan-kazan felsefesiyle gerçekleşecektir.''

Başbakan Erdoğan, ilgili bakanları da davet ettiğini belirterek, çalışma kahvaltısına katılan bakanları da konuk heyete tek tek tanıttı.

İTALYAN BAKAN'IN SÖZLERİ

İtalya Endüstri, Enerji ve Ticaret Bakanı Claudio Scajola da yaptığı konuşmada, Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin olağanüstü bir önem ve destek işareti olduğunu söyledi.

Scajola, şöyle konuştu:''Sizin de gözlemlediğiniz gibi her iki ülke arasındaki iyi ilişkiler, hükümetinizin çalışmaları sayesinde çok ileri boyuta geldi. Bugünkü karşılaşmamızın Türkiye'nin AB müzakerelerinin başlamasının ardından gerçekleşmesi çok iyi oldu. Türkiye'nin, kendi normları ve makro ekonomik yapısı açısından, AB'ye tam üye olmak için çaba göstereceğine inanıyorum. Hükümetiniz, makro ekonomide, özelleştirme açısından çok büyük adımlar attı.

Türkiye için çok yoğun bir müzakere dönemi başlıyor. Bunun da başarıyla sonuçlanacağından eminim. Bu süreçte İtalya ve İtalya'nın tüm politik güçlerinin sizin yanınızda olacağını temin ederim.''Ekonomik ve sanayi işbirliği açısından, Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkilerin, bugün ve yarın yapılacak görüşmelerle çok daha iyi bir düzeye geleceğini belirten Scajola, ''Çalışmalarımız; Büyük sanayi gruplarının birlikte çalışmalarından, teknoloji transferine ve küçük ve orta ölçekli işletmelere, alt yapıdan enerji alanına kadar olumlu sonuçlar doğuracaktır'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Enel elektrik özelleştirmeleriyle, Eni Samsun-Ceyhan'la...
 Borsa rekor puanla kapandı
 Emlak değerleri tartışılıyor
 Türkiye ekonomisinin %90'ı kayıt dışı
 Nestle Türkiye'deki bebek sütleri toplatmıyor
 Yeni yılda sadece YTL
 Benzin fiyatlarında indirim
 Karış karış geziyorlar
 Bize AB şartlarını sağlayın sanayiciyi o zaman görün
 Vergide Hakkâri'ye Boğaz tarifesi
 Ortadoğu'nun en büyük golf sahası Özaltın'dan
 'Suriye bölgede 40 yıldır üretiyor, biz yeni uyandık'
 Talip çok olunca, Morgan Stanley'i devreye soktular
 Faiz % 14'ün altına indi borsa rekordan döndü
 Konut kredilerine 209 bin kişi hücum etti
 AB bizden reform bekliyor
 Anadolu Sağlık ve Eczacıbaşı hastaneyi evlere taşıyor
 Hindistan'la enerji işbirliği anlaşması
 Akbank'tan Kayserili işadamına kredi
 Koçfinans,110 milyon dolarlık kredi aldı
 Benzine yüzde 1 indirim
ŞELALE KADAK
Beymen, Prada'yı Harvey Nichols'a kaptırmadı
Ünlü bir...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Burgulu Dubai çok değişmiş
İki yıl önce Dubai'de...
GAZİ ERÇEL
Milli gelir ne kadar arttı?
Milli gelir...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yerliler dövizde kaybetti yabancılar lirada kazandı
AKP...
Ev sahibi uyanmadan otomobillerini çaldılar
KVK'nın genel müdürü Bülent Çavuşoğlu'nun Porsche ve Nissan marka iki...
Tesadüf hayat kurtardı
Doktoru ile sohbet eden Kazım Kanat, piyasada kanser ilacı...
Ruhu, hak ettiği huzura 75 yıl sonra kavuşacak
Ruhu, hak ettiği huzura 75 yıl sonra kavuşacak
1930'da İstanbul'da öldüğünde, kimsesizler mezarlığına gömülen...
Şemdinli'yi örtmek isteyenler gider
Şemdinli'yi örtmek isteyenler gider
Bakan Gül, "Kim Şemdinli olaylarının üstünü örtme gayretine girerse...
IMKB
E: 36.179 D:% 2,62
DOLAR
S: 1,361 D:% -0,548
EURO
S: 1,605 D:% 0,094
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu